Εργατικό κίνημα
Μαρινόπουλος: Οι εργαζόμενοι επιμένουν

22/7. Απεργοί και συμπαραστάτες περιφρουρούν την απεργία έξω από τα Καρφούρ της Ν.Ιωνίας

Συνεχίζουν τον αγώνα οι εργάτες και οι εργάτριες του Μαρινόπουλου, μετά την επιτυχημένη 24ωρη απεργία στις 22/7. Την ώρα που τυπωνόταν η Εργατική Αλληλεγγύη, βρισκόταν σε εξέλιξη κοινή σύσκεψη εκπροσώπων των επιτροπών αγώνα που έχουν συγκροτηθεί σε μια σειρά υποκαταστήματα, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα κινητοποιήσεων. 
 
“Είναι ένας αγώνας οργανωμένος από τα κάτω, από τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που μαζεύτηκαν σε κάθε υποκατάστημα κι οργανώθηκαν αποφασισμένοι να αντισταθούν. Άποψή μας λοιπόν είναι ότι οι επιτροπές αγώνα πρέπει να καλέσουν μια μεγάλη γενική συνέλευση μέσα στην επόμενη βδομάδα” δήλωσε πριν τη σύσκεψη ο Μιχάλης Βερβέρης, από την απεργιακή επιτροπή στα Καρφουρ της Ν.Ιωνίας και μέλος της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στα Καρφουρ - Μαρινόπουλος. “Πρέπει να μαζευτούν οι συνάδελφοι και να συζητήσουν. Οι συνάδελφοι από τα καταστήματα που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία κι αυτοπεποίθηση από την οργάνωση των τελευταίων κινητοποιήσεων να φέρουν τις εικόνες τους – ιδιαίτερα μετά και την τελευταία απεργιακή κινητοποίηση – για να βοηθηθούν και να δυναμώσουν και οι συνάδελφοι από καταστήματα με μικρότερη συμμετοχή. Και φυσικά όχι μόνο να συζητήσουμε αλλά να αποφασίσουμε και την κλιμάκωση του αγώνα. Νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε με 48ωρη απεργία άμεσα, καλά οργανωμένη, με περιφρουρήσεις και αποκλεισμούς καταστημάτων”.
 
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η καμπάνια συμπαράστασης που οργανώνει ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια. “Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους στα Carrefour – Μαρινόπουλος και απαιτούμε απο την εργοδοσία την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων, να μην χαθεί ούτε μια θέση εργασίας, να μην υπάρξει καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων” αναφέρει μεταξύ άλλων σε προκήρυξή του και συνεχίζει.
 
Κυβερνητικές ευθύνες
“Η κυβέρνηση να πάψει να παίζει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Διατήρησαν τους νόμους των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων και αφήνουν τους εργοδότες ασύδοτα να συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο.
 
Να απαιτήσουμε την κατάσχεση της «προσωπικής» περιουσίας της εργοδοσίας. Η εργοδοσία, για δεκαετίες αγόραζε με πίστωση (από προμηθευτές και τράπεζες) αλλά πουλούσε τις μετρητοίς. Το 1,3 δις που είναι τα σημερινά χρέη της εταιρίας, η ιδιοκτησία το εισέπραξε σε ζεστό χρήμα από τις πωλήσεις, και αυτά τα χρήματα «επενδύθηκαν» σε εξοχικά, σε άλογα, έργα τέχνης, ακριβά αυτοκίνητα, και off shore εταιρίες. 
 
Να πληρώσει λοιπόν την τωρινή κρίση η εργοδοσία, με την περιουσία που έχει αποθησαυρίσει όλα αυτά τα χρόνια. Και αν δεν μπορεί η εργοδοσία, να δώσει λύση το κράτος. Να κρατικοποιήσει την αλυσίδα των Σουπερ Μάρκετ, χωρίς ούτε ένα ευρώ αποζημίωση στους ιδιοκτήτες και να κάνει τα Carrefour – Μαρινόπουλος «κοινωνικά παντοπωλεία». Με αυτόν τον τρόπο οι εργαζόμενοι δεν χάνουν τη δουλειά τους και μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν στον κόσμο στις γειτονιές, φτηνά προϊόντα, χωρίς την μεσολάβηση των κερδών και της κερδοσκοπίας.
 
Καλούμε κάθε εργαζόμενο και νεολαίο, να στηρίξει την καμπάνια αλληλεγγύης που έχει ξεκινήσει ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια. Να κερδίζουμε ψηφίσματα από όλα τα σωματεία που δηλώνουν την αλληλεγγύη τους στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους του Μαρινόπουλου και να απλώσουμε τη φωνή του παντού. Να γίνουμε δύναμη στήριξης στις μάχες που δίνουν γιατί η νίκη τους θα είναι νίκη για όλους τους εργαζόμενους”.