“Τυνησία και Αίγυπτος μαζί”

Ο Μπεν Αλί απειλούσε στην αρχή ότι θα μαζέψει με την αστυνομία όσους διαμαρτύρονται. Μετά από λίγο, πήγε να επιρρίψει όλες τις ευθύνες για την κατάσταση της χώρας ότι για όλα φταίνε οι συνεργάτες του. Την άλλη μέρα έδωσε εντολή στο στρατό να αρχίσει να πυροβολεί. Στο τέλος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει άρον-άρον τη χώρα.

Αυτός έφυγε, έφυγε το κεφάλι, άλλα έμεινε η πυραμίδα, το RCD, το κόμμα του, που έχει απλωμένα τα πλοκάμια του σε όλο το κράτος και κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει στην εξουσία. Αυτή τη στιγμή ο κόσμος πολεμάει για να διαλυθεί το κόμμα, που εξακολουθεί να λειτουργεί και έχει λεφτά για να οργανώνει προβοκάτσιες, όπως αυτή στην πρωθυπουργική κατοικία.

Την πρωθυπουργική κατοικία έχουν καταλάβει διαδηλωτές, που ήρθαν με τα πόδια από το Κασρέιν, γιατί δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη στον Γανούσι που έχει αναλάβει τη μεταβατική κυβέρνηση. Ο Γανούσι ήταν ο πρωθυπουργός του Μπεν Αλί. Δεν έχει καλές προθέσεις, θέλει να ξαναφέρει στην εξουσία το RCD, το ξέρει αυτό ο κόσμος.

Είναι ενδεικτικό ότι αμέσως μόλις ανέλαβε διόρισε στα πιο κρίσιμα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Αμυνας, τους ίδιους που είχε και ο Μπεν Αλί, ο ένας μάλιστα ήταν και γαμπρός του. Εγιναν μαζικές διαδηλώσεις και τελικά τους έδιωξε, αλλά το καθεστώς προσπαθεί να κρατηθεί. Οι επικεφαλής στις διάφορες Επιτροπές που έχουν φτιαχτεί για να εξετάσουν τις υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας είναι άνθρωποι που είναι οι ίδιοι διεφθαρμένοι μέχρι το κόκαλο.

Ανθρωποι του παλιού καθεστώτος οργανώνουν προβοκάτσιες, όπως αυτή στην εδώ και μέρες κατειλημμένη από τους διαδηλωτές πρωθυπουργική κατοικία, όπου εμφανίστηκαν κάποιοι άσχετοι που επιτέθηκαν στους αστυνομικούς. Αυτό και άλλα παρόμοια επεισόδια και προβοκάτσιες που γίνονται έχουν σα στόχο να δημιουργήσουν μια χαοτική κατάσταση.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών έχει καλέσει γενική απεργία τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου με αιτήματα να παγώσουν οι λογαριασμοί του RCD και να φύγουν εντελώς από οποιαδήποτε εξουσία. Κάποιοι από αυτούς που είχαν την οικονομική και πολιτική δύναμη έχουν διαφύγει, όπως η γυναίκα του Μπεν Αλί και το σόι της, αλλά πολλοί έχουν μείνει και εξακολουθούν να ελέγχουν τα ΜΜΕ για να προβάλλουν αυτά που θέλουν αυτοί. Κάποιους άλλους τους, λέει ότι τους κρατάει ο Γανούσι, αλλά δεν τους δείχνει, κανείς δεν ξέρει αν τους έχει αφήσει να διαφύγουν.

Ο κόσμος και τα συνδικάτα θέλουν πραγματική αλλαγή, να διαλυθεί το RCD, να πάμε σε εκλογές με μια μεταβατική κυβέρνηση που να μην έχει ανθρώπους του παλιού καθεστώτος. Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην χαίρεται και να μην δηλώνει τη συμπαράστασή του στους εξεγερμένους Αιγύπτιους, στο διαδίκτυο θα βρείτε χιλιάδες ιστοσελίδες που έχουν μαζί ανεβασμένες τις σημαίες της Τυνησίας και της Αιγύπτου.

• Ο Δάφερ Χάντι, Τυνήσιος αγωνιστής που ζει στην Ελλάδα, ήταν ομιλητής στο Μαρξιστικό Φόρουμ που έγινε στο Γαλάτσι, στο Στέκι Αντίκρυ, την περασμένη βδομάδα.