Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Άσυλο και στέγη - ΟΧΙ απελάσεις

Μυτιλήνη 4/4

Λέσβος

Διαμαρτυρία με τη συμμετοχή δεκάδων εθελοντών και αλληλέγγυων οργανώθηκε το πρωί της Δευτέρας 4ης Απριλίου στο λιμάνι της Μυτιλήνης ενάντια στην «επίσημη πρεμιέρα» της αθλιότητας των απελάσεων μεταναστών και προσφύγων με φέρυ μπόουτ πίσω στην Τουρκία. 
 
Κρατώντας πανό και πλακάτ στα χέρια οι διαδηλωτές έστειλαν το μήνυμα της αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο: Σταματήστε τις απελάσεις, Κανένας μετανάστης δεν είναι παράνομος, ντροπή στην ΕΕ, Σταματήστε τη βρώμικη συμφωνία, Φέρι μπόουτ για ασφαλή διέλευση και όχι για απελάσεις, Σώστε το ΠΙΚΠΑ, Κρατείστε ζωντανή την αλληλεγγύη των ανοιχτών χώρων φιλοξενίας.
 
Για να αποφύγουν την κατακραυγή και τις αντιδράσεις οι ανθρωποφύλακες της ΕΕ και της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμένου, ενώ είχαν ανακοινώσει ότι οι απελάσεις θα γίνονταν στις 10πμ, τελικά τις ξεκίνησαν στις 6πμ. Λες και το μισοσκόταδο θα κατάφερνε να κρύψει τις εικόνες της ντροπής με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να μεταφέρονται σαν εγκληματίες, φρουρούμενοι ένας προς ένα από εκατοντάδες ακριβοπληρωμένους μπάτσους της Φρόντεξ που φορούσαν μάσκες. 
 
Χίος
Τα ξημερώματα της ίδιας μέρας απελάθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες από το λιμάνι της Χίου. Είχε προηγηθεί την Πέμπτη 31 Μαρτίου η οργισμένη διαδήλωση των προσφύγων που βρίσκονται στο hotspot στη ΒΙΑΛ όταν φωνάζοντας freedom-freedom έσπασαν το λουκέτο και ενώθηκαν με τους διαδηλωτές από τη Χιακή Συμπολιτεία που πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία. Πάνω από 1700 άτομα είναι κρατούμενοι στην χωρητικότητας 1000 ατόμων ΒΙΑΛ σε ένα χώρο που η πινακίδα του αναγράφει ειρωνικά «Κέντρο Καταγραφής». Στρατόπεδα και πινακίδες, μια παλιά «ευρωπαϊκή» παράδοση…  
 
Στη Λέσβο κάλεσμα στη διαμαρτυρία στο λιμάνι είχε απευθύνει το ΠΙΚΠΑ Solidarity Lesvos Camp ενώ σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ Λέσβου κάλεσε όλους να στηρίξουν «τις κινητοποιήσεις κατά των μαζικών απελάσεων-ντροπή τη Δευτέρα 4 Απρίλη στη Μυτιλήνη». Όπως τονίζεται στην ανακοίνωσή της: 
 
«Ναύλωσαν αμέσως καράβια για να στείλουνε πίσω εκατοντάδες πρόσφυγες, όταν είχαν αρνηθεί να ναυλώσουν καράβια για να μεταφέρουν από την Τουρκία προς την Ελλάδα και να γλιτώσουν από τον πνιγμό πάνω από 1300 άνθρωποι από το 2015 μέχρι σήμερα. Είναι σκανδαλώδης η μετατροπή της Μυτιλήνης σε Γκουαντάναμο. 
 
Η στρατιωτικοποίηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις των προσφύγων στην Χίο και απαιτούμε την άμεση μεταφορά τους στον Πειραιά. Να σταματήσει ο ρατσιστικός αποκλεισμός τους. Καλούμε το Εργατικό Κέντρο, το παράρτημα της ΑΔΕΔΥ, τα σωματεία να κλιμακώσουν άμεσα την δράση με πανεργατική απεργία στις 7 Απρίλη για να μπλοκάρουμε τα ρατσιστικά μέτρα και τα μέτρα-σφαγείο του ασφαλιστικού».
 
«Όλα τα σωματεία πρέπει να απαιτήσουν άμεσα να σταματήσουν οι απελάσεις, να φύγει η Φρόντεξ, να σταματήσει η ελληνική κυβέρνηση τις προσπάθειες τρομοκράτησης και κατάργησης του κινήματος αλληλεγγύης» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Σοφία Γεωργοκώστα από την ΚΕΕΡΦΑ Λέσβου. «Στην απεργία στις 7 Απρίλη 11πμ στα Κεντρικά Λύκεια, εργαζόμενοι, αλληλέγγυοι, εθελοντές και πρόσφυγες να διαδηλώσουμε μαζί ενάντια στα μνημόνια λιτότητας και ρατσισμού της ΕΕ και της κυβέρνησης».
 
• Εκδήλωση οργανώνεται στο ΠΙΚΠΑ το Σάββατο 9 Απρίλη: «Η συλλογικότητα Αλληλεγγύης Λέσβου σας προσκαλεί στην εκδήλωση - παρουσίαση και απολογισμό των δράσεων της και συζήτηση για το παρόν και μέλλον των ανοιχτών δομών φιλοξενίας, έτσι όπως διαμορφώνεται μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθείτο Σάββατο 9 Απριλίου 2016, ώρα 5 μ.μ. στο χώρο των πρώην κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ, Νεάπολη Μυτιλήνης. Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσικοθεατρικά δρώμενα».
 
• Σε ανακοίνωσή του στο διαδίκτυο, ο Πλάτανος  Refugee Solidarity Lesvos που εδώ και μήνες υποδέχεται τους πρόσφυγες στη Σκάλα Συκαμιάς τονίζει ανάμεσα σε άλλα: «Από πλευράς μας, δηλώνουμε σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα πρόσφυγα-μετανάστη αβοήθητο και χωρίς τη βασική υποστήριξη της πρώτης γραμμής, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τι σημαίνει η "φιλοξενία" στα χέρια της αστυνομίας, της Frontex και των κέντρων κράτησης».