Διεθνή
Αυστρία: O φασίστας έχασε, αλλά επιμένουμε αντιφασιστικά

Για μερικές χιλιάδες ψήφους ο υποψήφιος του φασιστικού Κόμματος της Ελευθερίας (FPO), Norbert Hofer, δεν κατάφερε να γίνει ο νέος πρόεδρος της Αυστρίας στο δεύτερο γύρο των εκλογών που έγιναν στη χώρα την Κυριακή 22 Μάη. Πρώτος αναδείχτηκε ο Alexander Van der Bellen, πρώην ηγέτης των Πρασίνων που κατέβηκε ως ανεξάρτητος. Τα δύο μεγάλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPO) και οι Χριστιανοδημοκράτες (VPO) τα οποία κυριαρχούσαν στην πολιτική σκηνή της χώρας από το 1945, δεν είχαν καταφέρει καν να μπουν στο δεύτερο γύρο.
 
“Είναι βαθιά ανησυχητικό ότι ο Hofer κέρδισε τόσες πολλές ψήφους”, δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα Socialist Worker ο David Albrich, ηγετικό στέλεχος την επαναστατικής οργάνωσης Neue Linkswende. “Το FPO δεν είναι απλά ένα δεξιό λαϊκιστικό κόμμα που χρησιμοποιεί το ρατσισμό για να κερδίζει ψήφους και να ασκεί πίεση στους πολιτικούς. Είναι ένα κόμμα με φασιστικό πυρήνα, που χρησιμοποιεί το ρατσισμό για να χτίσει ένα φασιστικό κίνημα. Χρησιμοποίησε την προεκλογική του εκστρατεία για να οργανώσει συγκεντρώσεις στις οποίες οι οπαδοί του βάδιζαν τραγουδώντας τραγούδια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου που μιλούσαν για το πώς σκοτώνουν τους εχθρούς τους. Από τις αρχές τις χρονιάς προσπαθεί να φτιάξει ένα ρατσιστικό κίνημα στο δρόμο όπως το Pegida στην Γερμανία. Το γεγονός ότι δεν ήρθε πρώτο μας δίνει χώρο να αναπνεύσουμε αλλά ξέρουμε ότι αυτή η άνευ προηγουμένου εκτίναξή του θα του δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση”.
 
Η άνοδος του FPO παρουσιάζεται σαν αντίδραση στο συνασπισμό των Χριστανοδημοκρατών και της Σοσιαλδημοκρατίας που υποτίθεται ασκούσαν μια πολιτική ανοιχτή προς τους πρόσφυγες. Όμως, όπως εξηγεί ο David “για πολλούς μήνες η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν μπορούμε να έχουμε τόσους πολλούς πρόσφυγες. Πρώτα εξαπέλυσαν τις ρατσιστικές ιδέες και μετά τις έκαναν συγκεκριμένη ρατσιστική πολιτική. Ξεκίνησαν κλείνοντας τα σύνορα, χτίζοντας φράχτες και στέλνοντας το στρατό να τα φυλάει. Αυτά έδιναν στην ακροδεξιά όσα πάντα ζητούσε -τη δικαίωναν και την ενίσχυαν.
 
Απόρριψη
Υπάρχει μια βαθιά απόρριψη για τα καθεστωτικά κόμματα. Η Αυστρία δεν έχει χτυπηθεί τόσο σκληρά από την κρίση όπως άλλες χώρες, αλλά οι μισθοί έχουν κρατηθεί χαμηλά και το επίπεδο ζωής έχει χτυπηθεί. Την ίδια στιγμή ο κόσμος βλέπει τους από πάνω να γλυτώνουν από όσα κάνουν -όπως οι τραπεζίτες που διασώθηκαν από την κατάρρευση.
 
Οι αντιφασίστες οργάνωσαν μικρές συγκεντρώσεις πηγαίνοντας προς τις εκλογές. Χρειάζεται αυτές να γίνουν η βάση για κάτι μεγαλύτερο. Δεν μπορούμε να βασιστούμε στον Bellen ότι θα σταματήσει το FPO. Ο ίδιος δήλωσε ότι δε θα ορκιστεί σε μια κυβέρνηση του FPO αν αυτό κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές του 2018 -μόνο όμως στην περίπτωση που καλέσει σε αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορούμε να βασιστούμε στους καθεστωτικούς πολιτικούς ή τα μέσα ενημέρωσης. Ο φασισμός μπορεί να νικηθεί μόνο στους δρόμους.
 
Περίπου οι μισοί ψηφοφόροι του Bellen είπαν ότι τον στήριξαν για να σταματήσουν τον Hofer. Οι περισσότεροι ήταν υποστηρικτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και όχι των Πρασίνων. Μια πλειοψηφία νέων γυναικών δήλωσαν ότι ψήφισαν ενάντια στο FPO. Ενώ υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που δεν μπορούν να ψηφίσουν γιατί είναι μετανάστες. Χρειαζόμαστε ένα μαζικό κίνημα που θα ενώσει όλα αυτά τα κομμάτια και ακόμα περισσότερα”.