Εργατικό κίνημα
Όλοι στην απεργία την Πέμπτη 7/4

Πανό για την απεργία 7/4 στο Παίδων Αγλ. Κυριακού

Απεργιακό λουκέτο σε όλο το δημόσιο θα μπει την Πέμπτη 7 Απρίλη με την 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ ενάντια στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 11πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος.
 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι στριμωγμένη, αφού οι απεργιακές μάχες του προηγούμενου διαστήματος με αποκορύφωμα την επιτυχία της απεργίας στις 4 Φλεβάρη, την έχει οδηγήσει να καθυστερήσει την κατάθεση του ασφαλιστικού. 
Η κυβέρνηση προσπάθησε να πάρει ανάσες επιχειρώντας να κλείσει μέτωπα όπως αυτό των αγροτών και να κρατήσει το ασφαλιστικό στο συρτάρι ή μάλλον... υπό διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Μια διαπραγμάτευση που όσο συνεχίζεται, κατά το γνώριμο μοτίβο όλης της τελευταίας χρονιάς, την οδηγεί από υποχώρηση σε υποχώρηση, κάνοντας τη σφαγή της κοινωνικής ασφάλισης όλο και μεγαλύτερη. 
 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο νέο “πακέτο” που πρότεινε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους “θεσμούς”, προβλέπεται νέο τσεκούρι στις συντάξεις “με μειώσεις στις επικουρικές έως και 40%, περικοπές στο εφάπαξ κατά 15% - 25%, και μείωση τουλάχιστον 32,5% στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων, «μαχαίρι» διαρκείας στο ΕΚΑΣ, και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης μέσω του τρόπου υπολογισμού των νέων κύριων συντάξεων, οι οποίες μεσοσταθμικά εκτιμάται ότι θα «κοπούν» κατά 15%” (euro2day). 
 
Η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης είναι σταθερή επιδίωξη όλων των κυβερνήσεων εδώ και τρεις δεκαετίες. Καμία όμως κυβέρνηση δεν τα κατάφερε να επιβάλλει όλα όσα θα θέλανε οι καπιταλιστές, παρόλα τα χτυπήματα που επέφεραν στην κοινωνική ασφάλιση, γιατί τους σταμάτησε ένα δυνατό εργατικό κίνημα. Το να αποσυρθεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν είναι φαντασίωση, αλλά πραγματική δυνατότητα όπως έγινε με το ασφαλιστικό του Γιαννίτση, του Μαγγίνα, της Πετραλιά.
 
Η συνδικαλιστική ηγεσία με την ολιγωρία της να προχωρήσει σε απεργιακή κλιμάκωση μετά τις 4/2 φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων, βάζοντας σαν μόνη αγωνιστική συνέχεια την προκήρυξη 48ωρης απεργίας όταν μπει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Η διάθεση μέσα στους εργατικούς χώρους δεν είναι της αναμονής κι αυτό φάνηκε στην επιτυχία που είχαν όλες οι απεργιακές κινητοποιήσεις από το Φθινόπωρο που έσκασε η βόμβα του ασφαλιστικού μέχρι σήμερα. Οι πιέσεις για κλιμάκωση έφεραν τη νεά απεργία στις 7/4 κι έτσι δίνεται στους εργαζόμενους η δυνατότητα να πιάσουν το νήμα από τον ξεσηκωμό των αρχών του Φλεβάρη και να βάλουν ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις για αγωνιστική συνέχεια.
 
Η απεργία αφορά τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα καθώς η ηγεσία της ΓΣΕΕ κατέβασε για άλλη μια φορά τα ρολά, με αφορμή το πρόσφατο συνέδριό της. Παρ'όλα αυτά από αγωνιστικά κομμάτια του εργατικού κινήματος γίνεται η προσπάθεια να επεκταθεί η απεργία στον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ.
 
“Δίνουμε τη μάχη”
“Δίνουμε τη μάχη σε όλα τα σωματεία του ιδιωτικού τομέα για να μετατραπεί η απεργία σε πανεργατική. Με αποφάσεις συνελεύσεων και ΔΣ συμμετέχουμε στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 7 Απρίλη σπάζοντας στην πράξη την αδράνεια της ΓΣΕΕ” αναφέρει σε προκήρυξή του ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια. 
 
Το Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού (υπάγεται στη ΓΣΕΕ), είναι από τα σωματεία που έκαναν αυτό το βήμα. 
 
“Το ασφαλιστικό μας αφορά όλους κι αυτός είναι ένας πολύ βασικός λόγος που συμμετέχουμε στην απεργία. Ούτως ή άλλως έχουμε συμμετάσχει σε όλες τις προηγούμενες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει για το ζήτημα. Ειδικά εμείς που είμαστε συμβασιούχοι στο δημόσιο έχουμε έναν παραπάνω λόγο να είμαστε στο δρόμο μαζί με τους μόνιμους συναδέλφους” δήλωσε στην Ε.Α η Σταυρούλα Ψυχογιοπούλου από το σωματείο των εκτάκτων του ΥΠΠΟ.
 
Στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ καλεί και η ΠΟΣΠΕΡΤ. “Στεκόμαστε δυναμικά αλληλέγγυοι σε αποφάσεις αγώνα και ανατροπής των μέτρων φτωχοποίησης και πρέπει να συμμετέχουμε όλοι στα συλλαλητήρια και στις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα” τονίζει μεταξύ άλλων. 
 
“Στάση εργασίας 9-12μες την Πέμπτη 7 Απρίλη (μέρα γενικής απεργίας στο δημόσιο) και συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας στις 9.30 πμ” καλεί το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. 
 
24ωρη απεργία στις 7/4 θα πραγματοποιήθει και στα ΜΜΕ με απόφαση των ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ και ΕΣΠΗΤ.
 
Τη συμμετοχή των ναυτών στην απεργία της 7/4 και την κλιμάκωση με νέα 48ωρη αμέσως μετά, πρότεινε ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, Α. Νταλακογιώργος, στη συνεδρίαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, που όμως δεν πέρασε, με την ηγεσία της ΠΕΝΕΝ να εκτοξεύει αιχμές κατά των εκπροσώπων του ΠΑΜΕ. 
 
Όπως καταταγγέλουν: “το πρωτοφανές στην συνεδρίαση της ΠΝΟ ήταν το γεγονός ότι θλιβεροί πρωταγωνιστές ενάντια στην κάθοδο στην απεργία ήταν για άλλη μια φορά οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και των Σωματείων ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ ΠΕΕΜΑΓΕΝ (Μάγειροι) οι οποίοι πρωτοστάτησαν να μην ληφθεί απόφαση βοηθούντος και του γηραλέου Γ.Γ της ΠΝΟ ο οποίος συμφώνησε μαζί με τις δυνάμεις του κομματικού συνδικαλισμού η απόφαση για απεργία να παρθεί με την κατάθεση στην Βουλή του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό”.
 

Εξορμήσεις παντού

Στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας έχουν ριχτεί οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες που συσπειρώνονται στο Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια και τα συνεργεία της Εργατικής Αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα. Μόνο στην Αττική την περασμένη βδομάδα έγιναν εξορμήσεις σε περισσότερους από 70 εργατικούς χώρους του δημοσίου (δήμους, νοσοκομεία, σχολεία, υπουργεία κλπ) και 30 σημεία σε γειτονιές, με την προκήρυξη και την αφίσα του Συντονισμού.
 
“Δυναμικό είναι το κλίμα για την απεργία στις 7/4 στο δήμο της Ν. Φιλαδέλφειας” μεταφέρει η Αλεξάνδρα Μ. “Σε εξόρμηση της Εργατικής Αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις υπηρεσίες του Δήμου η πλειοψηφία των εργαζομένων δήλωνε ότι θα απεργήσει και θα κατέβει στη διαδήλωση με το πανό του σωματείου. Τη Δευτέρα 4/4 πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη της επιτροπής αγώνα Ν.Φιλαδέλφειας με τα σωματεία και τις συλλογικότητες της περιοχής για την οργάνωση δράσεων για τους πρόσφυγες και την απεργία”. 
 
“Εξορμήσαμε στο κτίριο της Ξυλοτεχνίας που στεγάζει μια σειρά υπηρεσίες του δήμου Περιστερίου” λέει η Λίλιαν Μ. “Η ηγεσία του σωματείου εκεί είναι ιδιαίτερα φιλική προς τον δήμαρχο Παχατουρίδη και δεν οργανώνει τίποτα. Ανοίγαμε έτσι τη συζήτηση για να οργανώσουμε από τα κάτω την απεργία και βρίσκαμε τεράστια ανταπόκριση. Το κλίμα συνοψίζεται ως εξής 'το ασφαλιστικό δεν πρέπει να περάσει και χρειάζεται 48ωρη γενική απεργία'. Σε σχέση με τη συγκεκριμένη απεργία της ΑΔΕΔΥ υπήρχε κόσμος που καταλάβαινε ότι η επιτυχία της είναι κρίσιμη για να προχωρήσουμε σε κλιμάκωση κι έβαζαν τον εαυτό τους να την οργανώσουν μαζί με τους συναδέλφους τους”.  
 
“Πήγαμε για εξόρμηση στους εργαζόμενους του υπουργείου Ανάπτυξης στην Κάνιγγος. Υπήρχε μεγάλη ανησυχία για το νομοσχέδιο και τα μέτρα που φέρνει, αλλά σε καμία περίπτωση απογοήτευση για τον μέχρι τώρα αγώνα. Το αντίθετο. Σχεδόν όλοι είχαν σίγουρο ότι θα απεργήσουν και πολλοί θα κατέβουν στη διαδήλωση κι όλοι έβαζαν την ανάγκη της συνέχειας μετά την Πέμπτη” δήλωσε στην Ε.Α. ο Λευτέρης Μπ.
 
“Στην εκδήλωση που έκανε η ΚΕΕΡΦΑ την Παρασκευή αποφάσισαν οι πρόσφυγες από τα Διαβατά ότι θα κατέβουν με λεωφορεία στην απεργία” μεταφέρει από η Αλεξάνδρα Σ. από τη Θεσσαλονίκη. “Στη συνέλευση που έγινε στη σχολή κινηματογράφου που σπουδάζω, αποφασίσαμε ότι την Πέμπτη η σχολή θα μείνει κλειστή και θα κατέβουμε στην απεργία. Ζητάμε προσλήψεις, χρηματοδότηση για την παιδεία. Θα κοιτάξουμε να πάμε σε συντονισμό με τα υπόλοιπα τμήματα της Καλών Τεχνών για να πάμε σε κοινές δράσεις το επόμενο διάστημα” συνεχίζει.
 

Συγκεντρώσεις

Αθήνα 11πμ πλ. Κλαυθμώνος
Θεσσαλονίκη 11πμ Αγ. Βενιζέλου
Πάτρα 10.30πμ Εργατικό Κέντρο (προσυγκέντρωση Παράρτημα) 
Ξάνθη 11πμ Κεντρική Πλατεία
Χανιά 10πμ Πλ. Αγοράς
Ρέθυμνο 10πμ Δημαρχείο
Ηράκλειο 10πμ Πλ. Ελευθερίας
Έδεσσα 11πμ πεζόδρομος έναντι Εθν. Τράπεζας
Γιάννενα 10.30πμ Εργατικό Κέντρο
Γιαννιτσά 10πμ Εργατικό Κέντρο
Μυτιλήνη 11πμ Κεντρικά Λύκεια