Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Πρόσφυγες καλοδεχούμενοι: Σε όλα τα σχολεία σε κάθε γειτονιά

Εγγραφή προσφυγόπουλων στο 35ο δημοτικό Αθήνας

Σύσκεψη για τη συνέχιση της καμπάνιας “Αθήνα ανοιχτή πόλη στους πρόσφυγες” και τα επόμενα βήματα (μετά την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν σωματεία, καταλήψεις στέγης προσφύγων, δημοτικές κινήσεις στο δημαρχείο της Αθήνας στις 9 Ιούνη) καλούσε η ΚΕΕΡΦΑ στο 5ο Λύκειο Αθηνών στην οδό Πρασσά, την Τρίτη 21/6 την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο. 
 
“Παλεύουμε για να ανοίξουν χώροι φιλοξενίας εντός του ιστού της πόλης, όπως τα κλειστά ξενοδοχεία Λα Μιράζ, Άθενς Ιμπέριαλ, Εσπέρια, να εγγραφούν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, να σταματήσει η αθλιότητα της σίτισης μέσα στον Ελαιώνα, να ανοίξει ξανά το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων και να γίνουν προσλήψεις προσωπικού στο Δήμο Αθήνας”, αναφέρει το κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ.
 
Ήδη αποφάσεις για την εγγραφή των προσφυγόπουλων στα δημόσια σχολεία έχουν πάρει οι Σύλλογοι “Αθηνά”, “Αριστοτέλης”, Α' Αθήνας, Παρθενώνας, Β' ΕΛΜΕ, Γ’ ΕΛΜΕ,  Ε' ΕΛΜΕ. Την περασμένη Παρασκευή 17/6 δεκάδες προσφυγόπουλα γράφτηκαν στα δημόσια σχολεία του κέντρου της Αθήνας, με πρωτοβουλία δασκάλων και καθηγητών από τους Συλλόγους Π.Ε. και τις ΕΛΜΕ, οι οποίες και θα συνεχιστούν μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη.   
 

Αντιρατσιστικά Φεστιβάλ

Με σύνθημα «Πρόσφυγες Καλοδεχούμενοι» γίνεται φέτος το 19ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας, στις 1, 2, 3 Ιουλίου στην Πανεπιστημιούπολη στα  Ιλίσια. 
 
«Φέτος το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε μια συγκυρία όπου το προσφυγικό ζήτημα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας», αναφέρει το κάλεσμα του Συντονιστικού Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων. 
 
«Η διόγκωση του προσφυγικού κύματος, το κλείσιμο των συνόρων, η συμφωνία της ντροπής ΕΕ-Τουρκίας, η ουσιαστική κατάργηση του ασύλου, οι απελάσεις, τα κέντρα κράτησης, οι απαράδεκτες συνθήκες “φιλοξενίας” των προσφύγων και τα απομονωμένα στρατόπεδα αποτελούν τις βασικές ψηφίδες της κατάστασης όπως αυτή έχει διαμορφωθεί. Απέναντι στην αντιπροσφυγική πολιτική κυβέρνησης-Ε.Ε., αντιτάσσουμε τη βούλησή μας να ζήσουμε μαζί με τους πρόσφυγες, να κατοικήσουμε στις ίδιες γειτονιές, να πάνε τα παιδιά μας στα ίδια σχολεία. Να αγωνιστούμε όλοι και όλες για τα κοινά αιτήματα της αξιοπρέπειας ενάντια στο ρατσισμό, τη φτώχεια και τη μνημονιακή λεηλασία». Όπως κάθε χρόνο το πρόγραμμα του τριημέρου θα περιλαμβάνει συναυλίες, συζητήσεις, θεατρικά δρώμενα, εκθέσεις, παιδότοπο, πολυεθνικές κουζίνες. 
 
Αφιερωμένα στους πρόσφυγες θα είναι τα αντιρατσιστικά φεστιβάλ που γίνονται σε πολλές πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη το 19ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ γίνεται στις 1-3 Ιούλη, στο πρώην Στρ. Παύλου Μελά. Το 10ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Βόλου γίνεται στις 24 και 25 Ιούνη στην Παραλία Βόλου στο Ηρώο. Το 11ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χανίων γίνεται στις 25-26/6, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών. 
 

Ξάνθη

Βήμα στους φασίστες έδωσε ανοιχτά και ξεδιάντροπα η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που συγκάλεσε τη Δευτέρα 13/6, αμέσως μετά την απόφαση του υπουργείου Άμυνας για μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Χαλκερό στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου και μέσα στον αστικό ιστό. Στο δημαρχείο έκαναν την εμφάνισή τους με την προβιά των “αγανακτισμένων πολιτών” 6-7 μέλη της φασιστικής συμμορίας “Πατριωτική Κίνηση Καβάλας” (παρακλάδι της Χρυσής Αυγής).
 
«Το τσόφλι της υποκρισίας έσπασε και βγήκε από μέσα του το “αυγό του φιδιού”», αναφέρει καταγγελία της ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης. «Ενδεικτικό του κλίματος ήταν επίσης ότι, παρά την παρουσία δεκάδων αλληλέγγυων, το προεδρείο όχι απλά μας αρνήθηκε το λόγο, αλλά ανέχθηκε και την επίθεση του τραμπούκου δημοτικού συμβούλου Βαγγέλη Παπά σε μέλος της ΚΕΕΡΦΑ. Η δημοτική αρχή της Καβάλας, με την στάση της αυτή, ενθαρρύνει τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής να αναλάβουν δράση, όπως κάνανε στη Χίο (στις 31/3) σε αγαστή συνεργασία με το δήμαρχο της πόλης Μπουρνού και την αστυνομία και στον Πειραιά (στις 8/4) με την πλήρη κάλυψη της ΕΛΑΣ του Τόσκα...Νερό στο μύλο των φασιστών ρίχνει και με την τελευταία επιστολή του στα συναρμόδια υπουργεία ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης, που αναφέρει ότι οι πρόσφυγες χαλάνε την “εικόνα” της πόλης και “πλήττουν τον τουρισμό». 
 
«Καλούμε τα συνδικάτα, το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, το αντιφασιστικό κίνημα και τις αριστερές οργανώσεις της πόλης να πάρουν πρωτοβουλίες και να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο στις γουρουνοκεφαλές των Κασιδιάρηδων να σηκώσουν κεφάλι στην προσφυγούπολη της Καβάλας. Καλούμε σε μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους Σύριους αγωνιστές που δικάζονται στις 23 Ιούνη στα δικαστήρια της Καβάλας με αυθαίρετες και αστήριχτες κατηγορίες της Αστυνομίας» καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης.
 

Μαρούσι

Στη συνεδρίαση της 28 Ιούνη το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρουσιού θα συζητήσει σαν θέμα ημερήσιας διάταξης τη διάθεση κτιρίων που ανήκουν στο Δήμο για τη φιλοξενία προσφύγων, με τις απαραίτητες προσλήψεις. 
 
Το θέμα μπήκε με πρωτοβουλία του δημοτικού σχήματος “Εκτός των τειχών”. Η ΚΕΕΡΦΑ στηρίζει την πρωτοβουλία αυτή και καλεί όλο τον κόσμο του Μαρουσιού να παραβρίσκεται την Τρίτη 28/6 στις 7μμ στο Δημαρχείο για να διεκδικήσουμε να παρθεί αυτή η απόφαση. 
Γιάννης Ζήβας, ΚΕΕΡΦΑ Μαρουσιού
 

Eπισκέψεις ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Στο πλαίσιο της παρέμβασής της στους πρόσφυγες, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ οργανώνει επισκέψεις σε στρατόπεδα προσφύγων. Το Σάββατοκύριακο 18-19 Ιούνη πολυμελή συνεργεία έκαναν περιοδείες στο Λαύριο, στον Ελαιώνα και στον Σκαραμαγκά.
 
Στο Λαύριο επισκεφτήκαμε τρεις χώρους, δυο μέσα στην πόλη και έναν σε περιοχή κατασκηνώσεων. Οι πρόσφυγες (Σύριοι και Αφγανοί) στριμώχνονται για να χωρέσουν στους κοιτώνες, τουαλέτες και ντους είναι λίγα και σε κακή κατάσταση. Η ιατρική περίθαλψη είναι υποτυπώδης (ένας γενικός γιατρός κάποιες ώρες της μέρας) και το Κέντρο Υγείας Λαυρίου διαλυμένο σαν δομή υγείας. Για εγγραφή των παιδιών στο σχολείο ούτε λόγος, οι ίδιοι οι πρόσφυγες οργανώνουν μαθήματα, όπου η Νέρμιτ από τη Συρία τους διδάσκει τα βασικά Αγγλικά! Οι Αφγανοί πρόσφυγες έχουν παγιδευτεί, καθώς οι μηνιαίες άδειες παραμονής τους έχουν λήξει και ζουν σε καθεστώς ημι-παρανομίας.
 
Μοιράσαμε προκηρύξεις σε Αραβικά, Φαρσί και Αγγλικά και εξηγήσαμε ότι υποστηρίζουμε να ανοίξουν τα σύνορα και μέχρι τότε, να ανοίξουν οι πόλεις μας και να έρθουν να ζήσουν μαζί μας με ίσα δικαιώματα. Ο θυμός για τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας – Ελλάδας ξεχείλιζε και η συζήτηση άνοιγε στα πολιτικά ερωτήματα: «Μπορείτε να πετύχετε να ανοίξουν τα σύνορα;», «Είναι εφικτό να ρθούμε να ζήσουμε στην Αθήνα;», «Εμείς τι μπορούμε να κάνουμε;»
 
Στον Ελαιώνα η κατάσταση είναι τραγική. Δυο βήματα από το κέντρο της Αθήνας άνθρωποι ζουν σε κοντέινερ και σκηνές μέσα στη ζέστη και τη σκόνη. Σύριοι, Κούρδοι και Αφγανοί είναι οργισμένοι με τη στάση της Ελληνικής κυβέρνησης και ζητούν δικαιώματα.
 
Αντίστοιχη είναι η εικόνα στον Σκαραμαγκά, όπου εκατοντάδες διαμένουν σε κοντέινερ στον ήλιο στη μέση του πουθενά, βιώνουν κάθε είδους απαγορεύσεις (π.χ. στο να έχουν ένα ψυγείο), το δε πολυδιαφημισμένο φαγητό των κέτεριγκ είναι άθλιο και λιγοστό.
Χρειάζονται συγκεκριμένα βήματα και πολιτικές απαντήσεις που να αξιοποιήσουν τη διάθεση της κοινωνίας σε έμπρακτη βοήθεια, ώστε τα προσφυγόπουλα να γραφτούν στα σχολεία, να έχουν περίθαλψη, να ανοίξουν οι πόλεις. 
Δήμητρα Κυρίλλου