Ιστορία
72 χρόνια από το Μπλόκο της Καλογρέζας

Ο Μάριος Θωμαΐδης από την ΚΕΕΡΦΑ Νέας Ιωνίας καταθέτει στεφάνι στο χώρο του Μπλόκου

72 χρόνια από το Μπλόκο της Καλογρέζας συμπληρώθηκαν τη βδομάδα που πέρασε. Η Καλογρέζα ήταν κάστρο. Στις 15/3/44 όλη η δύναμη της φασιστικής χωροφυλακής και των ταγμάτων ασφαλείας περικύκλωσαν την Καλογρέζα. Εκείνη την ημέρα θα εκτελεστούν 22 αντιφασίστες εργάτες ως αντίποινα για το μεγάλο αντιστασιακό κίνημα και ειδικά για το απεργιακό κύμα στα ανθρακορυχεία της περιοχής. Δεκάδες άλλοι αγωνιστές θα συλληφθούν, θα βασανιστούν και θα σταλούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης από τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους.  
 
Η μνήμη του Μπλόκου παραμένει ζωντανή στη Νέα Ιωνία. Πλήθος εκδηλώσεων με μαζική συμμετοχή οργανώνονται κάθε χρόνο τόσο από το δήμο, όσο κι από άλλους φορείς της περιοχής.
 
Να τιμηθεί η μνήμη των εκτελεσμένων αγωνιστών στο δρόμο, με συμμετοχή στη διαδήλωση της 19ης Μάρτη, κάλεσε σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ Ν. Ιωνίας: “Δεν ξεχνάμε τους εκτελεσμένους συντρόφους μας. Με έμπνευση από τον αγώνα και τη θυσία τους συνεχίζουμε τη μάχη για να τσακίσουμε ρατσισμό και φασίστες” σημειώνει μεταξύ άλλων. Στην ίδια ανακοίνωση θυμίζει ότι ήταν οι ίδιοι οι πρόσφυγες που έχτισαν το κίνημα αντίστασης στις γειτονιές μας και οι ντόπιοι φασίστες αυτοί που το μακέλεψαν, συνδέοντας το τότε με το σήμερα που χρειάζεται να παλέψουμε ξανά στο πλευρό των προσφύγων και να τσακίσουμε τη φασιστική απειλή.
 
Από τη μεριά της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ πραγματοποιήθηκε παρέμβαση την Τετάρτη 16/3 σε εκδήλωση του δήμου με θέμα την τύχη των συλληφθέντων του Μπλόκου, την Παρασκευή 18/3 μέλη της παρευρέθηκαν σε συζήτηση για τη δράση του εργατικού ΕΑΜ στην Εργατική Λέσχη και την Κυριακή 20/3 συμμετείχαν με κατάθεση στεφάνου στην τελετή μνήμης στο μνημείο των 22 εκτελεσθέντων. 
Ωστόσο η τελευταία σημαδεύτηκε από την πρωτόγνωρη λαθροχειρία του δημάρχου Η. Γκότση όταν σε μια προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της μνήμης των 22 αγωνιστών, στην καθιερωμένη ομιλία του έκανε κάλεσμα “συμπαράταξης με την κυβέρνηση” προβαίνοντας μάλιστα στην προκλητική διαπίστωση ότι “αυτό μας λένε οι (σ.σ 22 εκτελεσμένοι;) Καλογρεζιώτες!”. Τόσο η ομιλία του δημάρχου όσο και η παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών Γ. Μπαλάφα, προκάλεσαν την αντίδραση των παρευρισκομένων, με φωνές και γιουχαΐσματα.