Οικονομία
Τι έφερε η νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;

«Κάποιοι ενδεχομένως να επένδυαν στην αποτυχία της ανακεφαλαιοποίησης και παραμόνευαν στη γωνία για την κατάρρευση τραπεζών. Καταλαβαίνω απολύτως την πικρία ορισμένων κύκλων που ίσως να προσδοκούσαν μέσα από μια πιθανή αποτυχία στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να ξαναφέρουν από το παράθυρο τα σενάρια του Grexit, αλλά και κάποιων άλλων κύκλων που ενδεχομένως να καρτερούσαν, να παραμόνευαν να οδηγηθεί η διαδικασία σε αποτυχία και κάποιες μεγάλες συστημικές τράπεζες να οδηγηθούν σε εκκαθάριση, ώστε με μικρό αντίτιμο να αποκτήσουν τον έλεγχο των τραπεζών. Κάποιοι συνέδεαν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την 1η αξιολόγηση. Κατανοούμε την πικρία τους για την επιτυχή ολοκλήρωση».
 
Αυτή είναι η εικόνα που παρουσίαζε ο Αλέξης Τσίπρας για την ‘επιτυχημένη’ ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την τρίτη κατά σειρά απόπειρα διάσωσης των τραπεζιτών τα έξι τελευταία χρόνια των μνημονίων. Από το 2008 οι ελληνικές τράπεζες έχουν ενισχυθεί με περίπου 201 δισ. ευρώ. Τα 130 δισ. ήταν κρατικές εγγυήσεις, τα 48,5 δισ. άμεση κρατική χρηματοδότηση, τα 11 δισ. συμμετοχή ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου και τα 11,5 δισ. το δώρο του αναβαλλόμενου φόρου.
 
Αντίστροφη
Η πραγματικότητα είναι αντίστροφη τέσσερις μήνες μετά την ψήφιση στην βουλή του νόμου για την νέα σκανδαλώδη ανακεφαλαιοποίηση. Τα προβλήματα των τραπεζών δεν είναι άλλη μία ελληνική ιδιαιτερότητα. Αντιθέτως έρχονται να προστεθούν πλάι σε αυτά των μεγάλων παικτών διεθνώς όπως η Deutsche Bank και η Credit Suisse που προκάλεσαν τρόμο στο πρώτο τρίμηνο τους έτους. Σύμφωνα με δημοσίευμα του capital.gr για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, παρά την αυξημένη σε σχέση με την διετία 2008-2009 (κατάρρευση Lehman Brothers) κεφαλαιοποίησή τους, η κερδοφορία τους βρίσκεται χαμηλότερα και -κυρίως- τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους (τα περιβόητα "κόκκινα δάνεια”) ποτέ δεν ήταν υψηλότερα, αφού ήδη αγγίζουν το ένα τρισ. ευρώ.
 
Στο σκηνικό που διαμορφώνεται η προοπτική είναι αυτή της αποτυχίας της ανακεφαλαιοποίησης και της ανάγκης για νέες ενισχύσεις που θα καλύψουν τις τρύπες από τα αποτυχημένα θαλασσοδάνεια των καπιταλιστών. Και φυσικά όλα αυτά σε βάρος της εργατικής τάξης και των τραπεζοϋπαλλήλων. Ήδη η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ένα «φιλόδοξο σχέδιο» για την εθελούσια έξοδο 1.500 εργαζομένων ενώ και η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank ακονίζουν τα μαχαίρια τους για αντίστοιχα προγράμματα.
 
Όσο για το ενδεχόμενο του Grexit ο κυνισμός του Πώλ Τόμσεν στον διάλογο με την Ντέλια Βελκουλέσκου που διέρευσε από το wikileaks δείχνει όχι μόνο ότι αυτή η συζήτηση δεν έκλεισε ποτέ αλλά ότι ανοίγει ξανά μαζί με την διάσωση των τραπεζών μέσω του bail in. 
 
Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες μπορούν να βάλουν τέλος στα σχέδια για νέες αναδιαρθρώσεις και απολύσεις πατώντας στις εμπειρίες προηγούμενων αγώνων και παίρνοντας την ευκαιρία της μάχης για να μην κατέβει ποτέ το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στην βουλή.
Kώστας Πολύδωρος