Εργατικό κίνημα
ΔΟΥ: Απεργία ενάντια στην “ανεξάρτητη” αρχή αφαίμαξης

Mε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 19/5 απαντούν οι εργαζόμενοι στις εφορίες στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία ανεξάρτητης Αρχής και την μετακίνηση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων από το υπ. Οικονομικών σε αυτή. Απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιήθει στις 11πμ στο υπ. Οικονομικών στην οδό Νίκης. Στάση εργασίας και γενική συνέλευση πραγματοποιούσε το μεσημέρι της Τρίτης 17/5, ο Σύλλογος των Εργαζομένων στις ΔΟΥ Αττικής και Κυκλάδων, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Σε ανάλογες κινήσεις αναμένεται να προχωρήσουν κι άλλοι τοπικοί συνδικαλιστικοί φορείς του κλάδου.
 
Με προκήρυξή της η Εργατική Αλληλεγγύη Εφοριακών μπαίνει στη μάχη για την οργάνωση αλλά και την κλιμάκωση της απεργιακής μάχης: “Το σχέδιο νόμου είναι απαράδεκτο και δείχνει ξεκάθαρα τα αντιδραστικά σχέδια που προετοιμάζονται για όλους μας.
 
Προχωρά στην διάσπαση και διάλυση του κλάδου μας, ανάμεσα σε όσους μετακινούνται στην ανεξάρτητη Αρχή και όσους παραμένουν στο Υπ. Οικονομικών (ΣΔΟΕ, ΚΤΗΜΑΤΙΚΕΣ). Η ίδια η περιγραφή της δομής και της λειτουργίας της “ανεξάρτητης” αρχής, όπως περιγράφεται στο νομοσχέδιο και μέσα απο τις ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών φορέων μας, προδιαθέτει για το τι μέλλον μας ετοιμάζουν. 
 
Αυτό το νομοσχέδιο έρχεται να υπηρετήσει τις απαιτήσεις και τους εκβιασμούς των δανειστών Ε.Ε., ΔΝΤ, ΕΚΤ, του ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου και των τραπεζιτών. Να εξασφαλίσει ότι το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, μέσα και από την φοροεπιδρομή και τα άλλα μέτρα που ετοιμάζουν, θα γίνει πράξη. 
 
Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά, ότι η σύγκρουση με τα μνημόνια και την πολιτική της δεν έχει σταματήσει αλλά συνεχίζεται. Η απεργία στις 19 Μάη χρειάζεται να έχει μαζική επιτυχία. Να την οργανώσουμε (με περιφρουρήσεις έξω από κάθε υπηρεσία) να έχει καθολική συμμετοχή, να μην δουλέψει τίποτα και κανείς. Να γίνει βήμα προειδοποίησης προς την κυβέρνηση, για τον αγώνα που είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε, για να σταματήσουμε τα αντιδραστικά σχέδια για το μέλλον μας. 
 
Είναι σίγουρο ότι για να νικήσουμε και να σώσουμε τις κατακτήσεις, τους μισθούς και τις δουλειές μας, χρειάζεται απεργιακή κλιμάκωση που δεν θα σταματήσει ακόμα και αν τολμήσουν να ψηφίσουν αυτό το έκτρωμα. Η Ομοσπονδία, πρέπει να πάρει απόφαση για απεργία διαρκείας. Μόνο έτσι θα αναγκάσουμε την κυβέρνηση σε άτακτη υποχώρηση. Κάθε εργαζόμενος και κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο χρειάζεται να πάρει στα χέρια του αυτή την μάχη. Να διεκδικήσουμε γενικές συνελεύσεις που να πάρουν απόφαση για νέα απεργιακά βήματα και κλιμάκωση. Να συγκροτήσουμε επιτροπές αγώνα που να πάρουν στα χέρια τους την ενημέρωση και την οργάνωση της μάχης. Απεργιακός αγώνας μέχρι την νίκη!”
 
Αντιδραστικές ρυθμίσεις
Όπως ενημερώνει ο Σύλλογος των Εργαζομένων στις ΔΟΥ Αττικής και Κυκλάδων, το νέο νομοσχέδιο φέρνει μια σειρά αντιδραστικές ρυθμίσεις:
 
“Η ίδια η ανεξάρτητη Αρχή δεν θα υπόκειται σε έλεγχο από κυβερνητικά όργανα, κρατικούς φορείς ή άλλες διοικητικές αρχές. Ο Διοικητής έχει την απόλυτη εξουσία και είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος για όλα τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία των υπηρεσιών και τις εργασιακές συνθήκες των συναδέλφων. 
 
Στο Συμβούλιο Διοίκησης προβλέπεται η συμμετοχή εμπειρογνώμονα της Κομισιόν, για τα επόμενα 10 χρόνια, ο οποίος θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία και τα αρχεία της επιτροπής. Στην επιτροπή για την επιλογή του Συμβουλίου Διοίκησης θα συμμετέχουν δύο εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Για το προσωπικό της Αρχής θα υπάρχει περιορισμένη εφαρμογή (αν όχι κατάργηση) του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα. Θα υπάρχει πλήρης ευελιξία στη διαχείριση του προσωπικού και τις υπηρεσιακές μεταβολές, κατά παρέκκλιση όλης ουσιαστικά της ισχύουσας νομοθεσίας. 
 
Προβλέπεται η θέσπιση διαφορετικού, σε σχέση με το υπόλοιπο Δημόσιο, συστήματος αξιολόγησης. Προεξοφλείται ο χαρακτηρισμός μέρους των υπαλλήλων ως ακατάλληλων κατά την πρώτη αξιολόγηση (η οποία θα γίνει με την έναρξη της λειτουργίας της νέας αρχής), οι οποίοι θα τεθούν αυτόματα εκτός της Αρχής και το μέλλον τους παραπέμπεται ουσιαστικά στο υπ. Εσωτερικών. Προβλέπεται η δυνατότητα άμεσης κατάργησης ή συγχώνευσης υπηρεσιών...”