Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Πρόσφυγες Καλοδεχούμενοι

Θεσσαλονίκη

Συζήτηση οργανώνει το Σάββατο 16/4, στις 7μμ, στο Σινέ Αλέξανδρος η ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης: «Μαζί με τους πρόσφυγες από το στρατόπεδο στα Διαβατά, τον καθηγητή Γ. Τσιάκαλο, εκπροσώπους από εργατικά σωματεία συζητάμε για τη μάχη να ακυρώσουμε τη ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και το κλείσιμο των συνόρων, να εξασφαλίσουμε ελευθερία, άσυλο, αξιοπρεπή στέγη, περίθαλψη και παιδεία για όλους τους πρόσφυγες, μετανάστες και φτωχούς, να βάλουμε φραγμό στην ισλαμοφοβία και τους φασίστες». 
 
Την προηγούμενη Κυριακή, 10/4 η ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης συμμετείχε στη συγκέντρωση που έγινε στο Γ' Σώμα Στρατού. 
 

Ελληνικό

Η πραγματοποίηση μεγάλης εκδήλωσης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού τη Μεγάλη Τρίτη 26 Απρίλη και η συμμετοχή στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε2 στις 20 Απρίλη αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Κυριακή στην πλατεία Σουρμένων με τη συμμετοχή σωματείων, συλλογικοτήτων, δημοτικών κινήσεων, εκπαιδευτικών κ.α. 
 
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρά την προσπάθεια του δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης Γ. Κωνσταντάτου να την ματαιώσει στην πράξη ανακαλώντας την άδεια για την πραγματοποίηση της στο ΚΑΠΗ, Χρυσάνθου Τραπεζούντος 8, όπως κατήγγειλε η ΚΕΕΡΦΑ.
 
«Θεωρούμε θετική τη σημερινή συνάντηση και στο βαθμό που μπορούμε θα συμμετέχουμε σε κάθε πρωτοβουλία που παίρνεται σε αυτήν την κατεύθυνση» τόνισε ο Χρήστος Κορτζίδης εκ μέρους της Δημοτικής Συνεργασίας Ελληνικού-Αργυρούπολης. «Πρέπει να συνεχίσουμε να διεκδικούμε ανοιχτούς αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και όχι κράτησης. Στους υπάρχοντες χώρους όσο περνάει από το χέρι μας προσπαθούμε είτε με συγκέντρωση τροφίμων είτε με εθελοντές. Είναι θετικό να γίνει μια εκδήλωση στον χώρο αυτό. Σαν παράταξη σκεφτόμαστε επίσης και εμείς να κάνουμε μια εκδήλωση μετά το Πάσχα. 
 
Μέχρι τώρα υπάρχει μια θετική ανταπόκριση στον κόσμο που εκδηλώνει την ανθρωπιά του και την αλληλεγγύη του, αλλά υπάρχει ταυτόχρονα και ανησυχία πως θα εξελιχθεί αυτό το πράγμα. Ξέρουμε ότι υπάρχουν δυνάμεις που συνειδητά καλλιεργούν ρατσιστικές απόψεις αλλά υπάρχει και κόσμος που έχει ανησυχία και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε με υπομονή και βοηθώντας τον να καταλάβει». 
 
«Οι εργαζόμενοι του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης στάθηκαν από την πρώτη στιγμή αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες» τόνισε ο Άρης Σούγελας από το σωματείο εργαζομένων του Δήμου. «Πρέπει να παλέψουμε ενάντια στις αιτίες που γεννάνε την προσφυγιά, τον πόλεμο. Σε ό, τι αποφασιστεί θα συμβάλουμε όσο μπορούμε».
 
Στη σύσκεψη το λόγο πήραν αρκετοί αγωνιστές-τριες, ανάμεσά τους και πρόσφυγες από το Ελληνικό που ήρθαν στη σύσκεψη. Ο Μπασάρ αφού ευχαρίστησε όλους για την αλληλεγγύη, αναρωτήθηκε ποια είναι η εξήγηση για το γεγονός ότι στο Ελληνικό το τελευταίο διάστημα ΜΚΟ που έχουν την έγκριση της κυβέρνησης δημιουργούν προβλήματα τους ντόπιους εθελοντές καθώς και τους
ίδιους τους πρόσφυγες να αυτό-οργανωθούν. 
 
«Η εκδήλωση που θέλουμε να οργανώσουμε τη Μεγάλη Τρίτη είναι ένα μόνο βήμα, έχουμε δρόμο μπροστά μας. Και από τη δική μας πλευρά, σαν ΚΕΕΡΦΑ είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε επόμενα βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση» τόνισε κλείνοντας τη σύσκεψη ο Πέτρος Κωνσταντίνου.  
 

Να γραφτούν τα παιδιά στα σχολεία

«Ολη η ιστορία με το δρόμο που άνοιξε ο Μουζάλας για τη Βόρεια Ευρώπη έχει στόχο να πετάξουμε από πάνω μας ένα πρόβλημα. Όμως οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι πρόβλημα» τόνισε στη σύσκεψη ο Γιώργος Σαραφιανός, εκπαιδευτικός στο Διαπολιτισμικό σχολείο του Ελληνικού.
 
«Το Διαπολιτισμικό Σχολείο είναι ένα κανονικό δημόσιο σχολείο σαν όλα τα άλλα. Η μόνη διαφορά που έχει, είναι ότι πολλές φορές, ανάλογα και με τις κυβερνήσεις κάποιοι άνθρωποι στο υπουργείο θεωρούν σκόπιμο να κυνηγήσουν αυτά τα σχολεία…
Στο Διαπολιτισμικό Σχολείο χωρίζουμε τα παιδιά σε τάξεις ανάλογα με τις γνώσεις τους των ελληνικών. Αν έρθει ένα παιδί τώρα στην Ελλάδα - και εννοώ τώρα, την προηγούμενη βδομάδα είχαμε εγγραφή δύο παιδιών, την προηγούμενη άλλες τρεις – μπαίνει σε ένα τμήμα με βασικό σκοπό να μάθει τα ελληνικά. Υπάρχουν επίσης παιδιά που ξέρουν κάπως τη γλώσσα, παιδιά ομογενών, δεύτερης γενιάς που προτιμάνε να πάνε στο Διαπολιτισμικό. Τα ίδια τα παιδιά βοηθάνε το ένα το άλλο στην ένταξη. 
 
Δύο διαπολιτισμικά σχολεία, Γυμνάσιο και Λύκειο βρίσκονται εδώ στο Ελληνικό. Υπάρχει αντίστοιχο Δημοτικό στο Π. Φάληρο. Η έγγραφή στο Διαπολιτισμικό είναι κάτι πολύ απλό. Θεωρητικά όλα τα διαπολιτισμικά σχολεία έχουν πούλμαν που μεταφέρουν τα παιδιά, αν είχαμε πχ μια ομάδα παιδιών από ένα camp προσφύγων θα μπορούσε να μπει ένα πούλμαν. Δυστυχώς, το ζήτημα είναι ότι υπάρχουν μόνο ένα λύκειο, τρία γυμνάσια και τρία δημοτικά σε όλη την Αττική. Κατά τη γνώμη μας πρέπει να φτιαχτούν πολύ περισσότερα. 
 
Είναι μια καλή ευκαιρία τα παιδιά που έρχονται τώρα να γραφτούν σε αυτά τα σχολεία. Το Διαπολιτισμικό Σχολείο είναι ένα σχολείο που διαμορφώνει τις συνθήκες ώστε τα παιδιά να αγαπήσουν αυτό εδώ το μέρος. Δεν θέλουμε ανθρώπους τράνσιτ, θέλουμε ανθρώπους που θα ζήσουμε μαζί εδώ πέρα και θα βοηθήσουν κι εμάς, τους υπόλοιπους που έχουμε την καλή ή την κακή τύχη να ζούμε εδώ».
 

Ζάκυνθος

Mια ξεχωριστή και έντονα εκφραστική σε παλμό και ζωντάνια εκδήλωση-συναυλία αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Απρίλη στο Μουσικό Γυμνάσιο Ζακύνθου.
 
Το σύνολο σχεδόν των επιστημονικών, επαγγελματικών και συνδικαλιστικών φορέων του νησιού ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση των εργαζόμενων της ΕΡΤ Ζακύνθου και της Πολιτιστικής Λέσχης "Γερανός" να συνδράμουν στην υλοποίηση της εκδήλωσης είτε με τη συλλογή υλικών και τροφίμων είτε με την κάλυψη μέρους της δαπάνης για την κάλυψη των εξόδων φιλοξενίας, εισιτηρίων των καλλιτεχνών, των ηχητικών εγκαταστάσεων κλπ της εκδήλωσης.
 
Από νωρίς το απόγευμα παραπάνω από 500 άτομα γέμισαν το χώρο μέχρι αργά τα μεσάνυχτα ακούγοντας τα τραγούδια της ξενιτιάς ερμηνευμένα απο τον Βασίλη Λέκκα, ο οποίος αποτέλεσε και τον καλλιτεχνικό επίλογο της βραδιάς. Εμφανίστηκαν επίσης ο Βαγγέλης Γερμανός, η Ερωφίλη, η Αργυρώ Καπάρου, ο Παναγιώτης Μάργαρης, ο Διονύσης Γιατράς και το Ιόνιο κύμα. Συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν διαβάστηκε ο χαιρετισμός του πανεπιστημιακού Γιώργου Τσιάκαλου. 
Πέτρος Πομώνης, ΚΕΕΡΦΑ Ζάκυνθος
 

Ξάνθη

Σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καλλιτεχνών κ.α πραγματοποίησε η ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης στο Εργατικό Κέντρο της πόλης την περασμένη Δευτέρα.
 
Αποφασίστηκαν μια σειρά από δράσεις, όπως επίσκεψη στο νέο καταυλισμό προσφύγων στην Καβάλα, δηλαδή σε ένα ...νταμάρι που στήθηκαν αντίσκηνα χωρίς τρεχούμενο νερό, αφού η κυβέρνηση φρόντισε να αδειάσει άρον-άρον το συνεδριακό κέντρο στο οποίο φιλοξενούνταν στη Νέα Καρβάλη, στέλνοντας και κάποιους από τους 750 συνολικά πρόσφυγες στο Κουτσόχερο στη Λάρισα. Η ΚΕΕΡΦΑ θα συμμετάσχει επίσης στο διήμερο που οργανώνεται στην Καβάλα από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το προσφυγικό ενώ θα πάρει και πρωτοβουλία για κάλεσμα στα σωματεία για μια μεγάλη εκδήλωση στην Ξάνθη. Νωρίτερα μέσα στη βδομάδα επισκέφθηκε το Κέντρο Κράτησης Παρανεστίου Δράμας:
 
«Παρότι ζητήσαμε την είσοδο συνοδεία δικηγόρου, αρνήθηκαν για τέσσερις περίπου ώρες με την αιτιολογία ότι ανέμεναν “παραλαβή μεταναστών”(!) και δεν μπορούσε να επιτραπεί η είσοδος ούτε σε δικηγόρο για “λειτουργικούς λόγους”» καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης. 
 
Άθλιες συνθήκες
«Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μας ανέφεραν ότι το φαγητό είναι κακό, τούς μοιράζεται μία φορά τη μέρα ενώ μετά το απόγευμα έρχεται κάποιος προμηθευτής από τον οποίο μπορούν να αγοράσουν μόνο γάλα, μπισκότα ή τσιγάρα. Οι συνθήκες υγιεινής άθλιες, το ζεστό νερό δεν επαρκεί, ενώ τα κελιά όπου ζουν και ο προαυλισμός τους γίνεται σε ασφυκτικά μικρούς χώρους.
 
Δεχτήκαμε καταγγελίες κρατουμένων ότι διενεργούνται ήδη από μέρες απελάσεις αιτούντων άσυλο από τους Κήπους του Έβρου στην Τουρκία όπου και φυλακίζονται εκ νέου από τις τουρκικές αρχές. Οι απελάσεις ξεκινούν χωρίς καμιά προειδοποίηση στις 3 με 4 τα ξημερώματα. Φοβούνται ότι και τα δικά τους αιτήματα ασύλου δεν πρόκειται να εξεταστούν ή ότι θα σταλούν στην Τουρκία χωρίς να έχουν περάσει από τη διαδικασία της συνέντευξης. Ένας από τους κρατούμενους είπε ότι συνελήφθη και βασανίστηκε για οχτώ ώρες από τις τούρκικες αρχές στα σύνορα Ιράν – Τουρκίας, προσθέτοντας ότι ακόμα δεν έχει εξεταστεί από γιατρό παρά τα σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και τους ισχυρούς πονοκεφάλους που αντιμετωπίζει. Κι ενώ η επιστροφή του στην Τουρκία ισοδυναμεί με φυλακή, η επιστροφή του στο Πακιστάν είναι ανέφικτη γιατί το Πακιστάν δεν αναγνωρίζει τους επιστραφέντες υπηκόους του..»
 
Του λόγου τ’ αληθές, επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του Euronews που βιντεοσκόπησε τη διαδρομή περίπου 325 μεταναστών που απελάθηκαν την Παρασκευή (8/4) από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, και κατέληξαν στη φυλακή του Πεχλιβανκόι…