Απεργία στο “Έθνος”

Η εργοδοσία έσπευσε να στείλει εξώδικο που θέλει παράνομη την απεργία, αλλά οι συνάδελφοι επιμένουν προσπαθώντας να περιφρουρήσουν την απεργία και να μην βγει το φύλλο του "Εθνους" ως απάντηση στην αδιαλλαξία της διεύθυνσης να πάρει πίσω την απόλυση. Παράνομη δεν είναι η απεργία, παράνομες είναι οι απολύσεις. Οι απολύσεις πρέπει να απαγορευτούν και όχι η απεργία που μπορεί να βάλει φρένο στις επιθέσεις.

Η εργοδοσία ανακοίνωσε την απόλυση μιας συναδέλφου στο τηλεοπτικό με 18 χρόνια δουλειά. Την χαρακτηρίζουν ως "υψηλόμισθη", επειδή παίρνει ύστερα από 18 χρόνια ό,τι προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας.

Η γενική συνέλευση των εργαζόμενων στο "Εθνος" αποφάσισε ότι δεν θα δουλέψει κανείς για την έκδοση της εφημερίδας, εάν η διεύθυνση δεν αποφασίσει να πάρει πίσω την απόλυση.

Η εργοδοσία απάντησε στην εκπρόσωπο ότι δεν θα πάρει πίσω την απόλυση, με το αιτιολογικό ότι εκτός από "υψηλόμισθη" όπως την βάφτισε, την αποκάλεσε και "ανεπαρκή" ύστερα από 18 χρόνια δουλειάς. Ήδη έχουν γίνει 50% περικοπές στο τηλεοπτικό και καλλιτεχνικό του Έθνους" και όσοι έχουν απομείνει δουλεύουν 15ωρα υπό σκληρή πίεση για να βγει η δουλειά.

Οι εργαζόμενοι στη συνέλευση, αρκετά οργισμένοι αποφάσισαν να μην δουλέψουν για την έκδοση του φύλλου και να καλέσουν το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να καλύψει την απεργία. Αλλά ακόμα κι αν δεν το κάνει, ομόφωνα αποφάσισαν ότι δεν ακουμπούν τα πληκτρολόγια μέχρι την ανάκληση της απόλυσης...

Αργά το απόγευμα το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να καλύψει την απόφαση των συναδέλφων για απεργία μέχρι την ανάκληση της απόλυσης, με δυο 4ωρες στάσεις εργασίας 7-11 το βράδυ και 11-3 τα ξημερώματα.

Η εργοδοσία έσπευσε να στείλει από τη νομική υπηρεσία χαρτί ότι είναι παράνομη, αλλά οι εργαζόμενοι επιμένουν λέγοντας ότι αυτό θα το αποφασίσει το δικαστήριο, αν και ξέρουμε τι θέση παίρνει συνήθως: τη θέση των εργοδοτών.

Την Τρίτη 1/2 υπήρχε νέα γενική συνέλευση στις 4μμ, με πρόταση για συμμετοχή όλων των εργαζόμενων στον Πήγασο και συνέχιση της απεργίας μέχρι την ανάκληση της απόλυσης.

Financial Crimes

• Η διαδικασία της συνέλευσης βρισκόταν σε αναμονή μέχρι την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο καθώς γινόταν έκτακτη συνάντηση Σόμπολου-Μπόμπολα. Νωρίτερα εργαζόμενοι του Πήγασου έκαναν μαζική παράσταση στο γραφείο του διευθυντή Τσεκούρα, ο οποίος προσπάθησε να τους εκβιάσει λέγοντας ότι ο ιδιοκτήτης Μπόμπολας είπε δημόσια ότι κουράστηκε να απεργούν οι εργαζόμενοι όταν απολύει, εκφοβίζοντας ότι θα κλείσει την εφημερίδα για καμιά εβδομάδα και θα την ανοίξει όπως θέλει.