Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
1ο Pride Πάτρας

Ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός για την πόλη της Πάτρας ήταν η πραγματοποίηση του 1ου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Ιούνη. Το 1ο Pride Πάτρας έγινε στο Μόλο της Αγίου Νικολάου και συγκέντρωσε χιλιάδες κόσμο.
 
Οι συζητήσεις -τρεις την πρώτη ημέρα και δύο τη δεύτερη- άνοιξαν όλα τα ζητήματα του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος, όπως των διακρίσεων, του σεξισμού, των ομοφοβικών επιθέσεων σε όλο τον πλανήτη με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη δολοφονική επίθεση στο Ορλάντο των ΗΠΑ.  
 
Στο φεστιβάλ συμμετείχαμε οργανωμένα η τοπική ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Ομάδα LGBTQ+ ΑΝΤΑΡΣΥΑ προσπαθώντας να ενώσουμε τη μάχη ενάντια στο σεξισμό και την ομοφοβία με την αντιρατσιστική και αντιφασιστική μάχη και τη μάχη ενάντια στις επιθέσεις των μνημονίων. Η ανταπόκριση που βρήκαμε ήταν μεγάλη, πολλοί συμφωνούσαν με αυτές τις συνδέσεις, ιδιαίτερα με τη μάχη ενάντια στην ισλαμοφοβία. 
 
Συνθήματα
Παρά τον καύσωνα του Σαββατοκύριακου, πάνω από χίλια άτομα διαδήλωσαν στην πορεία που ξεκίνησε από τον τόπο του φεστιβάλ, έκανε τον κύκλο της πόλης και ξανά πίσω. Τα συνθήματά μας όπως “Λιτότητα, ανεργία, σεξισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός”,
“Γκέι, τρανς, λεσβίες, θα είμαστε παρούσες σε όλες τις πορείες” και “Ποιος είναι ανώμαλος; Το σύστημα!” απλώθηκαν σε μεγάλο κομμάτι της πορείας. Ενώ δεν έλειψαν τα αντιφασιστικά συνθήματα όπως “Ούτε στην Πάτρα ούτε και πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά” ή τα αντιρατσιστικά όπως “Σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά” και “Όχι απελάσεις ρατσιστικές, άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες” που κι αυτά κέρδισαν πολλούς διαδηλωτές.
 
Η υποδοχή από τον κόσμο της πόλης ήταν επίσης πολύ θετική, γεγονός που επισφράγησε την επιτυχία του φεστιβάλ με τα χαρακτηριστικά που αυτό είχε, χωρίς χορηγούς και διαφημίσεις, ανοίγοντας το δρόμο για τη συνέχεια του αγώνα ενάντια στο σεξισμό και την καταπίεση. Ήδη η Ομάδα LGBTQ+ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ οργανώνει την πρώτη της συνέλευση το Σάββατο 25 Ιούνη, στις 7μμ, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.
Χρήστος Κωστόπουλος
 

Επόμενα Pride

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 
5ο Thessaloniki Pride, 24-25 Ιουνίου
Λευκός Πύργος, Λεωφόρος Νίκης
 
ΚΡΗΤΗ 
2ο LGBTQI+ Pride Κρήτης, 9-10 Ιουλίου
Δημοτικός Κήπος Ρεθύμνου