Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Αγ. Παρασκευή: Μαζική εκδήλωση αλληλεγγύης

Παρασκευή 13/5, κεντρική πλατεία Αγ. Παρασκευής

Την Παρασκευή 13/5 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση "Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες", την οποία διοργάνωσαν φορείς, σωματεία, δημοτικές κινήσεις από Αγ. Παρασκευή, Χαλάνδρι, Χολαργό, Βριλήσσια μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ. Συμμετείχαν συνολικά περισσότερα από 140 άτομα. 
 
Μουσικός από την "Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στον Χολαργό" υποδεχόταν τον κόσμο που άρχισε να συγκεντρώνεται στην πλατεία, παίζοντας στο ακορντεόν γνωστά αντιφασιστικά τραγούδια. Απ' το πάνελ των 9 ομιλητών, πρώτος άνοιξε την συζήτηση ο Γ. Κασιμάτης απ' την ΠΟΣΠΕΡΤ, ο οποίος περιέγραψε τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στον Πειραιά, στο Ελληνικό και στους χώρους που στεγάζονται προσωρινά, δίνοντας έμφαση στην αναγκαιότητα να τους υποδεχτούμε στις γειτονιές μας παρέχοντας απλόχερα το δικαίωμα στην εκπαίδευση και την υγεία. Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε η Στ. Τζανίνη, πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων Δήμου Αγ. Παρασκευής. Στην τοποθέτησή της επεσήμανε τις ελλείψεις προσωπικού στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου λόγω απολύσεων, ανάγοντας έτσι το αίτημα για μαζικές προσλήψεις στους δήμους, ως μέσο για να βοηθηθούν οι πρόσφυγες και να εγκατασταθούν στις γειτονιές μας.
 
Στη συνέχεια, ο Π. Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, κατήγγειλε, αρχικά, την θρασύτατη στάση της κυβέρνησης η οποία πανηγυρίζει για την ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και για την τοποθέτηση χιλιάδων προσφύγων στον Σκαραμαγκά, ένα μέρος γεμάτο τοξικά απόβλητα, ακατάλληλο για τη στέγαση ανθρώπων. Ταυτόχρονα, ανέδειξε το τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης που μαζί με το εργατικό κίνημα έγινε ασπίδα για τους πρόσφυγες απέναντι στο ρατσισμό και την ισλαμοφοβία που σπέρνει η ΕΕ, μπλοκάροντας κάθε προσπάθεια της δεξιάς και των φασιστών να παριστάνουν την αντιπολίτευση, τονίζοντας πως αυτή η δύναμη του κινήματος είναι που μπορεί να επιβάλει ανοιχτές πόλεις για τους πρόσφυγες.
 
Στέγαση
Ο Θ. Ανδρίτσος, δημοτικός σύμβουλος με το Φυσάει Κόντρα στην Αγ. Παρασκευή, έκανε μια ενημέρωση απ' το δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο ζητήθηκε να ανοίξουν χώροι κατάλληλοι για τη στέγαση οικογενειών προσφύγων, τονίζοντας πως η αντιμετώπιση του δημάρχου ήταν άκρως αρνητική με φασιστικά και ισλαμοφοβικά σχόλια. Παρ' όλα αυτά, έκλεισε λέγοντας πως οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι στην Αγ. Παρασκευή, απευθύνοντας κάλεσμα στον κόσμο της εκδήλωσης να παρευρεθεί στο επόμενο Δ.Σ. 
 
Πέμπτος σε σειρά τοποθετήθηκε ο Δ. Τσάγκλας απ΄ την Α’ - Γ’ ΕΛΜΕ, ο οποίος επέμεινε στον ρόλο των εκπαιδευτικών για να δημιουργηθούν τάξεις υποδοχής, όχι από εθελοντές αλλά από προσωπικό, βάζοντας έτσι και αυτός το ζήτημα των προσλήψεων ως προτεραιότητα. 
 
Εν συνεχεία, ο Π. Αντωνόπουλος απ' τον Συντονισμό για το προσφυγικό επέμεινε στον ρόλο της ΕΕ σαν μηχανισμό βαρβαρότητας και κλειστών συνόρων που γεννά πολέμους και φτώχεια, αναδεικνύοντας ως μόνη λύση την ανατροπή της. Το Σωματείο εργαζομένων δήμου Χαλανδρίου εκπροσώπησε ο Θ. Πισσιμίσης, πρόεδρος του σωματείου, ο οποίος υπερθεμάτισε στην ανάγκη να βρεθούν ανοιχτοί χώροι φιλοξενίας που να είναι μέσα στον ιστό της γειτονιάς, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία γκέτο.
 
Τόνισε πως θέλουμε χώρους στελεχωμένους με μόνιμο προσωπικό που να ξεπερνούν τη δυναμική του κοινωνικού παντοπωλείου και ιατρείου που ήδη λειτουργούν στον δήμο. 
 
Απ' το Συντονιστικό των νοσοκομείων μίλησε ο Κ. Καταραχιάς, βάζοντας την εικόνα απ' το ΓΝΑ Γεννηματάς και την πρωτοβουλία που πήραν γιατροί-αλληλέγγυοι και πραγματοποίησαν τη βάρδια τους στον Πειραιά, ενώ ταυτόχρονα ανέδειξε τον ρόλο που έχουν να παίξουν οι υγειονομικοί και όλο το εργατικό κίνημα για να διεκδικήσουν την δημόσια και δωρεάν περίθαλψη προσφύγων και ντόπιων εργατών.
 
Τέλος, πήρε τον λόγο ο Κ. Παπαδάκης, δικηγόρος και μέλος της Πρωτοβουλίας αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στο Χολαργό, ενημερώνοντας για τις δράσεις (φεστιβάλ, συλλογή τροφίμων κλπ) το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε στο κίνημα αλληλεγγύης, το οποίο γιγαντώνεται πλάι στο εργατικό κίνημα που παλεύει τα μνημόνια. Επίσης κατήγγειλε την στοχοποίηση των αλληλέγγυων αγωνιστών, όπως ο Παύλος Αντωνόπουλος, απ' την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τους μηχανισμούς της.
 
Μετά το τέλος των εισηγήσεων, ακολούθησαν παρεμβάσεις, ενώ ανακοινώθηκε νέα σύσκεψη των φορέων που συμμετείχαν στην εκδήλωση, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα κοινής δράσης στις γειτονιές. 
Μαριλένα Κουντούρη