Εργατικό κίνημα
Απεργιακό λουκέτο στα ΜΜΕ

Απεργοί έξω από την ΕΣΗΕΑ την Παρασκευή 22/4

Το δρόμο της σύγκρουσης με το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, δείχνουν σε όλους τους εργαζόμενους, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, με την απεργία διαρκείας που έχουν ξεκινήσει. Μια απεργία που σπάει το κλίμα αναμονής κι αδράνειας που καλλιεργεί η συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Μια απεργία που θα έπρεπε να έχει προκηρύξει κάθε εργατικό συνδικάτο κόβοντας μια και καλή τα κυβερνητικά σχέδια για διάλυση της ασφάλισης. Γι' αυτό και έχουν πέσει λυτοί και δεμένοι για να τη σταματήσουν.  
 
Η απεργία ξεκίνησε με την ΠΟΕΣΥ (πανελλήνια ομοσπονδία των δημοσιογράφων) και την ΠΟΕΠΤΥΜ (πανελλήνια ομοσπονδία του διοικητικού προσωπικού των ΜΜΕ) να προκηρύσουν 48ωρη από την Πέμπτη 21/4 σε εφημερίδες, περιοδικά και διαδικτυακά ΜΜΕ και άλλη μία 48ωρη το σαββατοκύριακο σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις. 
 
Νέα σύσκεψη της ομοσπονδίας είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή 22/4, προκειμένου να αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων. Ελλείψει προκηρυγμένου απεργιακού συλλαλητηρίου, η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή, η αντικαπιταλιστική παράταξη του κλάδου, κάλεσε την ίδια ώρα συγκέντρωση στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, η οποία έτρεξε κι αυτή τελευταία στιγμή να την καλύψει στέλνοντας SMS στα μέλη της. 
 
Το κάλεσμα είχε μαζική ανταπόκριση. Στον τέταρτο όροφο του κτιρίου στην οδού Ακαδημίας συνεδρίαζε η ηγεσία της ΠΟΕΣΥ. Ο πρώτος όροφος ήταν γεμάτος από μέλη της ΕΣΗΕΑ αλλά κι άλλων ενώσεων των ΜΜΕ, που μετέτρεπαν μια συγκέντρωση ενημέρωσης που σχεδίαζε η Ένωση Συντακτών, σε συνέλευση για κλιμάκωση κι οργάνωση της απεργίας, παρά τις προσπάθειες γραφειοκρατών να κωλυσιεργήσουν. Μέλη της δεξιάς παράταξης προσπάθησαν να σπάσουν τη διαδικασία με το να τραβήξουν τον κόσμο σε πορεία προς τα γραφεία του ΕΔΟΕΑΠ, του οργανισμού επικουρικής ασφάλισης των δημοσιογράφων. Απέτυχαν οικτρά. 
 
Η συζήτηση συνεχίστηκε με τον ένα μετά τον άλλο τους εργαζόμενους να παίρνουν το λόγο σε ένα κοινό μοτίβο: Άμεση έναρξη απεργίας διαρκείας μέχρι την απόσυρση του νομοσχεδίου. Περιφρούρηση της απεργίας σε εφημερίδες, κανάλια και διαδίκτυο καθώς ήδη με την έναρξη των 48ωρων υπήρχε σωρεία απεργοσπαστικών κρουσμάτων. Άνοιγμα του απεργιακού ταμείου για τη στήριξη των απεργών. Άνοιγμα των συνδικάτων και μαζικές εγγραφές των ασυνδικάλιστων εργαζόμενων των ΜΜΕ. Μοναδική πηγή ενημέρωσης για το διάστημα της απεργίας, τα απεργιακά δελτία και η έκδοση του τρίτου φύλλου της Αδέσμευτης Γνώμης, της ιστορικής απεργιακής εφημερίδας (το πρώτο φύλλο είχε εκδοθεί στην απεργία διαρκείας του 1975 και το δεύτερο στην απεργία μετά το “μαύρο” στην ΕΡΤ, το 2013).
 
Λίγες ώρες
Όταν η συνεδρίαση της ηγεσίας της ΠΟΕΣΥ τελείωσε και ανακοινώθηκε η απόφασής της στη συγκέντρωση του πρώτου ορόφου, ξεσηκώθηκαν αντιδράσεις. Η απόφαση μίλαγε για 24ωρη απεργία την Μεγάλη Τρίτη κι αναβολή της απεργίας διαρκείας μέχρι τη μέρα που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στις επιτροπές της Βουλής. Η παύση κράτησε λίγες ώρες, καθώς το νομοσχέδιο μπήκε στη Βουλή το ίδιο βράδυ, ενεργοποιώντας την απόφαση για συνέχεια των απεργιακών κινητοποιήσεων από την Κυριακή 24/4 μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη 27/4.
 
“Κατά το τριήμερο της απεργίας επιτρέπεται: Μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τα ραδιόφωνα στις 13:15-13:30. Μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τους τηλεοπτικούς σταθμούς στις 20:00-20:15. Την ώρα των συγκεκριμένων μεταδόσεων έχουν τη δυνατότητα για απεργιακό δελτίο τα ειδησεογραφικά sites και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων, όπως και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για ροή ειδήσεων σε αυτό το 15λεπτο.
 
Η κάλυψη των θεμάτων, η μετάδοση και οι αναρτήσεις θα γίνουν σε αυτά τα απεργιακά δελτία ΜΟΝΟ από το απολύτως απαραίτητο συντακτικό προσωπικό ασφαλείας. Οι δημοσιογράφοι που θα απασχοληθούν, θα αναγγελθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ από τους εκπροσώπους των Ενώσεων σε κάθε ΜΜΕ ή τους υπεύθυνους των δελτίων” αναφέρει η απόφαση των ΠΟΕΣΥ και ΠΟΕΠΤΥΜ.
 
Ήταν από την πρώτη στιγμή φανερό ότι η συνέχιση της απεργίας ήρθε κάτω από την πίεση της βάσης και θα πέρναγε δια πυρός και σιδήρου προκειμένου να γίνει πράξη. Απαραίτητη προϋπόθεση η από τα κάτω οργάνωση και υλοποίηση όσων ακούστηκαν στην ΕΣΗΕΑ την Παρασκευή 22/4, δηλαδή η περιφρούρηση, η οργάνωση των απεργιακών δελτίων κλπ προκειμένου να ξεπεραστούν οι τεράστιες απεργοσπαστικές πιέσεις που βάζουν εκδότες και μεγαλοδημοσιογράφοι από την πρώτη στιγμή. 
 
Σε συνεδρίαση που συνεχιζόταν μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας 25/4, πάλι στην Ένωση Συντακτών, μεταξύ ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ και διευθυντικών στελεχών των έντυπων, ραδιοτηλεοπτικών και διαδικτυακών ΜΜΕ, έμπαιναν όλες οι πιέσεις για το σπάσιμο της απεργίας. Διεθυντάδες, οι εφημερίδες και τα κανάλια των οποίων δεν αφιέρωσαν ούτε ένα μονόστηλο ή ένα λεπτό τηλεοπτικού χρόνου στην απεργία και τα αιτήματά της, ξεσπάθωναν για την ανάγκη ενημέρωσης της κοινωνίας για την επίθεση, αλλιώς “κάνουμε πλάτες στην κυβέρνηση”(!). Το μόνο που κατάφερναν με αυτά τα “επιχειρήματα” ήταν να δείξουν τον τρόμο τους και να επιβεβαιώνουν τη δύναμη των εργαζομένων του κλάδου. Το ίδιο έδειξε και η ενημέρωση, την ώρα της σύσκεψης, ότι οι εργοδότες καλούν έκτακτη τριμερή συνάντηση με τα συνδικάτα των ΜΜΕ και τον Κατρούγκαλο στο υπουργείο Εργασίας την επόμενη κιόλας μέρα.
 
Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή είχε καλέσει ξανά σε μαζική παρουσία των απεργών ώστε να μην γίνει κανένα βήμα πίσω.  
Την συμπαράστασή τους στους απεργούς εξέφρασαν οι συνάδελφοί τους από το αντίστοιχο βέλγικο συνδικάτο.
 

Οι καναλάρχες προκαλούν με απολύσεις

Μέσα στην απεργία των ΜΜΕ αποφάσισε η εργοδοσία του χανιώτικου τηλεοπτικού καναλιού ΚΥΔΩΝ να πετάξει στο δρόμο 27 εργαζόμενους, το συνόλου του προσωπικού του δηλαδή, ανακοινώνοντας και το κλείσιμο του καναλιού μετά από 23 χρόνια λειτουργίας του.
 
“Να μην μείνει αναπάντητη η εργοδοτική αυθαιρεσία” καλεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χανίων. Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι “η προσπάθεια του ιδιοκτήτη του καναλιού να μείνει η λειτουργία του ανέπαφη από την κρίση εις βάρος των εργαζομένων αποτελεί παράδειγμα για το πώς οι μεγάλες επιχειρήσεις προσπαθούν να κρατήσουν “κομμάτι της πίτας” στην αγορά προς όφελος των ιδιοκτητών και μετόχων τους. Η κατάσταση που βρίσκεται ο σταθμός το τελευταίο διάστημα βέβαια το μόνο που προκαλούσε ήταν το αίσθημα της αβεβαιότητας για πιθανή απομάκρυνση των εργαζομένων μέρα με τη μέρα, στα πλαίσια της παρακμής που έχουν πέσει τα ΜΜΕ όσο αφορά τις εργασιακές συνθήκες...
 
Το δικαίωμα στη δουλειά με αξιοπρεπείς συνθήκες και μισθό δεν πρέπει να είναι παιχνιδάκι κανενός εργοδότη. Η αυθαιρεσία και η εκμετάλλευση από μεριάς των αφεντικών προς τους εργαζομένους είναι ανάγκη να απαντηθεί συλλογικά και δραστικά μέσα από την ενότητα στη βάση του αγώνα για τα εργασιακά δικαιώματα στο χώρο των ΜΜΕ και κόντρα στις λογικές παρακμής που αναπαράγονται στην ΕΣΗΕΠΗΝ μέχρι σήμερα. Συντονισμός και οργάνωση της πάλης μας για υπεράσπιση των απολυμένων εργαζομένων του καναλιού ΚΥΔΩΝ σε σύνδεση με τους επερχόμενους αγώνες του κόσμου της δουλειάς!”