Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης

Εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στο Ελληνικό

Σε επτά νέα στρατόπεδα που κατασκευάζονται σε Οινόφυτα, Θήβα, Λιβαδειά, Τρίκαλα, Στυλίδα, Τρίπολη και Μεσσήνη, σκοπεύει η κυβέρνηση να μεταφέρει τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο Ελληνικό και στον Πειραιά. Την κατασκευή τους έχει αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και πρόκειται να ολοκληρωθεί το γρηγορότερο δυνατό, όπως δήλωσαν κυβερνητικά στελέχη.
 
Σύμφωνα με καταγγελία της οργάνωσης SolidarityNow “Σήμερα το πρωί (13/7) ξεκίνησε η εκκένωση της Πέτρινης Αποθήκης στο λιμάνι‬ του Πειραιά για να μεταφερθούν 500 περίπου πρόσφυγες‬στα Οινόφυτα. Τρία λεωφορεία κατέφθασαν για να παραλάβουν τους πρόσφυγες, ενώ χρησιμοποιήθηκαν βίαια μέσα για να εκκενωθεί η περιοχή. Η Ασημίνα, επικεφαλής της ομάδας του SolidarityNow στον Πειραιά, υπολογίζει ότι περίπου 100-120 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία -οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Αφγανοί. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πολλοί άνθρωποι έχασαν νομιμοποιητικά έγγραφα και υπηρεσιακά σημειώματα, διαβατήρια, χρήματα και άλλα προσωπικά τους είδη - πολλά από τα οποία πετάχτηκαν σε κάδους σκουπιδιών”. 
 
Αυτές οι καταγγελίες πέρασαν στα ψιλά από τα δελτία ειδήσεων. Δεν έγινε όμως το ίδιο με το “αγαπημένο θέμα” των ΜΜΕ περί “συμπλοκών” και “εγκληματικότητας” μεταξύ προσφύγων, όπως έγινε στο Ελληνικό την περασμένη εβδομάδα που οδήγησαν σε τραυματισμούς και το θάνατο ενός Αφγανού πρόσφυγα. 
 
Οι πρόσφυγες δεν δέχονται να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας, που έχουν μετατραπεί σε φυλακές-γκέτο. Οι άθλιες συνθήκες των στρατοπέδων με τις σκηνές κάτω από 40 βαθμούς κελσίου, το χαλαμένο φαγητό, την έλλειψη ιατρικής περίθαλψης, την απαγόρευση εισόδου σε μεμονωμένους και οργανωμένους αλληλέγγυους, έχουν σαν αποτέλεσμα η μετακίνηση των προσφύγων να γίνεται με τη χρήση βίας, αφού δεν δέχονται όπως είναι φυσικό να ζήσουν κάτω από αυτές τις συνθήκες και μάλιστα μακριά από το κέντρο των πόλεων, απομονωμένοι από την υπόλοιπη κοινωνία. 
 
Όσο και αν ο Μουζάλας και τα κυβερνητικά στελέχη μιλούν για κέντρα υποδοχής, η εμπειρία δείχνει ότι πρόκειται για στρατόπεδα συγκέντρωσης-κράτησης, όπου φρουρούνται από στρατό και αστυνομία, που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν καταστολή σε βάρος των προσφύγων, στρώνοντας έτσι το δρόμο σε μειοψηφίες ρατσιστών να σηκώσουν κεφάλι.
 
Εξέγερση
Μετά την εξέγερση των προσφύγων στη Λέρο την περασμένη Πέμπτη ήρθαν στο φως καταγγελίες για βίαιη δράση ομάδων «αγανακτισμένων κατοίκων», οι οποίοι έφτασαν να σπέρνουν τον τρόμο στο νησί με μηχανοκίνητες περιπολίες που είχαν στόχο τους πρόσφυγες και με προπηλακισμούς και απειλές κατά εθελοντών και μελών ΜΚΟ, με την κάλυψη της Δημοτικής Αρχής. 
 
Οι πρόσφυγες που εξεγέρθηκαν διαμαρτυρόμενοι για την κράτησή τους, καθώς οι διαδικασίες ασύλου έχουν σταματήσει επειδή τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός καταγραφής και υποβολής αιτήσεων ασύλου έχουν χαλάσει, δέχτηκαν επίθεση από την αστυνομία και το λιμενικό και στη συνέχεια όταν επιχείρησαν να φύγουν από το κέντρο κράτησης δέχτηκαν επίθεση από ΜΑΤ  και από “αγανακτισμένους πολίτες” που “περίπου 20-30 άτομα, ορισμένοι, σύμφωνα με πληροφορίες, ενεργά μέλη της Χρυσής Αυγής και άλλοι γνωστοί στους ντόπιους για τις φασιστικές τους απόψεις, [...] επιχείρησαν να παραστήσουν την “πολιτοφυλακή”, αναφέρουν δημοσεύματα. 
 
Το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που πέρσι τέτοιον καιρό έδινε τη μάχη για να τους σώσει από τον πνιγμό και να τους φιλοξενήσει στα νησιά και σε όλη την Ελλάδα, χρειάζεται να παλέψει για να σταματήσει την πολιτική του εγκλεισμού τους σε γκέτο.
 
Σε κάθε πόλη που η κυβέρνηση πάει να ανοίξει ένα στρατόπεδο το κίνημα χρειάζεται να απαιτεί να ανοίξουν άμεσα και να λειτουργήσουν ως χώροι φιλοξενίας κλειστά ξενοδοχεία, κτίρια υπηρεσιών που δεν λειτουργούν, και άλλοι διαθέσιμοι δημόσιοι χώροι. Μαζικές προσλήψεις και διορισμούς, περίθαλψη από τα δημόσια νοσοκομεία σε όσους έχουν ανάγκη, να δημιουργηθούν τάξεις υποδοχής σε δημοτικά και γυμνάσια ώστε να εγγραφούν και να φοιτήσουν τα ανάλογης ηλικίας παιδιά.