Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Αντιρατσιστικά Φεστιβάλ

Με μεγάλη επιτυχία και μαζική προσέλευση πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο τα αντιρατσιστικά φεστιβάλ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που ήταν φέτος αφιερωμένα στους πρόσφυγες. 
 
Στο φεστιβάλ της Αθήνας που έγινε στην πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, χιλιάδες ντόπιοι και μετανάστες έστειλαν ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης κόντρα στους φράχτες, τα μνημόνια και το φασισμό. Νεολαίοι αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία αγωνιστές που κερδήθηκαν με τη μεριά του κινήματος αλληλεγγύης το τελευταίο χρόνο συμμετείχαν στις συζητήσεις, τις συναυλίες, παρακολούθησαν θεατρικά δρώμενα, εκθέσεις φωτογραφίας, δοκίμασαν πολυεθνικές κουζίνες. Δεκάδες μουσικά σχήματα και καλλιτέχνες συμμετείχαν στις συναυλίες. Δεκάδες ομιλητές συμμετείχαν στα πάνελ με συζητήσεις γύρω από την Ευρώπη Φρούριο και την πάλη για την ένταξη των προσφυγων, αλλά και το φασισμό και τα κινήματα αντίστασης που απλώνονται σε όλη την Ευρώπη.     
 
 Μία από τις πιο μαζικές συζητήσεις του Φεστιβάλ ήταν αυτή με θέμα «H άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη – Η δίκη της Χρυσής Αυγής». Ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος στη δίκη της Χρυσής Αυγής, που ήταν ομιλητής στην εκδήλωση τόνισε ότι σε αντίθεση με την εικόνα που θέλουν να καλλιεργήσουν, η ψήφος υπέρ του Brexit ήταν ταξική και στο πλευρό των μεταναστών και ότι αν θέλουμε στην Ελλάδα να δώσουμε τη μάχη με την ακρα δεξιά, χρειάζεται να δυναμώσουμε το αντιφασιστικό κίνημα και να στηρίξουμε τη δίκη της Χρυσής Αυγής προκειμένου να καταδικαστούν οι φασίστες. Στη συζήτηση συμμετείχαν και χαιρέτησαν δικηγόροι της οικογένειας Φύσσα, ενώ παρέμβαση έγινε και από την πλευρά της ΚΕΕΡΦΑ που τόνισε τις μάχες που έχει δώσει το αντιφασιστικό κίνημα στις γειτονιές με αποτέλεσμα τα τάγματα εφόδου να έχουν εξαφανιστεί και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στις αντιφασιστικές συγκεντρωσεις έξω από το Εφετείο και στο ακροατήριο της δίκης της Χρυσής Αυγής στο πλευρό της Μάγδας Φύσσα. 
 
“Σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ από την πλευρά της ΚΕΕΡΦΑ δώσαμε τη μάχη να συζητήσουμε με όλους τους αντιρατσιστές και όλη την αριστερά για τη σημασία της δίκης της Χρυσής Αυγής”, μας είπε η Νίκη Αργύρη. “Στο τραπεζάκι της ΚΕΕΡΦΑ και στις γύρες που κάναμε σε όλα τα τραπεζάκια συγκεντρώθηκαν 100 περίπου τηλέφωνα συναγωνιστών που θέλουν να συμμετέχουν από την πλευρά του αντιφασιστικού κινήματος στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Καλέσαμε επίσης και στη Διεθνής Αντιφασιστική Συνάντηση στις 15-16 Οκτώβρη στα πλαίσια του πανευρωπαϊκού συντονισμού στο πλευρό των προσφύγων ενάντια στην ακροδεξιά της Ευρώπης”.      
 
Στη Θεσσαλονίκη το 19ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που έγινε στο πρ. Στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Σταυρούπολη, η εκδήλωση με θέμα «Η δίκη της Χρυσής Αυγής», με ομιλητή τον Θανάση Καμπαγιάννη, από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη των ναζί, που διοργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ το Σάββατο το βράδυ, ήταν από τις πιο επιτυχημένες και μαζικές συζητήσεις του φεστιβάλ.