Οι απεργοί της Συγκοινωνίας συνεχίζουν

Τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη οι οδηγοί των μπλε λεωφορείων πραγματοποίησαν στάση εργασίας και γενική συνέλευση όπου αποφάσισαν: Τετάρτη 9 Φλεβάρη, στάση εργασίας 11πμ-3.30μμ και διαδήλωση στις 12μ από την Ομόνοια στη Βουλή μαζί με τους γιατρούς που θα έχουν ξεκινήσει από την κατάληψη του υπουργείο Υγείας. Παρασκευή 11 Φλεβάρη, στάση εργασίας 11πμ-3.30μμ και μηχανοκίνητη πορεία στο υπουργείο Μεταφορών που θα καταλήξει στο υπουργείο Υγείας. Την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής (με πιο πιθανή ημερομηνία την Τρίτη 15 Φλεβάρη) 24ωρη απεργία. Την επόμενη ημέρα, στάση εργασίας 11πμ-3.30μμ και νέα γενική συνέλευση για να αποφασιστεί η συνέχεια των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Την Τρίτη 8 Φλεβάρη, κοινή στάση εργασίας με κοινή γενική συνέλευση πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ. Τα τρία Σωματεία του χώρου αποφάσισαν: Τετάρτη 9 Φλεβάρη, στάση εργασίας 11πμ-3μμ και συμμετοχή στην διαδήλωση που καλούν οι οδηγοί της ΕΘΕΛ. Πέμπτη 10 Φλεβάρη, 24ωρη απεργία. Παρασκευή 11 Φλεβάρη, στάση εργασίας 11πμ-3μμ.

Κινητοποιήσεις

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ είχαν αποφασίσει στάσεις εργασίας 11πμ-3μμ για την Τρίτη 8, την Τετάρτη 9 και την Πέμπτη 10 Φλεβάρη. Ενώ την Τετάρτη 9 Φλεβάρη, στάση εργασίας 11πμ-4μμ και γενική συνέλευση στη Λέσχη ΗΛΠΑΠ είχαν προγραμματίσει και οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ προκειμένου με τη σειρά τους να αποφασίσουν τη συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων.

Στη γενική συνέλευση των οδηγών της ΕΘΕΛ τη Δευτέρα, το αγωνιστικό κλίμα που χαρακτηρίζει τις συνελεύσεις των τελευταίων μηνών ήταν ξανά κυρίαρχο. Η διαδικασία ξεκίνησε με χαιρετισμούς συμπαραστατών που κέρδισαν μαζικό χειροκρότημα. Ανάμεσά τους ήταν γιατροί από την κατάληψη του υπουργείου Υγείας που κάλεσαν σε κοινό αγώνα με πρώτο σταθμό κοινή διαδήλωση την Τετάρτη 9 Φλεβάρη, καθώς και εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων (βλέπε δίπλα).

Από την αρχή ήταν ξεκάθαρη η προσπάθεια των παρατάξεων του ΔΣ που στην προηγούμενη συνέλευση είχαν ταχθεί με την αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων, χάνοντας την ψηφοφορία από πρόταση της βάσης, να παρουσιάσουν μια πιο αγωνιστική στάση. Με εξαίρεση τη ΔΑΣ από αυτό το μπλοκ που επέμενε στην αποκλιμάκωση με ένα πρόγραμμα στάσεων εργασίας με νέα γενική συνέλευση σε 10 μέρες, τόσο ο πρόεδρος του Συνδικάτου Κουλουμπαρίτσης μαζί με την ΠΑΣΚΕ όσο και η ΔΑΚΕ αναγκάστηκαν σε μια σειρά από “κωλοτούμπες” για να εξασφαλίσουν ότι δε θα χάσουν και δεύτερη ψηφοφορία. Η ανταρσία των οδηγών της βάσης την περασμένη Δευτέρα -που είχαν κερδίσει τον πρόεδρο της συνέλευσης και άρα τον έλεγχο όλης της διαδικασίας, φτάνοντας τελικά να πάρουν και την πλειοψηφία της συνέλευσης με απεργιακό πρόγραμμα κόντρα στην αναστολή- τους είχε αναγκάσει να αλλάξουν τακτική.

Η ομάδα των εργαζόμενων που είχε πρωταγωνιστήσει στην ανταρσία της προηγούμενης συνέλευσης και είχε στηριχτεί από την Ανεξάρτητη Παρέμβαση και την ΕΑΣ, είχε ξανά δυνατή παρουσία τη Δευτέρα. Οι τοποθετήσεις τους ήταν ξανά περισσότερες, πιο αγωνιστικές, με την πλειοψηφία των εργαζόμενων να τις επικροτεί.

“Συνάδελφοι δεν υπάρχει αμφιβολία πως έχουμε να κάνουμε με μια βρόμικη κυβέρνηση”, είπε ο Αποστόλης Κασιμέρης από την Ανεξάρτητη Παρέμβαση, “Χρειάζεται να στείλουμε απάντηση στο Ρέππα και την κυβέρνηση με το μόνο τρόπο που ξέρουμε, με το μόνο που ξέρουν οι εργάτες, με αγώνες. Το 2008, στο ασφαλιστικό Πετραλιά ο μόνο κλάδος που συνέχισε τις απεργίες όταν όλοι σταμάτησαν ήταν οι εργαζόμενοι της Τράπεζας Ελλάδος. Εξαιρέθηκαν τελικά από το ασφαλιστικό, οι μόνοι που το κατάφεραν. Αυτά τα αποτελέσματα φέρνει ο αγώνας. Οχι στην εκτόνωση λοιπόν του αγώνα. Η πρότασή μας είναι σκληρή όπως ήταν πάντα. Εχουμε να κάνουμε με πολιτική συμμορία, με διεθνή αλητεία. Την Τετάρτη 24ωρη και κοινή πορεία με γιατρούς, την Παρασκευή στάση εργασίας, και με την είσοδο στην Ολομέλεια 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, την πρώτη πορεία, τη δεύτερη γενική συνέλευση”.

Κόντρα

Δεκάδες ήταν οι τοποθετήσεις που μίλησαν για την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα. Με κάθε τρόπο εκφραζόταν η διάθεση κόντρας με την κυβέρνηση και όσους την στηρίζουν, ΝΔ και ΛΑΟΣ. Ενας οδηγός, για να τονίσει ότι “πάνω απ'όλα όλοι εδώ μέσα είμαστε εργάτες” θύμισε ένα εργατικό ατύχημα στο Πέραμα που κόστισε τη ζωή οκτώ εργατών “αλλά καμία Λέσχη Αξιωματικών δεν τους τίμησε. Γιατί εμείς λοιπόν πρέπει με αφορμή τα Ιμια να τιμούμε τρεις αξιωματικούς;”.

Παρόλο που η πρόταση των οδηγών της βάσης δεν κατάφερε να κερδίσει ξανά την ψηφοφορία (υπερίσχυσε η πρόταση του προεδρείου), ο αριθμός των εργαζόμενων που την στήριξε ήταν και πάλι εντυπωσιακός. Στην επόμενη συνέλευση θα χρειαστεί το αγωνιστικό αυτό κομμάτι να οργανώσει ακόμα καλύτερα την παρουσία του. Και όχι μόνο αυτό, αλλά να κάνει το βήμα να προτείνει τη συγκρότηση απεργιακής επιτροπής που θα αναλάβει την οργάνωση του αγώνα.

Στη γενική συνέλευση του ΜΕΤΡΟ, το κλίμα ήταν επίσης αγωνιστικό, με εκατοντάδες εργαζόμενους που συγκεντρώθηκαν για να αποφασίσουν τις νέες κινητοποιήσεις. Η πλειοψηφία δεν σταμάτησε να εκδηλώνει την έντονη δυσαρέσκειά της προς όσους συνδικαλιστές, κύρια της ΠΑΣΚΕ, συναινούν στην κυβερνητική επίθεση και με συνεχείς δικαιολογίες και τρικλοποδιές κοντράρουν την κλιμάκωση του αγώνα. Στη συνέλευση χαιρέτισαν γιατρός από την κατάληψη του υπουργείου Υγείας καθώς και συνδικαλιστές από την ΕΘΕΛ και τον ΗΣΑΠ.

Με απόφασή τους στο τέλος της συνέλευσης, πάνω από εκατό εργαζόμενοι του ΜΕΤΡΟ πήγαν στο γραφείο του προέδρου της ΑΜΕΛ “για να τον πετάξουν έξω, όπως είπαν οργισμένοι”, μας περιέγραψε η Λίλιαν Μπουρίτη, “Φυσικά ο πρόεδρος της εταιρίας, που την περασμένη βδομάδα ετοίμαζε λίστες απεργών για απόλυση, είχε μάθει για την αυθόρμητη αυτή πρωτοβουλία των εργαζόμενων και είχε φύγει. Παρόλα αυτά, οι εργαζόμενοι δεν πτοήθηκαν. Ανέβηκαν και έχτισαν την πόρτα του γραφείου, φωνάζοντας συνθήματα κύρια ενάντια στις απολύσεις”.