Νεολαία και Εκπαίδευση
Το νομοσχέδιο για την ελληνόγλωσση και την διαπολιτισμική εκπαίδευση

Τέλη Αυγούστου αναμένεται να πάει για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις».  
 
Η διάταξη σχετικά με τη διαπολιτισμική εκπαίδευση δίνει μια αφηρημένη νομοθετική εξουσιοδότηση για την ίδρυση δομών ή παραρτημάτων στις υπάρχουσες σχολικές δομές. 
 
Αίτημα του κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και των εκπαιδευτικών είναι η εγγραφή όλων των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών στα δημόσια σχολεία, η φοίτησή τους σε κοινές τάξεις με τα άλλα παιδιά παράλληλα με την ταυτόχρονη φοίτησή τους σε ειδικές τάξεις υποδοχής, η μάθηση της γλώσσας και στους γονείς. Για να μπορέσουν βέβαια να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται η άμεση πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΥΣΠΕ μόνο στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση τα κενά είναι ήδη πάνω από 12.000.
 
Σχετικά με την ελληνόγλωση εκπαίδευση, το νομοσχέδιο ανοίγει την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση καθώς, όπως αναφέρει ανάμεσα σε άλλα σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε Γ.Σεφέρης, προβλέπει  "την είσοδο διαφόρων φορέων όπως ΜΚΟ, ιδρύματα, εκκλησία, κοινότητες στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση αφού εγκριθούν από την αρμόδια διεύθυνση, ενώ δίνει τη δυνατότητα ακόμα και ίδρυσης σχολείων από ιδιωτικούς φορείς...Σε μια προσπάθεια «εξοικονόμησης πόρων», την ίδρυση, κατάργηση ή συγχώνευση σχολικών μονάδων ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών, αλλά και την εξ' αποστάσεως διδασκαλία".
 
Όσον αφορά στις ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση συνεχίζει η ανακοίνωση "η ουσία δεν είναι άλλη απ' το ότι μια επιμέρους ρύθμιση για το ότι οι σχολάρχες θα πρέπει να αιτιολογούν τις απολύσεις που κάνουν, αφήνει ουσιαστικά ανέγγιχτο το καθεστώς γαλέρας που έχει δημιουργηθεί στην ιδιωτική Εκπαίδευση όλα τα προηγούμενα χρόνια, με μειώσεις μισθών, περικοπή των δώρων, ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας, καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων, απλήρωτες υπερωρίες και τόσα άλλα".
 
 
• “Με ολοκληρωτικού τύπου μεθοδεύσεις αλλάζουν τελείως το τοπίο στην Προσχολική αγωγή και εκπαίδευση διαλύοντας στην κυριολεξία το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό των Νηπιαγωγών που καλεί τη ΔΟΕ "να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα", έτσι ώστε να μην υλοποιηθούν οι Υπουργικές αποφάσεις που διαλύουν το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο.