Εκπαίδευση και Νεολαία
Οι φοιτητές στο πλευρό των προσφύγων

Φοιτητές της Καλών Τεχνών και της ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας στον Πειραιά, 2/4

Αθήνα

Ντόπιοι και πρόσφυγες, φοιτητές και εργάτες ενωμένοι, ήταν το μήνυμα της πορείας των φοιτητικών συλλόγων της ΑΣΚΤ και της ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας, που, σαν συνέχεια όλων των δράσεων που έχουν οργανώσει στα πλαίσια της διαδήλωσης στον Έβρο το Γενάρη και της διεθνούς ημέρας δράσης 19 Μάρτη, κάλεσαν τους φοιτητές σε συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες του Πειραιά. Το ραντεβού ήταν στις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου 2/4 στον ΗΣΑΠ του Πειραιά. 
 
Ακολούθησε διαδήλωση που πέρασε από όλα τα σημεία στα οποία μένουν πρόσφυγες στο λιμάνι, διανομή των ειδών πρώτης ανάγκης και των παιχνιδιών που είχαν συγκεντρωθεί στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ της ΑΣΚΤ, καθώς και δραστηριότητες ζωγραφικής με τα παιδιά. Επίσης μοιράστηκε κείμενο στα αραβικά, στο οποίο οι φοιτητές ενημέρωναν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για τις μέχρι τώρα δράσεις τους στις σχολές και για τα αιτήματα του αντιρατσιστικού-αντιφασιστικού κινήματος. Με τη βοήθεια ενός πρόσφυγα έγιναν και ανακοινώσεις στα αγγλικά και στα αραβικά με ντουντούκα. Πρόσφυγες και φοιτητές έζησαν συγκλονιστικές στιγμές αλληλεγγύης και διεκδίκησαν μαζί να ανοίξουν τα σύνορα και να πέσουν οι φράχτες.
 
“Με το που ξεκίνησε η πορεία από τον ΗΣΑΠ προς τις Ε1 και Ε2, αμέσως άρχισαν να ενώνονται μαζί μας πρόσφυγες και να διαδηλώνουν. Ο κόσμος αυτός, ναι μεν ευχαριστούσε για τα είδη πρώτης ανάγκης που φέραμε, αλλά πρώτα και κύρια διεκδικούσε μαζί μας. Ύψωναν τις γροθιές και φώναζαν συνθήματα στα αγγλικά και τα αραβικά. Το ότι η παρέμβασή μας ήταν διαδήλωση και έδινε τον τόνο της διεκδίκησης ήταν πολύ σημαντικό”, λέει η Χαρίκλεια από την ΑΣΚΤ.
 
Γίνεται παράλληλα μια προσπάθεια να μπορέσουν να γραφτούν οι πρόσφυγες που είναι φοιτητές παρεμφερών σχολών στο φοιτητικό σύλλογο της Καλών Τεχνών και έτσι να δοθεί το παράδειγμα αφενός μεν του τι σημαίνει ανοιχτές σχολές στην πράξη, με σίτιση και στέγαση, αφετέρου δε του πώς μπορούν να γίνουν αυτοί οι φοιτητές κομμάτι των σχολών και των αγώνων εδώ. Ο ΦΣ βάζει την πίεση στη σύγκλητο για να υπάρξει αυτή η δυνατότητα. Οι φοιτητές ανανέωσαν το ραντεβού τους στον Πειραιά για την ερχόμενη εβδομάδα και σκοπεύουν στην επόμενη επίσκεψή τους στον Πειραιά να κατέβουν πιο οργανωμένα προκειμένου να την υλοποιήσουν.
 
Η μάχη συνεχίζεται για να ανοίξουν τα σύνορα, να υπάρξει άσυλο και στέγη για τους πρόσφυγες, να καταργηθεί η ρατσιστική συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας – ΕΕ, να μη γίνει ούτε μία απέλαση και να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. 
 
Ο ΦΣ της ΑΣΚΤ καλεί σε νέα συνέλευση την Τετάρτη 6/4, ώρα 2μμ στην αίθουσα DeChirico. Θα συζητηθεί το προσφυγικό αλλά και συνολικότερα οι επόμενες δράσεις, μεταξύ των οποίων και η συμμετοχή των φοιτητών και της νεολαίας πλάι στους εργαζόμενους στην απεργία της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 7/4, για να μην περάσει το ασφαλιστικό σφαγείο και το νομοσχέδιο που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση για την παιδεία.
 

Γιάννενα

Σε αγωνιστική τροχιά κινείται ο σύλλογος φοιτητών Ιατρικής, μετά τη Γενική Συνέλευση στις 30/3 που υπερψηφίστηκε το πλαίσιο του Resistance EAAK. Τα δύο κέντρα της συνέλευσης ήταν η μάχη ενάντια στη νέα ρατσιστική συμφωνία και η συμπαράσταση στους πρόσφυγες, και η μάχη ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τα μνημόνια.
 
Όσον αφορά τη συμπαράσταση στους πρόσφυγες αποφασίσαμε πως η λύση δε θα δοθεί από τις ΜΚΟ και τον Ερυθρό Σταυρό (προτάσεις της ΔΑΠ!), αλλά βάζοντας μπροστά τους συλλόγους και τα σωματεία μας για να διεκδικήσουν μαζί με τους πρόσφυγες ανοιχτά νοσοκομεία, σχολεία κλπ από το κράτος. Πήραμε απόφαση για κινητοποίηση στον Πρύτανη (5/4) για να διεκδικήσουμε πως η λέσχη θα αναλάβει να παρέχει φαγητό στους πρόσφυγες του Κατσικά, αλλά και πως τη μέρα της απεργίας (7/4) το Πανεπιστήμιο θα μισθώσει λεωφορεία για να μπορέσουν να κατέβουν οι πρόσφυγες από τον Κατσικά στην απεργιακή διαδήλωση στα Γιάννενα. Το Σάββατο 2 Απρίλη οργανώσαμε κινητοποίηση του Συλλόγου στον καταυλισμό του Κατσικά. Εκεί οι πρόσφυγες μας υποδέχθηκαν ένθερμα και μας κάλεσαν να στηρίξουμε τον αγώνα τους για να ανοίξουν τα σύνορα αλλά και για να έχουν ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας, αφού στο στρατόπεδο κοιμούνται στις λάσπες και στο κρύο, πεινάνε και υπάρχουν πολλοί άρρωστοι που δε τους φροντίζει κανείς. Μας κάλεσαν να συμμετέχουμε στη διαδήλωση που οργάνωσαν τη Κυριακή 3/4 στον Κατσικά κι αρκετοί συμφωνούσαν πως πρέπει να οργανώσουμε τη συμμετοχή τους στην απεργία. Από τη συνέλευση συγκροτήσαμε επιτροπή αλληλεγγύης του συλλόγου που θα συντονίζει τις πρωτοβουλίες μας για αυτό το θέμα.
 
Η συμπαράσταση στους πρόσφυγες όμως είναι αναπόσπαστα δεμένη με τη μάχη ενάντια στο τρίτο μνημόνιο και έτσι στις 7 Απρίλη στην απεργία της ΑΔΕΔΥ πήραμε απόφαση συμμετοχής με μονοήμερη κατάληψη. Σε αυτό το θέμα άνοιξε η μεγαλύτερη αντιπαράθεση στη συνέλευση, αφού οι υπόλοιπες δυνάμεις της αριστεράς (ΜΑΣ και Αγ.Κιν.) δε πρότειναν καν τη συμμετοχή του συλλόγου στην απεργία, καλώντας μας να περιμένουμε πότε θα κατατεθεί το ασφαλιστικό στη Βουλή και να κινητοποιηθούμε τότε!
 
Οι αποφάσεις που πήρε ο ΣΦΙΓ δείχνουν πως η αντικαπιταλιστική αριστερά μπορεί να συνδέει και να οργανώνει όλες τις μάχες, έτσι ώστε φοιτητές-εργάτες-πρόσφυγες να τσακίσουν το ρατσισμό, τα μνημόνια και αυτό το βάρβαρο σύστημα που τα γεννά. Με αντίστοιχο προσανατολισμό οργανώνονται οι συνελεύσεις στο Χημικό (Τρίτη 5/4) και στη Πληροφορική (Τετάρτη 6/4), ενώ οι φοιτητές του ΣΕΚ οργανώνουμε εκδήλωση στην Ιατρική την Τρίτη 12/4 για να συζητήσουμε γιατί χρειάζεται το δυνάμωμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς σε αυτή τη περίοδο της κρίσης.
Λουίζα Γκίκα
 

Χανιά

Το 15ο αντιπολεμικό διήμερο διοργανώνει φέτος η Ενωτική Πρωτοβουλία, το σχήμα των ΕΑΑΚ του Πολυτεχνείου Κρήτης, την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Απριλίου. Το διήμερο γίνεται στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών στα Χανιά. Θα περιλαμβάνει τις συζητήσεις “Τα πανεπιστήμια στη δίνη της κρίσης. Ξεσηκωμός ενάντια στο νέο νομοσχέδιο” και “Πόλεμος σημαίνει προσφυγιά. Ο αγώνας των λαών θα νικήσει”, καθώς και συναυλίες, θεματικά περίπτερα, βιβλιοπωλεία.
 
Στα πλαίσια του φεστιβάλ αυτού διοργανώνεται κάθε χρόνο πορεία στη βάση της Σούδας. Φέτος η αντιπολεμική πορεία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, δεδομένης της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και της όξυνσης των ρατσιστικών πρακτικών κυβέρνησης και ΕΕ και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή. “Καλούμε όλο τον κόσμο των Χανίων να συμμετάσχει στην πορεία που συνδιοργανώνουμε μαζί με σωματεία, φοιτ. Συλλόγους και άλλους φορείς της Κρήτης και της Ελλάδας. Να γίνει γεγονός παντού και να ακουστεί δυνατά ότι το ΝΑΤΟ και οι βάσεις του είναι ανεπιθύμητα" αναφέρει η ανακοίνωση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας στο κάλεσμα για την κινητοποίηση που αναμένεται να υπάρχει συμμετοχή από όλη την Κρήτη και όχι μόνο.
 
Στα Χανιά η προσυγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Αγοράς και θα ακολουθήσει πορεία μέσα στην πόλη. Στις 14:00 οι διαδηλωτές θα ξεκινήσουν για Σούδα, για τη δεύτερη διαδήλωση. 
 
«Ήδη έχουν ξεκινήσει παρεμβάσεις και αφισοκολλήσεις όχι μόνο στη σχολή, αλλά και μέσα στην πόλη όπου έχουν στηθεί μικροφωνικές που ενημερώνουν», δήλωσε στην εργατική αλληλεγγύη η Άσπα, φοιτήτρια στην Αρχιτεκτονική. 
 

Εκδηλώσεις - Συνελεύσεις

Συνεχίζεται ο κύκλος μαρξιστικών φόρουμ στις σχολές εν όψει του τετραήμερου φεστιβάλ Μαρξισμός 2016.
 
Στο ΤΕΙ Αθήνας, στη συζήτηση για τον ισπανικό εμφύλιο, μπήκαν θέματα όπως η αδυναμία των αναρχικών να απαντήσουν στο ερώτημα της εξουσίας, ο ρόλος των ΚΚ και των λαϊκών μετώπων και το κατά πόσον υπάρχει σύγκριση με το σήμερα, καθώς και το ζήτημα της αγροτιάς. Για το επόμενο διάστημα έχει μπει στις σχολές πρόγραμμα που περιλαμβάνει βιβλιοπαρουσιάσεις καθώς και συζητήσεις για τον ιμπεριαλισμό, για το φασισμό, για την καταπίεση και για τη μάχη της αντικαπιταλιστικής αριστεράς ενάντια σε μνημόνια και ρατσισμό. (βλ. Σελ. 17)
 
Εν όψει της απεργίας της ΑΔΕΔΥ στις 7/4 και των φοιτητικών εκλογών, αλλά και με αφορμή τις εξελίξεις στο προσφυγικό, γίνονται αυτή τη βδομάδα και μια σειρά από συνελεύσεις. Την Τετάρτη 6/4 θα γίνουν συνελεύσεις στο Πολιτικό της ΝΟΠΕ στο αμφιθέατρο 16 στις 4μμ, στο Μαθηματικό στο κεντρικό αμφιθέατρο στη 1μμ, στο Χημικό στο αμφιθέατρο Α15 στη 1μμ, στην ΑΣΚΤ στην αίθουσα DeChirico στις 2μμ και στο ΤΕΙ Πειραιά στο αμφιθέατρο Χατζηνικολάου στις 2μμ.