Δήμοι και Περιφέρειες
Παιδικοί Σταθμοί: 37.000 παιδιά εκτός

Τουλάχιστον 36.769 παιδιά έχουν μείνει εκτός δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών για την σχολική χρονιά 2016-2017. Σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΔΕ, στους σταθμούς έχουν ενταχθεί 84.800 παιδιά. 
 
Το πραγματικό νούμερο των παιδιών που κόπηκαν είναι πολύ μεγαλύτερο (δημοσιεύματα κάνουν λόγο για 48 χιλιάδες παιδιά) καθώς δεν είχαν όλες οι οικογένειες δικαίωμα να κάνουν αίτηση για το ΕΣΠΑ και έτσι αποκλείστηκαν από τη διαδικασία πριν αυτή ξεκινήσει. 
 
Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει μέχρι στιγμής κάποια πρωτοβουλία σχετικά με το θέμα. Την Τρίτη 30 Αυγούστου το πρωί σε εξέλιξη ήταν συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Εσωτερικών και την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, ενώ έξω από το ΥΠΕΣ είχαν συγκεντρωθεί γονείς. 
 
Φέτος, υπάρχει αλλαγή σε σχέση με την κρατική χρηματοδότηση, με χρήματα από την ΕΕ. Μέχρι πέρσι η κρατική ενίσχυση πήγαινε στις δομές (δημόσιες ή ιδιωτικές), ενώ φέτος πηγαίνει στον ωφελούμενο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία λειτουργίας πολλών από τις δημόσιες δομές που φιλοξενούν τα παιδιά.