Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Όλοι την Πέμπτη 9/6 στο Δημαρχείο Αθήνας

Την Πέμπτη 9 Ιούνη, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας συζητάει ως πρώτο θέμα το προσφυγικό. Έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 5μμ, σύλλογοι εκπαιδευτικών και εργαζόμενων από τα νοσοκομεία, κινήσεις αλληλεγγύης και χώροι φιλοξενίας προσφύγων από την Αθήνα, επιτροπές προσφύγων, δημοτικές κινήσεις, η ΚΕΕΡΦΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλούν στην κινητοποίηση. Μία ώρα πριν στις 4μμ, θα ξεκινήσουν δύο προσυγκεντρώσεις, μία από την Ομόνοια και μία από το Μοναστηράκι.
 
Απόφασεις συμμετοχής στην κινητοποίηση έχει ήδη πάρει η Β' ΕΛΜΕ Αθήνας, η Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας, ο Σύλλογος Π.Ε. Αθηνά, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), ο σύλλογος ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ - ΠΕΔΥ Αττικής, οι Σύλλογοι Εργαζομένων Νοσοκομείων Αγ. Σάββας και Λαϊκό, το Πανελλήνιο Σωματείο εκτάκτου προσωπικού ΥΠ.ΠΟ, ο Συντονισμός σωματείων-φορέων Αμπελοκήπων, η συνέλευση του Χώρου Στέγασης Προσφύγων City Plaza, η Συνέλευση Φιλοξενίας προσφύγων στο 5ο Λύκειο Αθηνών, η Συνέλευση του Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών του Θεάτρου Εμπρός, Φοιτητικοί σύλλογοι, Κοινότητες μεταναστών, Επιτροπές προσφύγων από Ελληνικό, Ελαιώνα, Πειραιά, Σκαραμαγκά. Την κινητοποίηση στηρίζουν και θα συμμετέχουν επίσης ο Γιώργος Τσιάκαλος, πανεπιστημιακός του ΑΠΘ και η Ελένη Πορτάλιου, πανεπιστημιακός του ΕΜΠ.   
 
Όλοι οι φορείς και οι συλλογικότητες διεκδικούν από το Δήμο Αθηναίων να αναλάβει πρωτοβουλίες ούτως ώστε οι πρόσφυγες να ενταχθούν μέσα στον ιστό της πόλης.
 
Πιο συγκεκριμένα τα αιτήματα της συγκέντρωσης και της ταυτόχρονης παρέμβασης μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι: 
Να ανοίξουν άμεσα και να λειτουργήσουν ως χώροι φιλοξενίας κλειστά ξενοδοχεία, κτίρια υπηρεσιών που δεν λειτουργούν και άλλοι διαθέσιμοι δημόσιοι χώροι, όπως τα κλειστά νοσοκομεία (Γενικό Πατησίων, Πολυκλινική, ΙΚΑ). 
 
Να μην γίνει μετατροπή του Ελαιώνα σε κέντρο κράτησης και γκέτο. Μαζικές προσλήψεις και διορισμοί μονίμων σε σχολεία και νοσοκομεία, βρεφοκόμων, κοινωνικών λειτουργών, μαγείρων, διερμηνέων και υπαλλήλων στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων (Βρεφοκομείο, ΚΥΑΔΑ, Καθαριότητα κλπ). 
 
Να παρέχεται περίθαλψη από τα δημόσια νοσοκομεία σε όσους και όσες έχουν ανάγκη. Εκτός από την πρωτοβάθμια περίθαλψη, να αντιμετωπίζονται και τα περιστατικά που χρήζουν εξετάσεων, θεραπειών και επεμβάσεων. 
 
Να εγγραφούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και νηπιαγωγεία τα παιδιά των προσφύγων για να φοιτήσουν την επόμενη σχολική χρονιά και να μην υπάρξει καμιά συγχώνευση-κατάργηση νηπιαγωγείου ή άλλης σχολικής μονάδας. 
 
Να δημιουργηθούν τάξεις υποδοχής σε δημοτικά και γυμνάσια ώστε να εγγραφούν και να φοιτήσουν τα ανάλογης ηλικίας παιδιά. Δωρεάν μετακίνηση των προσφύγων και όλων των απόρων στα συγκοινωνιακά μέσα.
 
Αποχή
Πληθαίνουν οι καταγγελίες για τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στις αποθήκες όπου μεταφέρθηκαν οι πρόσφυγες της Ειδομένης όπως και οι διαμαρτυρίες των προσφύγων για την ανυπαρξία στοιχειωδών δομών με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται ούτε καν υγιεινό φαγητό στις υπάρχουσες δομές στο Λεκανοπέδιο. Πλέον, το ζήτημα της παραχώρησης κτιρίων για την αξιοπρεπή φιλοξενία των προσφύγων και της διαμόρφωσης με ευθύνη των Δήμων κατάλληλων υποδομών για τη διαμονή των προσφύγων είναι επιτακτικό.
 
Το περασμένο Σάββατο 4/6 οι πρόσφυγες που ζουν στον Ελαιώνα προχώρησαν σε αποχή από το άθλιο φαγητό, ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματά τους για χορήγηση αξιοπρεπούς φαγητού. Η κατάσταση είναι ακόμα πιο επείγουσα με δεδομένο ότι από τη Δευτέρα 6/6 ξεκινάει το Ραμαζάνι.
 
Την περασμένη εβδομάδα ενημέρωση για τις συνθήκες σίτισης έγινε στην ΚΕΕΡΦΑ από επιτροπή προσφύγων από τον Ελαιώνα με πολυεθνική σύνθεση (Σύροι, Αφγανοί, Κούρδοι). Όπως ενημέρωσαν: «Εκατοντάδες μερίδες φαγητού κατέληξαν στους σκουπιδοτενεκέδες το Σάββατο 4 Ιούνη στο τμήμα του καταυλισμού που διαχειρίζεται ο στρατός. Οι πρόσφυγες έχουμε διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για την άθλια ποιότητα του φαγητού, ακόμη και για «παράξενα» αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα σε μερίδες κοτόπουλου. Το μενού περιλαμβάνει συχνά επαναλαμβανόμενες μερίδες πιάτων με πατάτες ή μακαρόνια. 
 
Άνθρωποι υποφέρουν από πόνους, άλλοι καταλήγουν σε νοσοκομεία, άλλοι χάνουν βάρος διαρκώς. Με πολλά παιδιά στον καταυλισμό, το βασικό πρόβλημα είναι η μη χορήγηση φρέσκου γάλακτος. Καθημερινά χορηγείται ως πρωινό ένα κρουασάν και ένας χυμός. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για διαβητικούς. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνηθίσουν το ψωμί και ζητάνε διατροφή με βάση τις συνήθειές τους από τις χώρες καταγωγής τους (πίττες κλπ). 
 
Προτείνουν μάλιστα αντί για μοίρασμα φαγητού από το κέτερινγκ να τους χορηγηθεί κάρτα αγορών από καταστήματα ώστε να μαγειρεύουν οι ίδιοι το φαγητό τους καθώς και των παιδιών τους. Στο συγκεκριμένο τμήμα του καταυλισμού του Ελαιώνα, η διοίκηση και η διαχείριση ασκείται από τον στρατό με μόνο προσωπικό τους στρατιώτες”.
 
“Έχουν άραγε αποδοθεί ευθύνες σε οποιονδήποτε ή απλά τα κονδύλια καταλήγουν στους σκουπιδοτενεκέδες ως φαγητά-σκουπίδια;”, αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ. “Ειδικά για τον Ελαιώνα, ο Δήμαρχος Αθήνας Γ.Καμίνης δεν μπορεί να αποποιείται των ευθυνών του. Η «ανοιχτή δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα» έχει προβληθεί ως πρότυπο. Επισκέπτες από το εξωτερικό φωτογραφίζονται κάθε τόσο με τον Δήμαρχο της Αθήνας. Ο Δήμος διέθεσε την περιοχή για καταυλισμό για να πάρει ως ανταπόδοση την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου της περιοχής και αδιαφορεί για τις ζωές των προσφύγων και των παιδιών τους; Τι μέτρα θα πάρει λοιπόν: Η δομή πρέπει να περάσει στη διαχείριση του Δήμου Αθήνας, με απαίτηση για άμεση επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, να εξασφαλιστούν προσλήψεις προσωπικού, σίτιση από το Δημοτικό Βρεφοκομείο ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα και ο καθαρισμός από την υπηρεσία καθαριότητας. Με τρεις πενταμηνίτες στο ένα τμήμα του καταυλισμού δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πρόσφυγες”.
 

Εξορμήσεις

Με εξορμήσεις σε πλατείες, Λαϊκές και εργατικούς χώρους μέλη της ΚΕΕΡΦΑ σε συνεργασία με εργαζόμενους και συνδικαλιστές οργανώνουν τη συμμετοχή των γειτονιών της Αθήνας στη συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο. Εξορμήσεις που καλούν την Πέμπτη 9/6 στις 5μμ στο Δημαρχείο της Αθήνας έγιναν στους Αμπελόκηπους, στα Εξάρχεια, στο Γαλάτσι, στην Κυψέλη, στα Πατήσια, στα Πετράλωνα, στον Κεραμεικό, στην Καλλιθέα, στο Κουκάκι, στο Παγκράτι.
 
“Το Σάββατο το πρωί οργανώσαμε εξόρμηση της ΚΕΕΡΦΑ στη Λαϊκή Εξαρχείων, καλώντας τον κόσμο στη συγκέντρωση στο Δημαρχείο στις 9 Ιούνη”, μας είπε ο Λευτέρης. “Ξεσηκώσαμε τον κόσμο με καλέσματα από τη ντουντούκα, το πανώ, τις πικέτες, τις αφίσες και μοιράσαμε μαζικά το κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ. Υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση, συγκεντρώθηκαν υπογραφές και κόσμος που στήριξε την πρωτοβουλία για να ανοίξουν χώροι φιλοξενίας για τους πρόσφυγες μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Στη συνέχεια κάναμε γύρα στα καφενεία, επισκεφτήκαμε την Επιτροπή Κατοίκων Εξαρχείων και τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας μαζικά στην κινητοποίηση. Η μέρα τελείωσε με παρέμβαση στη συνέλευση της κατάληψης του 5ου Λύκειο στην Πρασσά όπου και εκεί κάναμε κάλεσμα στη συγκέντρωση στο Δημαρχείο”.
 
Στην Ιερά Οδό
«Την Πέμπτη 2/6 έγινε περιοδεία στο κεντρικό κτίριο της Καθαριότητας του Δήμου της Αθήνας στην Ιερά Οδό που βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα μακριά από τον Ελαιώνα», μας είπε ο Δημήτρης από την ΚΕΕΡΦΑ. «Μαζί με τον Πέτρο Κωνσταντίνου, Δημοτικό Σύμβουλο της ‘Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας’ επισκεφτήκαμε τα πέντε σωματεία που υπάρχουν στο χώρο και τους καλέσαμε να στηρίξουν τη συγκέντρωση που θα γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο και να βγάλουν σχετικό ψήφισμα που να καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν. Αρκετοί εργαζόμενοι συμφωνούσαν ότι οι εργαζόμενοι του Δήμου έχουν τη δύναμη να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, χρηματοδότηση και προσλήψεις προσωπικού για αξιοπρεπείς υποδομές φιλοξενίας. Κάποιοι μάλιστα μας είπαν πόσο άθλιες είναι οι συνθήκες στον Ελαιώνα. Μας μετέφεραν εικόνες από την άθλια ποιότητα του φαγητού, τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στην είσοδο και έξοδο των προσφύγων αλλά και των αλληλέγγυων, ενώ μας είπαν ότι λόγω έλλειψης προσωπικού ακόμα και η αποκομιδή των σκουπιδιών από τον Ελαιώνα γίνεται με δυσκολία».
 
Την Τρίτη 7/6 παραμονή της 24ωρης πανυγειονομικής απεργίας έγινε περιοδεία της ΚΕΕΡΦΑ στον Άγιο Σάββα, το Ελπίς και τον Ερυθρό.