Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Προσλήψεις και χρηματοδότηση τώρα!

29/6, Στάση εργασίας και απεργιακή διαδήλωση υγειονομικών

Συνεχίζεται ο αγώνας των εργαζόμενων στην Υγεία για τη διάσωση του ΕΣΥ με τη στάση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 29/6 και με σειρά κινητοποιήσεων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.
 
Δεκάδες υγειονομικοί συμμετείχαν στην απεργιακή διαδήλωση της 29ης Ιούνη προσθέτοντας με τη στάση εργασίας έναν ακόμη κρίκο στη μακριά αλυσίδα των αγώνων που έχουν δώσει οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία διεκδικώντας την αύξηση της χρηματοδότησης και μαζικές προσλήψεις προσωπικού. 
 
Στην Αθήνα η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας και ακολούθησε πορεία μέχρι το υπουργείο Εργασίας.
 
Μετά το πανό της ΠΟΕΔΗΝ που βρισκόταν στην κεφαλή της πορείας, ακολουθούσε το Συντονιστικό των Νοσοκομείων μαζί με τους εργαζόμενους του Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, του ΓΝΑ Γεννηματάς και του ΕΚΑΒ. 
 
Όταν η πορεία έφτασε στο υπουργείο Εργασίας, οι διαδηλωτές διεκδίκησαν συνάντηση με ανθρώπους του υπουργείου, αλλά αντί γι αυτό αντιμετώπισαν τα γκλομπ των ματατζήδων με αποτέλεσμα τον τραυματισμό μιας διαδηλώτριας. 
 
Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο όπου ήταν  προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Υγείας Α. Ξανθού, ενώ στην Πάτρα οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αγ. Αντρέας έκαναν στάση εργασίας εκτός από τις 29/6 και την προηγούμενη μέρα, με συγκεντρώσεις στην πύλη και τις δύο μέρες. 
Κλειστή από διαδηλωτές βρέθηκε η οδός Αριστοτέλους και την Πέμπτη 30/6, καθώς συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα κοινωνικών ιατρείων και αυτοδιαχειριζόμενων δομών υγείας. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου δήλωσε αναρμόδιος να απαντήσει στα ζητήματα που του έθεσε αντιπροσωπεία των διαδηλωτών ενώ σχετικα με την ελεύθερη πρόσβαση των προσφύγων και μεταναστών “χωρίς χαρτιά” στο σύστημα των υπηρεσιών υγείας, η απάντηση ήταν “τι θέλετε, να γίνονται όλοι δεκτοί”;
 
Στάση εργασίας πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 4/7 και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις δύο ελαιοχρωματιστών, εργαζόμενων σε εργολαβικό συνεργείο στο νοσοκομείο, απολύσεις που το σωματείο χαρακτηρίζει ως εκδηκητικές. Είχε προηγηθεί κινητοποίηση την Παρασκευή 1/7 στα γραφεία της εργολάβου εταιρείας “ΑΡΙΑΝΘΗ ΗΛΙΑ ΕΠΕ” κι ακολούθησε περιοδεία ενημέρωσης στους χώρους του νοσοκομείου. Τελικά μετά και τη στάση της Δευτέρας, οι εργαζόμενοι πέτυχαν την ανάκληση των απολύσεων, όπως τουλάχιστον δεσμεύτηκε προφορικά η εργοδοσία.
 
Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης 5/7, γίνονταν προσπάθειες από σωματεία νοσοκομείων της Αττικής για συντονισμένη κινητοποίηση στις 14/7, με αιχμή το ζήτημα των συνεργείων και των εργολαβικών εργαζομένων.