Εργατικό κίνημα
Ξεκινάει ένα σκληρό φθινόπωρο: Όλοι στη Θεσσαλονίκη

Μετά από ένα καλοκαίρι όπου όλα τα μέτωπα παρέμειναν ανοιχτά, το πανελλαδικό πανεργατικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη στις 6μ στο Άγαλμα Βενιζέλου ανοίγει το χορό των κινητοποιήσεων για ένα «καυτό» φθινόπωρο ανατροπής των επιθέσεων που ετοιμάζουν κυβέρνηση και κουαρτέτο.
 
Ο Τσίπρας ανεβαίνει στη ΔΕΘ και ετοιμάζεται να σερβίρει ένα τρίτο παραμύθι μετά το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και το «παράλληλο πρόγραμμα» των προηγούμενων χρόνων. Το νέο παραμύθι έχει να κάνει με τα 246 εκατομμύρια από τις τηλεοπτικές άδειες που θα πάνε…μέχρι τελευταίο ευρώ στους φτωχούς. Ποιος όμως πιστεύει μια κυβέρνηση που έχει κατρακυλήσει σε κάθε επίπεδο, ενώ προχωρά στην υλοποίηση του τρίτου και χειρότερου Μνημονίου;
 
Ο Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια καλεί σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στο πλευρό των σωματείων που θα γεμίσουν με διαδηλωτές τους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Μια μικρή γεύση από τις συμμετοχές μπορείτε να πάρετε στις διπλανές στήλες με τις δηλώσεις συνδικαλιστών και εργαζόμενων που ετοιμάζουν την πανεργατική κινητοποίηση.
 
Η φετινή διαδήλωση στη ΔΕΘ δίνει την ευκαιρία να συνδεθούν οι αγώνες όλου του προηγούμενου διαστήματος που όχι μόνο δεν κόπασαν, αλλά κλιμακώνονται παρά την προπαγάνδα από τα κυβερνητικά «παπαγαλάκια» που λέει ότι «τίποτα δεν κινείται».
 
Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ξεκινούν τις κινητοποιήσεις της ΔΕΘ μια μέρα πριν με απεργιακό συλλαλητήριο την Παρασκευή 9/9 που θα δώσει τον τόνο και για τη διαδήλωση του Σαββάτου. Εκεί θα βρεθούν και οι εκπαιδευτικοί. Η ΔΟΕ ετοιμάζεται για την απεργία στις 15 Σεπτέμβρη με αίτημα να γίνουν μαζικοί διορισμοί στα σχολεία. Το Σάββατο το πρωί δίνει συνέντευξη Τύπου στην ΕΔΟΘ στις 10.30πμ, ενώ μία ώρα μετά καλούν συγκέντρωση οι Διδασκαλικοί Σύλλογοι.
 
Θα βρεθούν εκεί
Στη διαδήλωση θα βρεθούν και οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ που πάλεψαν για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους μέσα στο καλοκαίρι, ενώ ο αγώνας τους άνοιξε το ζήτημα για δημόσια συγκοινωνία στη συμπρωτεύουσα. Εκεί θα είναι οι εργαζόμενοι του ΟΛΘ που έρχονται από τον ένα μήνα απεργία μαζί με τους συναδέλφους τους από τον Πειραιά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων τους. Εκεί και οι εργαζόμενοι του Μαρινόπουλου και των Λιπασμάτων Καβάλας που δίνουν μάχη απέναντι στα «κανόνια» των κομπιναδόρων και τις απολύσεις. Οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ, στη ΔΕΗ, στις συγκοινωνίες που συγκρούονται με τα κοράκια των ιδιωτικοποιήσεων. Oι εργαζόμενοι από τους Δήμους και οι εργαζόμενοι από την ΕΡΤ μετά το κάλεσμα των Ομοσπονδιών τους. Λεωφορεία με πρωτοβουλία των συνδικάτων ξεκινούν από πολλές πόλεις: την Αθήνα, την Πάτρα, την Έδεσσα, την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη κ.α.
 
Μαζί με τους εργαζόμενους θα διαδηλώσουν και οι πρόσφυγες που θέλουν να συνδεθούν με τους εργατικούς αγώνες για να συγκρουστούμε ενωμένοι με το ρατσισμό, τα κλειστά σύνορα, τους πνιγμούς βρεφών και μητέρων στα νερά του Αιγαίου εξαιτίας της αιματοβαμμένης συμφωνίας ΕΕ-Τσίπρα και Τουρκίας.
Ο Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια δίνει τη μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή για μαζική παρουσία στο συλλαλητήριο με περιοδείες, αφισοκόλληση και ενημερωτικές συσκέψεις. Για να δηλώσετε συμμετοχή καλέστε στα 6984624069, 6975885649 και 6972724130. Από την Αθήνα θα αναχωρήσουν λεωφορεία από το Μουσείο, στις 8πμ το πρωί του Σαββάτου 10 Σεπτέμβρη.
 

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

H διαδήλωση στην Έκθεση παραδοσιακά είναι η έναρξη της χρονιάς από την πλευρά του κινήματος. Φέτος έχει μια ξεχωριστή σημασία γιατί βρισκόμαστε ένα χρόνο μετά την καινούργια κυβέρνηση. Όλες οι υποσχέσεις που μπορεί να δίνανε έχουν μετατραπεί σε ένα τρίτο χειρότερο Μνημόνιο.
Ο χώρος της Υγείας αντιμετωπίζει προβλήματα με τις περικοπές, την έλλειψη χρηματοδότησης και τις δραματικές ελλείψεις προσωπικού. Αυτές οι συνθήκες μας αναγκάζουν να είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Ταυτόχρονα, ανοίγει το μεγάλο ζήτημα με τα ειδικά μισθολόγια που απειλεί να μειώσει κι άλλο τις αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών.
Η προσπάθεια που κάνουμε εμείς μέσα στα νοσοκομεία που βρισκόμαστε, αλλά και μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΙΘ είναι να συμμετέχουμε στην κινητοποίηση της Παρασκευής 9 Σεπτέμβρη και στο συλλαλητήριο του Σαββάτου. Η επιτυχία των δύο κινητοποιήσεων θα δώσει τη δυνατότητα για κλιμάκωση, θα καθορίσει τους αγώνες του επόμενου διαστήματος για να έχουμε ένα «καυτό» Σεπτέμβρη από άποψη κινήματος.
Γιάννης Κούτρας, γιατρός, μέλος ΔΣ ΕΝΙΘ
 
 

ΕΥΑΘ

Είναι καλό να μαζευτεί κόσμος από πολλά σημεία αντίστασης. Να μην είμαστε οι ίδιοι και οι ίδιοι στη διαδήλωση. Πρέπει να γενικευτεί το μέτωπο απέναντι σε αυτά που ετοιμάζουν. Για άλλη μια φορά μεθοδεύεται η ιδιωτικοποίηση του νερού. Είμαστε σε επαφή με όλες τις συλλογικότητες και τις κινήσεις που παλεύουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο για να αντισταθούμε.
 
Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο κάθε χρόνο. Δεν έχουμε καταφέρει να πούμε ότι «τώρα μπορούμε να ηρεμήσουμε, πέρασε ο κίνδυνος». Ο αγώνας του νερού συνεχίζεται. Θα τριγυρίσουμε στους χώρους δουλειάς και θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους για να υπάρχει μαζική συμμετοχή, ενώ πριν από το συλλαλητήριο του Σαββάτου θα γίνει συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για να συντονίσει καλύτερα την παρέμβασή μας.
Ζώης Πολυζωίδης, γραμματέας του σωματείου της ΕΥΑΘ
 

ΛΙΜΑΝΙΑ

Θα συμμετέχουμε στις κεντρικές εκδηλώσεις και τη διαδήλωση που ετοιμάζουν τα συνδικάτα στη ΔΕΘ. Είμαστε αμετακίνητοι στις θέσεις μας ενάντια στο ξεπούλημα των λιμανιών και υπέρ των εργασιακών σχέσεων. Δεν μπορεί να υπάρχει λιμάνι χωρίς πραγματικές εργασιακές σχέσεις. Η διαδικασία της πώλησης βρίσκεται στον αέρα. Οι κινητοποιήσεις μας τους αυξάνουν τα προβλήματα που έχουν. Πώς να δικαιολογήσουν το ξεπούλημα μιας κερδοφόρας επιχείρησης με εκατομμύρια στα αποθεματικά της; Πώς να το δικαιολογήσουν όταν κανένας δεν αναλαμβάνει δεσμεύσεις για τις επενδύσεις που μπορεί να κάνει ένα δημόσιο λιμάνι;
Σε ποιον μπορούν να το χαρίσουν;
 
Εμείς συνεχίζουμε να τονίζουμε, όπως κάναμε και όλο το προηγούμενο διάστημα στους αγώνες για τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, ότι ο αγώνας δεν είναι συντεχνιακός. Είναι αγώνας για τα εργατικά δικαιώματα, για τις συμβάσεις, για αξιοπρεπείς σχέσεις εργασίας και μισθούς για όλους, όχι μόνο για μας. Δεν θα νομιμοποιήσουμε τη διάλυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων με το διευθυντικό δικαίωμα. Θα οργανώσουμε περιοδείες στο λιμάνι για να συμμετέχουν όσο γίνεται περισσότεροι συνάδελφοι στην κινητοποίηση των σωματείων.
Φανή Γουργούρη, πρόεδρος διοικητικών υπαλλήλων ΟΛΘ και γραμματέας της ΟΜΥΛΕ
 

ΜΕΤΡΟ

Θα συμμετέχουμε στο συλλα-λητήριο στη Θεσσαλονίκη γιατί είμαστε ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζει και αυτή η κυβέρνηση. Είμαστε ενάντια στα νέα μέτρα που φέρνουν, τις ιδιωτικοποιήσεις, στο νέο συνδικαλιστικό νόμο που θα χτυπά τις απεργίες, στη φορομπηχτική πολιτική και τις ομαδικές απολύσεις.
 
Αντιστεκόμαστε στη φτωχοποίηση του λαού και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
Έχουμε βγάλει κάλεσμα από τη μεριά του σωματείου για μαζική συμμετοχή. Παρόλο που εμείς δουλεύουμε τα σαββατοκύριακα αφού δεν σταματάμε καμιά μέρα του χρόνου, όσοι έχουν ρεπό θα ανέβουν για να στηρίξουν το μπλοκ του σωματείου μας. Θα δώσουμε δυναμικό παρών για να δείξουμε την αντίθεσή μας στις αντιλαϊκές τους πολιτικές.
Σπύρος Ρεβύθης, πρόεδρος Σωματείου ΜΕΤΡΟ
 

ΙΝΤΡΑΚΟΜ

Η διαδήλωση στη ΔΕΘ το Σάββατο 10/9 είναι ευκαιρία για να ξαναξεκινήσουν οι αγώνες απέναντι στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι. Είναι μια επίθεση που αφορά όλα τα μέτωπα: το μισθολογικό, την ανεργία, τα κλεισίματα, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα εργασιακά και τώρα και τα συνδικαλιστικά με το νέο νόμο που ετοιμάζουν.
 
Είναι ανοιχτά όλα τα μέτωπα και μόνο η εργατική κινητοποίηση σε κλίμακα και διάρκεια μπορεί να σταματήσει την επίθεση. Θέλουν να ξεκάνουν ό,τι η εργατική τάξη είχε κατακτήσει με το αίμα της εδώ και γενιές. Δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από τους αγώνες για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.
 
Εμείς, ως σωματείο, έχουμε ήδη συζητήσει για τη συμμετοχή στη διαδήλωση, θα συνεδριάσουμε άμεσα για να κυκλοφορήσει και επίσημα η ανακοίνωση-κάλεσμα στη συγκέντρωση στη ΔΕΘ.
Βασίλης Συλαϊδής, μέλος ΔΣ του Σωματείου εργαζόμενων στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ
 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Η κυβέρνηση με το νέο τύπο σχολείου που θέλει να επιβάλλει έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και οργή στους εκπαιδευτικούς. Το πιο βασικό είναι ότι πετούν έξω από την εκπαίδευση χιλιάδες αναπληρωτές που τα προηγούμενα χρόνια ήταν μέσα στα σχολεία. Ούτε αυτοί ξέρουν πως θα στελεχωθεί το «νέο» σχολείο αφού λειτουργούν και αντιπαιδαγωγικά. Διώχνουν τους εκπαιδευτικούς των ειδικοτήτων και ρίχνουν στους δασκάλους το βάρος για τη διδασκαλία αυτών των μαθημάτων.
 
Τα σχολεία για άλλη μια φορά δέχονται μια μεγάλη επίθεση που χρειάζεται να την αποκρούσουμε. Το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ είναι ευκαιρία να παλέψουμε όλοι μαζί: εκπαιδευτικοί, γονείς, εργαζόμενοι ενάντια σε παλιά και νέα μνημόνια, να απαιτήσουμε να βρουν τα λεφτά για μαζικούς διορισμούς στην Παιδεία, την Υγεία, τους Δήμους, να «σπάσουν» τα όρια που επιβάλλει η Τρόικα. Μόνο με κοινό αγώνα και απεργιακή κλιμάκωση, μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους.
 
Νίκος Κουράκης εικαστικός, Συντονιστικό Αναπληρωτών-Αδιόριστων Εκπαιδευτικών 
 

ΑΤΤΙΚΟ

H κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική. Κάτω από την έλλειψη προσωπικού στενάζουν όλα τα τμήματα σε όλα τα νοσοκομεία. Με τη διάλυση των δομών της Πρωτοβάθμιας Υγείας, τα νοσοκομεία δέχονται περισσότερα βάρη από όσα αντέχουν. Τα ράντζα είναι πλέον η καθημερινή πραγματικότητα. Λιγότεροι εργαζόμενοι από όσοι πρέπει αντιστοιχούν σε πολύ περισσότερους ασθενείς.
 
Συν τοις άλλοις, έχουν πάρει προσωπικό από το δικό μας νοσοκομείο για να λειτουργήσει το νοσοκομείο Σαντορίνης που είναι το πρώτο ιδιωτικό νοσοκομείο μέσα στο ΕΣΥ. Ταυτόχρονα, κάνουν παρανομίες βάζοντας εργαζόμενους να δουλέψουν απογευματινά ιατρεία, χωρίς παραστατικά, με αποφάσεις εκτός ημερήσιας διάταξης. Ισχύει το διευθυντικό δικαίωμα.
 
Στα νοσοκομεία έχουμε πολλούς μικρούς-μικρούς αγώνες. Το διήμερο της Υγείας στη Θεσσαλονίκη είναι ευκαιρία για να ενοποιηθούν. Θα συνεδριάσουμε ως ΔΣ του σωματείου και θα βάλουμε πρόταση να ανέβουμε στη Θεσσαλονίκη και την πρώτη μέρα
του διημέρου, όχι μόνο στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ το Σάββατο.
 
Μέσα στη βδομάδα θα κάνουμε περιοδεία να ενημερώσουμε όλους τους συναδέλφους και να έχουμε μαζική συμμετοχή.
 
Σπύρος Στάικος, διοικητικός, ταμίας του Σωματείου εργαζόμενων στο Αττικό Νοσοκομείο 

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

Ετοιμάζουμε τη συμμετοχή μας στη διαδήλωση της ΔΕΘ. Έχει πάρει απόφαση το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, θα βάλει λεωφορείο που θα περάσει από Έδεσσα και Γιαννιτσά για να μεταφέρει τους εργαζόμενους στη διαδήλωση. Για να αυξηθεί η συμμετοχή θα γίνουν δύο προετοιμαστικές συγκεντρώσεις με πρωτοβουλία της τοπικής ΑΔΕΔΥ όπου θα καλεστούν τα σωματεία της περιοχής.
 
Είμαστε ενάντια στο νέο νόμο για την κινητικότητα, ενάντια στη νέα «αξιολόγηση» δομών που θα φέρει νέα κλεισίματα, απολύσεις και αναγκαστικές μετακινήσεις εργαζόμενων. Αυτά τα ζητήματα μαζί με την εναντίωση στο νέο συνδικαλιστικό νόμο που χτυπάει τα δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζόμενων και την εναντίωση στις ιδιωτικοποιήσεις, βρίσκονται στην προμετωπίδα των διεκδικήσεών μας. Θα παλέψουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους να σταματήσουμε τις επιθέσεις που ετοιμάζουν. Ανακοίνωση για τη διαδήλωση έχει κυκλοφορήσει ο Αγωνιστικός Συντονισμός, η παράταξη μας στην ΑΔΕΔΥ, καθώς και το σχήμα μας στους Εφοριακούς.
 
Μάκης Γεροντίδης, εφοριακός, μέλος Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ στο Νομό Πέλλας
 
 

και οι πρόσφυγες μαζί

 
• Οι πρόσφυγες της Θεσσαλονίκης πήραν την πρωτοβουλία να κατέβουν σε διαδήλωση την Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη. Ήρθαν με λεωφορεία στο Άγαλμα Βενιζέλου. 
 
Θα ενώσουμε τις μάχες ενάντια στο ρατσισμό και τα μνημόνια, να συνδεθούν οι πρόσφυγες με τους εργατικούς αγώνες.
Ήταν πολύ θετική η ανταπόκρισή τους σε αυτή την πρόταση. 
Ιωάννα Κατλαμούση, φοιτήτρια, μέλος ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης 
 
 
• Είναι πολύ σημαντική φέτος η κινητοποίηση της ΔΕΘ γιατί δένει όλους τους εργατικούς αγώνες που έχουν ήδη ξεκινήσει. 
Έχουμε να οργανώσουμε το κατέβασμα όλου αυτού του κόσμου μαζί με τους πρόσφυγες που έχουν ήδη δηλώσει τη διάθεσή τους να έρθουν μαζί μας.
 
Κάνουμε προσπάθεια να μπει λεωφορείο και από την Καβάλα μαζί με εργαζόμενους κατά κύριο λόγο από το Διδασκαλικό Σύλλογο, είτε το λεωφορείο που θα ξεκινήσει από Ξάνθη να πάρει εργαζόμενους από την πόλη και πρόσφυγες από το εκεί στρατόπεδο.
Παντελής Αποστολίδης, Ξάνθη