Εκπαίδευση και Νεολαία
Φοιτητικές εκλογές: Πρώτη δύναμη η Αριστερά

Χημικό Πάτρας

Στις φοιτητικές εκλογές που έγιναν μέσα σε μια περίοδο μεγάλων μαχών όπως το ασφαλιστικό και το πολυνομοσχέδιο των προαπαιτούμενων μέτρων, η Αριστερά συνολικά αναδείχθηκε σε πρώτη δύναμη στις σχολές. Αν αθροίσουμε τις δυνάμεις που βρίσκονται αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ φτάνουμε κοντά στο 40% κι αυτό ανοίγει τις δυνατότητες για συγκρότηση μιας δυναμικής παρουσίας του φοιτητικού κινήματος στο πλευρό των εργατών. Η εικόνα αυτή ενισχύεται από την κρίση στο χώρο της δεξιάς.
 
Η ΔΑΠ αναγκάστηκε να κατέβει με ξεχωριστές καταμετρήσεις (ΔΑΠ 30%, σχήματα της διαγραμμένης ΟΝΝΕΔ 9%), ενδεικτικό της πολιτικής της κρίσης που βαθαίνει.
 
Ωστόσο η συνολική εικόνα δεν πρέπει να κρύβει τις αδυναμίες στο εσωτερικό της Αριστεράς. Η ΠΚΣ μπορεί να είναι δεύτερη δύναμη με 20%, αλλά δεν αξιοποίησε τις δυνατότητες. Η λογική της αναστολής των κινητοποιήσεων και η απροθυμία της να λειτουργήσει τους συλλόγους και να προτείνει κλιμάκωση των φοιτητικών αγώνων έπαιξε αρνητικό ρόλο. Ταυτόχρονα ο τρόπος που λειτούργησε όλο το τελευταίο διάστημα η ΠΚΣ, δηλαδή το ότι κινήθηκε περισσότερο ενάντια στην ΕΑΑΚ παρά υπέρ των αγώνων, φάνηκε ακόμη και στο πώς κατέγραψε το αποτέλεσμα στον ιστότοπό της, εμφανίζοντας την ΕΑΑΚ κομματιασμένη.
 
Η ΕΑΑΚ σταθεροποιεί πλέον την άνοδο των τελευταίων χρόνων και είναι τρίτη δύναμη (16%). Σε όποιες σχολές το κατέβασμα οργανώθηκε με κέντρο το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα και την προσπάθεια να κερδηθούν σε αυτό και τα κομμάτια της ΑΡΕΝ, είχε μεγάλη επιτυχία. Αντιθέτως σε σχολές όπου τα σχήματα αναλώθηκαν σε μια μάχη για το πώς θα καταγραφεί η συνεργασία, σε βάρος της προβολής του αντικαπιταλιστικού προγράμματος, το αποτέλεσμα ήταν να μην καταφέρουν να ανοιχτούν αποτελεσματικά.
 
Η ΠΑΣΠ, παρά τις προσπάθειες να ξανασυγκροτήσει έναν πόλο μέσα στις σχολές, έχει καθηλωθεί στην 4η θέση (11%), ενώ το κατέβασμα του ΣΥΡΙΖΑ, το ΜΠΛΟΚΟ, ήταν μια παταγώδης αποτυχία (0.94%) που έδειξε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κερδίσει τη νεολαία στις λογικές του συμβιβασμού με την ΕΕ και τις πολιτικές λιτότητας.
 
Στόχος
Η αποχή αυξήθηκε κατά 10 χιλιάδες φοιτητές. Είναι ένα στοίχημα και κεντρικός στόχος των σχημάτων της ΕΑΑΚ για το επόμενο διάστημα να ενεργοποιήσουν τους συλλόγους με συνελεύσεις και οργάνωση από τα κάτω, με τη λήψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών σύνδεσης του εργατικού και του αντιρατσιστικού κινήματος με το φοιτητικό. 
 
Ταυτόχρονα η ΕΑΑΚ θα κινηθεί για την οργάνωση της αντίστασης ενάντια στις επιθέσεις που ξεδιπλώνονται στις σχολές, τη σύνδεσή της με τις μεγάλες μάχες που ανοίγουν και τη γενίκευσή της.
 
Άλλος μεγάλος στόχος της ΕΑΑΚ είναι τα σχήματα στα ΤΕΙ: χρειάζεται μεγαλύτερο βάρος στις σχολές αυτές, με ανοίγματα και πρωτοβουλίες όπως έχει γίνει στα ΑΕΙ, σύνδεση των αγώνων πάνω στη βάση του αντικαπιταλιστικού προγράμματος, για να ξεπεραστεί το 2% που κέρδισε η ΕΑΑΚ στα ΤΕΙ.
 
Δύο σχολές δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία των εκλογών: το Πάντειο θα τις κάνει τη Δευτέρα 30 Μαϊου και στη ΝΟΠΕ γίνεται συνέλευση την Τετάρτη 25/5 για να αποφασιστεί η ημερομηνία. Οι εκλογές αναβλήθηκαν στις σχολές αυτές επειδή οι παρατάξεις που φοβούνται το αποτέλεσμα χρησιμοποίησαν σαν δικαιολογία κάποιες επιθέσεις μικρών αναρχικών ομάδων για να αποχωρήσουν και να αναβάλλουν την διαδικασία.
 

ΑΣΚΤ

Μετά από μια χρονιά με μεγάλες μάχες ενάντια στο ρατσισμό, τους φασίστες και τη λιτότητα και μια σειρά από πρωτοβουλίες από τη μεριά μας, είχαμε βάλει σαν στόχο για τις εκλογές να γνωρίσουμε καινούριο κόσμο και να συσπειρώσουμε και στις εκλογές τον κόσμο με τον οποίο παλέψαμε μαζί. 
 
Κι αυτό το πετύχαμε, οι φοιτητές στήριξαν ΕΑΑΚ, παρά τη λάσπη που έριξε τις τελευταίες μέρες η ΠΚΣ και έχουμε αυτοδυναμία. Είχαμε όμως μεγάλο ποσοστό αποχής κι αυτό μας βάζει να δούμε πώς θα ενεργοποιήσουμε και αυτό το κομμάτι των φοιτητών.
Ελίζα Κρικώνη
 

ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας

Ήμασταν από τις σχολές που πήραν απόφαση για το κατέβασμα στον Έβρο. 
 
Σαν ΕΑΑΚ δε μέναμε στην προπαγάνδα τύπου “ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας” όπως έκανε η ΠΚΣ αλλά ανοίγαμε την κουβέντα για το πώς συνολικά συνδέονται όλα τα ζητήματα, το τι σημαίνει “διαγραφή του χρέους και όχι των σχολών” και πώς βγαίνουμε στη δράση. Η συμμετοχή στις εκλογές έπεσε, αλλά εμείς κινηθήκαμε στα ίδια επίπεδα, βγάζοντας δύο έδρες. 
 
Τώρα θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε σε όλο τον κόσμο που βρήκαμε ακόμη και την τελευταία στιγμή και μιλήσαμε για τις εκλογές, για το Μαρξισμό και για τη συνέχεια, για το τι σημαίνει ο νόμος Φίλη, το σχέδιο Αθηνά 2, οι περικοπές στην Παιδεία και το πώς μπορούμε να οργανώσουμε καλύτερα τις συνελεύσεις από τα κάτω, με επιτροπές συνελεύσεων.
Διοτίμα Χριστοπούλου 
 

Θεσσαλονίκη

Είμαστε νέα μέλη στο ΣΕΚ. Είναι το πρώτο κατέβασμά μας σαν σχήμα ΕΑΑΚ και καταφέραμε να κερδίσουμε μια έδρα. Παράλληλα, καταφέραμε να απλώσουμε την Εργατική Αλληλεγγύη, να οργανώσουμε το Μαρξισμό, να ανοίξουμε την πολιτική κουβέντα για μια σειρά ζητήματα. 
Ελένη Κυρλισιά, Σάββας Κκονέ, Χημικοί Μηχανικοί
Άννα Καούλλα, Πολιτικές Επιστήμες
 

Ιατρική Λάρισας

Το σχήμα μου κατεβήκε για δεύτερη φορά φέτος. Οι συζητήσεις ανοίγανε συνολικά και πολιτικά, τόσο κεντρικά τι γίνεται στην Αθήνα, όσο και στη Λάρισα, με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης για παράδειγμα. 
 
Ανοίγαμε τα προβλήματα της σχολής, την υποχρηματοδότηση και τις παροχές που έπρεπε να έχουμε, συνδέοντάς τα με τη λιτότητα. Υπήρξε άνοδος στις ψήφους, αλλά τα παιδιά που μας ψήφισαν φέτος είναι εντελώς νέα. Θεωρώ λοιπόν το φετινό κατέβασμα ένα πρώτο άνοιγμα στη σχολή, στόχος για το επόμενο διάστημα είναι να βάλουμε στη δράση τον κόσμο που μας στήριξε φέτος αλλά και να φτάσουμε και να ξανακερδίσουμε όσους μας στήριξαν πέρσι.
Αλεξάνδρα Καστρίτση 
 

Ηράκλειο

Μπήκαμε στη μάχη των φοιτητικών εκλογών για να μετρήσουμε ουσιαστικά τα ανοίγματα που είχαμε κάνει το προηγούμενο διάστημα με μια σειρά καμπάνιες: το κατέβασμα στις 23-24 Γενάρη στον Έβρο, τη 19 Μάρτη, τη δίκη των 15 φοιτητών στο Φυσικό (μια μάχη που είχε ανοιχτεί πάρα πολύ), τη μάχη για το ασφαλιστικό που παρά τις διακοπές είχε μεγάλη απήχηση. 
 
Στη φάση που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει δεv αφήσαμε τη Δεξιά να σηκώσει κεφάλι, αλλά δείξαμε ότι δε θέλουμε για αντιπολίτευση μια Αριστερά που γενικώς κι αορίστως θα λέει να περιμένουμε γιατί “δεν είναι ακόμα ώρα για κλιμάκωση”, όπως κάνει η ΠΚΣ. 
 
Θέλουμε μια Αριστερά που πάει να συγκρουστεί συνολικά με το σύστημα. Στο Βιολογικό, σε ένα σύλλογο πολύ ενεργό, είχαμε πρώτη δύναμη ΕΑΑΚ. Στην Ιατρική η ψήφοι της ΕΑΑΚ διπλασιάστηκαν και την έκαναν δεύτερη δύναμη. Στην Επιστήμη Υπολογιστών καταφέραμε να μεγαλώσουμε, ενώ από πέρσι είχε σπάσει η αυτοδυναμία της ΔΑΠ. Στο Φυσικό κατεβήκαμε με συντρόφισσες και συντρόφους που δίναμε μαζί όλες τις μάχες, δυναμώσαμε και συμφωνούμε πλέον ότι η απάντηση είναι ο αντικαπιταλισμός, ένα τεράστιο προχώρημα για τον κόσμο που έλεγε ότι η αριστερή κυβέρνηση είναι η λύση. 
Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, Φυσικό

Χημικό Ιωαννίνων

Στο κοινό μας κατέβασμα με την ΑΡΕΝ φέτος κερδίσαμε πολύ καινούριο κόσμο με τον οποίο ανοίγαμε όλη την πολιτική κουβέντα. 
Από 4 ψήφους ανεβήκαμε στις 16. Θέλουμε από δω και πέρα να τρέξουμε περισσότερο το ζήτημα των συνελεύσεων, να ενεργοποιήσουμε δηλαδή το σύλλογο.
Αρετή Κανέλλου