Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Λέρος: Επίθεση στους πρόσφυγες

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για τις άθλιες συνθήκες ζωής των προσφύγων στα στρατόπεδα “φιλοξενίας” - συγκέντρωσης αλλά και για την καταστολή της αστυνομίας απέναντί τους. 
 
Από πολλές περιοχές οι πρόσφυγες, μη αντέχοντας άλλο να ζουν μέσα σε σκηνές κάτω από τους 40 βαθμούς, αρχίζουν να εγκαταλείπουν τους καταυλισμούς όπως έγινε πρόσφατα στο Κουτσόχερο Λάρισας. Στη Μόρια η εξέγερση των ανήλικων αντιμετωπίστηκε με άγριο ξυλοδαρμό από την αστυνομία. Τώρα οι καταγγελίες για συνεργασία αστυνομίας και φασιστών στη Λέρο αρχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας παρά τις προπάθειες των ΜΜΕ να αντιστρέψουν το κλίμα παρουσιάζοντας ότι οι πρόσφυγες επιτέθηκαν στους αστυνομικούς.   
 
Καταγγελία του αναρχικού σάιτ baktirio αναφέρει σχετικά με τα γεγονότα που συνέβησαν στη Λέρο στις 9 Ιούλη: “Σε αντίποινα της έντασης και των ταραχών της Πέμπτης η αστυνομία απομόνωσε τους Σύριους πρόσφυγες του κάμπ, κλειδώνοντάς τους μέσα και απειλώντας τους, απαίτησαν να μάθουν ποιοι ευθύνονται για τα γεγονότα της Πέμπτης. Οι κινήσεις αυτές της αστυνομίας μόνο όξυναν την ένταση μέσα στο καμπ, όπου οι άνθρωποι δεν έχουν λάβει φαγητό από την Πέμπτη. Ως αποτέλεσμα, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον χώρο. Περισσότεροι από 100 άνδρες, γυναίκες και παιδιά κατευθύνθηκαν προς το λιμάνι στο Λακκί.
 
Κατά τη διαφυγή τους οι Γιαζίντι έγιναν στόχος μιας ομάδας που τους επιτέθηκε. Υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές για το ποιοι ήταν οι επιτιθέμενοι, εάν ήταν αστυνομία ή πολίτες. Ωστόσο αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι οι μελανιές και τραυματισμοί που προκλήθηκαν σε άνδρες, παιδιά, γυναίκες, ακόμα και εγκυμονούσες”. 
 
Η εφαρμογή από την πλευρά της κυβέρνησης της ρατσιστικής πολιτικής όπως αποτυπώνεται με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που από τη μία κλείνει τα σύνορα για τους πρόσφυγες και από την άλλη τους εγκλωβίζει μέσα στα στρατόπεδα, έχει σαν αποτέλεσμα οι άθλιες πρακτικές τύπου Αμυγδαλέζας να πολλαπλασιάζονται και να επεκτείνονται σε όλη την Ελλάδα. Το αίτημα να κλείσουν τα στρατόπεδα και να ανοίξουν οι πόλεις για τους πρόσφυγες μπορεί να βάλει τέρμα στην εξαθλίωση των προσφύγων και στη ρατσιστική πολιτική.