Εργατικό κίνημα
Χωρίς εργάτες τα αρπακτικά είναι ανίσχυρα

8/6 Απεργιακή διαδήλωση λιμενεργατών στον Πειραιά

Λιμάνια

Συνεχίζουν για 21η μέρα την απεργία τους οι λιμενεργάτες σε ΟΛΠ και ΟΛΘ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και για να εξασφαλίσουν τις θέσεις και τις σχέσεις εργασίας τους. 
 
Την Παρασκευή 10 Ιούνη οι απεργοί οργάνωσαν κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια των συνελεύσεων των μετόχων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Στην Αθήνα η συνέλευση έγινε στο Χρηματιστήριο Αθηνών που ήταν περικυκλωμένο σαν φρούριο από πολλές κλούβες των ΜΑΤ, ενώ διμοιρίες είχαν παραταχτεί από νωρίς το πρωί. 
 
Οι απεργοί λιμενεργάτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το κτίριο, ενώ αντιπροσωπεία τους πέρασε μέσα στη συνέλευση. Κατήγγειλαν τη διαδικασία ως παράνομη και αποχώρησαν. Όπως έλεγαν οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων, η διαδικασία ήταν στημένη για να εγκριθεί η σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ στην Cosco και να πάρει στη συνέχεια σειρά η Βουλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνέλευση δεν προέδρευσε ο πρόεδρος του ΟΛΠ, αλλά ο αντιπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ. Ο ίδιος –ένα πρόσωπο- διέθετε το 74% των ψήφων.
 
Ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ κατήγγειλε, μετά την αποχώρηση των εργαζόμενων, την όλη διαδικασία και τόνισε ότι η απεργία δεν αναστέλλεται. 
 
«Αυτό είναι ένα μεγάλο ξεπούλημα που δεν πρόκειται να περάσει στη συνείδηση των εργαζόμενων», τόνισε. «Όλη η διαδικασία είναι παράνομη, όπως λέει και το εξώδικο που έχουμε στείλει. Προχωράνε στη σύνθεση ενός νέου Συμβουλίου με ένα καταστατικό που λέει ότι θα υλοποιεί την καινούργια σύμβαση που δεν έχει περαστεί από τη Βουλή. Αυτό το κάνουν μόνο και μόνο για να βγάλουν τους εκπροσώπους των εργαζόμενων από τις προσεχείς συνεδριάσεις. Νομίζουν ότι θα κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να ενημερώνουν τους εργαζόμενους. Αυτό είναι πολιτικά απαράδεκτο. Το καταγγείλαμε και χτες στον κύριο Δρίτσα, ο οποίος έπαθε άλλη μια φορά αλαλιά.  Δεν κατοχυρώνεται η επόμενη μέρα στο εργασιακό τοπίο. 
Τους είπαμε ότι μπορεί να υπογράφετε για τους γερανούς και τις προβλήτες, τις ψυχές των 1100 εργαζόμενων δεν πρόκειται να τις παραδώσουμε. Θα κατασκηνώσουμε μέσα στον Οργανισμό, κι ας έρθουν να μας βγάλουν έναν-έναν. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω».
 
Θεσσαλονίκη
 Στη Θεσσαλονίκη πάνω από 100 εργαζόμενοι μπήκαν με πανό και συνθήματα μέσα στην αίθουσα της ΓΣ όπου κατήγγειλαν την επερχόμενη ιδιωτικοποίηση. Οι απεργοί του ΟΛΘ θα πραγματοποιήσουν κοινή συγκέντρωση και συνέντευξη Τύπου ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις μαζί με τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ και της ΕΛΒΟ την Τετάρτη 15 Ιούνη, στις 12μες έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης καλύπτει την κινητοποίηση με την κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας. 
 
Την Τετάρτη 8 Ιούνη, ημέρα που στην Αθήνα γινόταν η απεργιακή κινητοποίηση νοσοκομείων, σχολείων και συγκοινωνιών, οι λιμενεργάτες γέμισαν τους δρόμους του Πειραιά, στην πιο μεγάλη διαδήλωση που έχουν οργανώσει ως τώρα κατά τη διάρκεια της απεργίας τους. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Δημοτικό Θέατρο και στη συνέχεια έγινε μαζική πορεία προς τα Κεντρικά Γραφεία του ΟΛΠ. 
 
Ο Δήμος Κοσμάς, λιμενεργάτης μας μετέφερε τη διάθεση της πλειοψηφίας των απεργών να μην υποχωρήσουν, αλλά να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. «Δεν έχουμε καταφέρει ακόμα τίποτα, η κυβέρνηση λέει στον κόσμο ψέματα, ότι τα έχουμε βρει στα εργασιακά κτλ. Θα σκληρύνουμε την στάση μας, δεν έχουμε τίποτα άλλο να κάνουμε. Αξίζει να παλέψει όλος ο κόσμος μαζί, να γίνουν κοινά μέτωπα με όλα τα σωματεία, για να μας βοηθήσουμε και να τους βοηθήσουμε. Οι συνάδελφοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να το πάμε πιο σκληρά. Η άλλη επιλογή είναι η απόλυση. Οι Κινέζοι μπήκαν. Το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα διακυβεύεται από το μέλλον του ΟΛΠ. Πρέπει να «καθαρίσει» τον ΟΛΠ για να πάει στην Κίνα. Το λένε και οι υπουργοί και οι βουλευτές και όλοι τους». 
 
Στη διαδήλωση συμμετείχε με πανό ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια. «Το λιμάνι ανήκει στο λαό, κι όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό», «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, κι όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούγονταν κατά τη διάρκεια της πορείας.
 

Απεργιακός Συντονισμός 22/6

Η προσπάθεια για έναν επόμενο απεργιακό σταθμό μετά τις 8 Ιούνη έχει ξεκινήσει. 
 
Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες συντονίζονται για τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους. Κοινή συγκέντρωση ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις θα γίνει την Τετάρτη 22 Ιούνη στις 12 το μεσημέρι στο ΤΑΙΠΕΔ από τους εργαζόμενους του ΟΣΕ, του Μετρό, του ΗΣΑΠ, του Τραμ, των τρόλεϊ και των λεωφορείων. Αυτό αποφασίστηκε σε μαζική σύσκεψη όλων των εργαζόμενων στις συγκοινωνίες που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης 14 Ιούνη (στη σύσκεψη συμμετείχαν και εργαζόμενοι από το ΟΑΚΑ που επίσης πάει για ιδιωτικοποίηση). 
 
Οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ είχαν ήδη αποφασίσει ότι θα έκαναν συγκέντρωση με 24ωρη απεργία στις 22/6, καθώς εκείνη τη μέρα κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές για τις εταιρίες ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ. Τα υπόλοιπα σωματεία θα το αποφασίσουν μετά από νέες συνεδριάσεις των οργάνων τους. Το ΣΕΛΜΑ προσανατολίζεται να συμμετέχει με 24ωρη απεργία. 
 
Την ίδια μέρα
Την ίδια μέρα, στις 22/6, ξεκινάει το συνέδριο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και ήδη ετοιμάζεται πανελλαδική συγκεντρωση των αναπληρωτών δασκάλων – κι όχι μόνο – προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι το συνέδριο θα αποφασίσει απεργία από την επόμενη κιόλας του ανοίγματος των σχολείων.
 
Το απόγευμα της 22/6 είναι προγραμματισμένη μεγάλη συγκέντρωση στο Ελληνικό ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.
Μια νέα μέρα συντονισμένου ξεσηκωμού μπορεί να δώσει νέα ώθηση στο κίνημα που παλεύει ενάντια στα ξεπουλήματα και την υποβάθμιση Υγείας και Παιδείας.
 
Η επιτυχία της 8ης Ιούνη έπαιξε ρόλο για να δυναμώσει το απεργιακό μέτωπο.
 
Οι λιμενεργάτες συνεχίζουν για πάνω από 20 μέρες την απεργία διαρκείας, με καθημερινές περιφρουρήσεις στα κρουαζιερόπλοια. Πενθήμερη απεργία σε όλα τα αεροδρόμια από τις 20 μέχρι τις 25 Ιούνη έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Στη Θεσσαλονίκη οι απεργοί του λιμανιού με τους εργαζόμενους στην ΕΥΑΘ και τους συναδέλφους τους στην ΕΛΒΟ προχωρούν σε κοινή συγκέντρωση την Τετάρτη 15/6, αναγκάζοντας και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης να κηρύξει στάση εργασίας. Οι δάσκαλοι εκτός από το μεγάλο ραντεβού τη μέρα έναρξης του συνεδρίου, ετοιμάζονται για νέο συλλαλητήριο την Παρασκευή 17/6 στις 12μες, στο υπουργείο Παιδείας και τις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις. Οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Αθήνας καλούν σε συγκέντρωση την Τετάρτη 15/6 (10πμ) στην πύλη του νοσοκομείου και σε έκτακτη Γενική Συνέλευση για την κλιμάκωση του αγώνα. 
 
Σε αυτό το κλίμα κινήθηκε και η συνέλευση του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 13/6, στο ΕΚΑ. 
 
Η ανάγκη για αγωνιστική συνέχεια μετά τις 8 Ιούνη, η δυνατότητα να πλαισιωθεί η Τετάρτη 22/6, ως απεργιακή μέρα, από όσο το δυνατόν περισσότερα σωματεία κι ομοσπονδίες και η στήριξη όλων των ενδιάμεσων κινητοποιήσεων ήταν τα κύρια θέματα συζήτησης.
 
Το παρών έδωσαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από μια σειρά χώρους, όπως το Μετρό, τη ΠΕΝΕΝ, την ΠΟΣΠΕΡΤ, την Ιντρακόμ, την ιδιωτική Υγεία, τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα δημόσια νοσοκομεία, τους αναπληρωτές δασκάλους, την Αγωνιστική Ταξική Ενότητα (ΑΤΕ) του ΕΚΑ κλπ.
 
“Για την οργάνωση της απεργίας στις 8/6, φτιάξαμε απεργιακή επιτροπή που δεν έμεινε στην προπαγάνδιση αλλά οργάνωσε κάθε λεπτομέρεια της απεργίας. Πρέπει εδώ και τώρα να οργανώσουμε τη συνέχεια” είπε μεταξύ άλλων ο Χ. Αργύρης από το ΓΝΑ Γεννηματάς. “Πρέπει να συνεχίσει η λειτουργία των απεργιακών επιτροπών που συγκροτήθηκαν εν όψει της 8/6.  Την κινητοποίηση στις 22/6 μπορούμε να τη στηρίξουμε με στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις κλπ” συνεχισε ο Κ. Καταραχιάς πρόεδρος του σωματείου στο νοσ. Αγ. Σάββας. 
 
“Θα βάλουμε την πρόταση για απεργιακή στήριξη της 22/6 στο ΕΚΑ. Πρέπει όμως να δούμε και τη συνέχεια” τόνισε ο Β. Συλλαϊδής μέλος της ΑΤΕ ΕΚΑ και του σωματείου της Ιντρακόμ. “Χρειάζεται κλιμάκωση. Τώρα απεργίες κι όχι από Σεπτέμβρη. Όχι 'θα δούμε', ξέρουμε τι μας περιμένει” επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Γ. Κασσιμάτης, γραμματέας της ΠΟΣΠΕΡΤ. “Ο ιδιωτικός τομέας εμπνέεται από τα κομμάτια που δίνουν τις μάχες. Ενδεικτικό το παράδειγμα με την απεργία της Εuromedica” τόνισε ο Κ. Πολύδωρος, συνδικαλιστής στην ιδιωτική Υγεία. “Η σχολική χρονιά λόγω των κινητοποιήσεων δεν λέει να τελειώσει” υπογράμμισε ο Π. Ταπεινόπουλος, αναπληρωτής δάσκαλος, βάζοντας την εικόνα από τη μάχη που δίνει ο κλάδος εν όψει και του συνεδρίου της ΔΟΕ.
 

Αεροδρόμια

Σε πενθήμερη απεργία –από τις 20 έως τις 24 Ιουνίου- προχωρά η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ). Οι εργαζόμενοι αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο στην πρόσφατη ψήφιση των προαπαιτούμενων από τη μεριά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που συμπεριλαμβάνουν την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων και την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. 
 
Οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωση-κάλεσμα για την απεργία τους καταγγέλλουν την απαράδεκτη συμφωνία του ΤΑΙΠΕΔ με τη γερμανική πολυεθνική FRAPORT τόσο όσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε όσο και για το ξεπούλημα των αεροδρομίων. Τονίζουν ότι «το τίμημα των 1,240 δισ. όταν και εάν καταβληθεί,  αντιστοιχεί στα έσοδα τριών χρόνων και μόνο των κρατικών αεροδρομίων».
 
Eπισημαίνουν ακόμα ότι για τα υπόλοιπα 25 περιφερειακά αεροδρόμια που μένουν, το ΤΑΙΠΕΔ έχει αποφασίσει ότι όσα δεν ξεπουληθούν, θα κλείσουν. Τέλος, τονίζουν ότι «ο φορολογούμενος δεν έχει ενημερωθεί για το γεγονός ότι οποιεσδήποτε απαιτήσεις του παραχωρησιούχου για επεκτάσεις και ανάπτυξη εγκαταστάσεων, δηλαδή απαιτήσεις απαλλοτριώσεων, θα καλυφθούν με χρήματα του ελληνικού δημοσίου, καθώς και οποιαδήποτε άλλα έργα πέραν των 350 εκατ. που έχει δεσμευτεί για τα 14 αεροδρόμια. Δυστυχώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που πρώτη θα υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες του ξεπουλήματος, έπεσε στη παγίδα των υποσχέσεων της FRAPORT, για θέσεις εργασίας με εντοπιότητα, άρα ψήφοι, παραβλέποντας το γεγονός ότι θα είναι θέσεις επαιτείας και εξάρτησης, των 300 ευρώ το μήνα, τη στιγμή που οι δημότες θα επιβαρύνονται για τα δημοτικά τέλη και τους φόρους των αεροδρομίων, που με νόμο δεν υποχρεούται να καταβάλλει η FRAPORT».
 

Συγκοινωνίες

Συνεχίζονται οι στάσεις εργασίας που έχουν κηρύξει τα σωματεία των εργαζόμενων στις συγκοινωνίες. 
Για τον ΟΣΕ: από την Τρίτη 14 Ιούνη έως την Πέμπτη 16 Ιούνη και την Τρίτη 21 Ιούνη, τρεις τρίωρες στάσεις την ημέρα, 5πμ-8πμ, 1μμ-4μμ και 9μμ-12μμ.
 
Για το Μετρό: την Τετάρτη 15 Ιούνη, από τις 9μμ έως τη λήξη της βάρδιας και την Πέμπτη 16 Ιούνη από τις 12μες έως τις 5μμ. 
 
Στα λεωφορεία, η ηγεσία του σωματείου που πρόσκειται σε ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ έχει αθετήσει την υπόσχεσή της για νέα Γενική Συνέλευση.
 
Κάτω όμως από την πίεση της βάσης, έχει ορίσει συγκεντρώσεις-συνελεύσεις σε όλα τα αμαξοστάσια. 
 
Όλες οι συγκεντρώσεις θα ξεκινήσουν στις 10.30πμ και το πρόγραμμα είναι το παρακάτω: 13/6 στο Ελληνικό, 15/6 στην Ανθούσα, 17/6 στα Άνω Λιόσια, 21/6 στο Μπραχάμι, 22/6 στη Φουλγκόρ, 24/6 στον  Κόκκινο Μύλο, 27/6 στην Πέτρου Ράλλη και 28/6 στο Βοτανικό. 

Απεργοσπαστικές κινήσεις

Στις 10 Ιούνη χρειάστηκε να λάβω μονοήμερη κανονική άδεια προκειμένου να υποβληθώ σε ειδική ιατρική εξέταση που διεξάγεται μόνο τις Παρασκευές στο Ιπποκράτειο, και με την ευκαιρία προγραμμάτισα και άλλες προσωπικές δραστηριότητες. 
 
Μία εξ αυτών ήταν η περιοδεία στο αμαξοστάσιο Ελληνικού του τραμ μαζί με άλλα μέλη του ΣΕΚ για την προώθηση των θέσεων μας σχετικά με τον ταξικό αγώνα εναντίον της ιδιωτικοποίησης των συγκοινωνιών. Περί τις 10πμ εισήλθαμε στο συνεργείο τροχαίου υλικού και ξεκινήσαμε ενημερώσεις των συναδέλφων. Στις 10:17πμ δέχθηκα τηλεφώνημα από το γραφείο του άμεσου προϊσταμένου μου, ο οποίος ακουγόταν αρκετά θορυβημένος, επειδή τον επέπληξε ωρυόμενος ο "Γενικός Διευθυντής" μας, διότι δήθεν "δεν μπορεί να με ελέγξει" και περιφέρομαι στο αμαξοστάσιο συμμετέχοντας στην καμπάνια κ.λ.π.
 
Από πού κι ως πού μπορεί ο "Γενικός Διευθυντής" να παρενοχλεί σκαιότατα τον προϊστάμενό μου ή εμένα για οτιδήποτε πράττω εκτός υπηρεσίας στον ελεύθερο χρόνο μου; Από που αντλεί το δικαίωμα να χρησιμοποιεί χαφιέδες για να με παρακολουθούν; Γιατί αποφεύγει να απευθυνθεί σε μένα για να λάβει τις απαντήσεις του από πρώτο χέρι;
 
Είμαι το 3ο μέλος της αιρετής Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας Εργαζομένων Μετρό που αναιτίως παρενοχλείται και υφίσταται bullying αυτή τη βδομάδα από διευθυντικό στέλεχος με αδέξια χρήση χαφιέδικων και ύπουλων πρακτικών. Κάτι αντίστοιχο έγινε σε δύο συναδέλφους της Επιτροπής όταν εκτελούσαν χρέη προσωπικού ασφαλείας στο Σταθμό Συντάγματος κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας στις 6 Ιούνη. 
 
Ενημερώνουμε τους χαφιέδες, τα αφεντικά τους και παρόμοιους καλοθελητές ότι έχουν πολλά ψωμιά να φάνε ακόμη ώσπου να μπορέσουν να μας τυλίξουν σε μία κόλλα χαρτί.
 
Νίκος Σμπαρούνης, εργαζόμενος στο Μετρό
 
• Tο Σάββατο 11/6 τα ξημερώματα παρέα μεθυσμένων Νατοϊκών ναυτών επιτέθηκε στην περιφρούρηση της απεργίας και χτύπησε τον λιμενεργάτη Σπ. Μεσίνη. Οι Νατοϊκοί απαίτησαν από τους λιμενεργάτες να τους μεταφέρουν με κάποιο αυτοκίνητο στο πλοίο τους Carocan Bay London  και όταν αυτοί αρνήθηκαν τους επιτέθηκαν. Ο Σπ. Μεσίνης νοσηλεύτηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο μετά την επίθεση.