Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Στοπ στους “αγανακτισμένους γονείς”

Προσπάθεια να εμφανιστεί κίνηση «αγανακτισμένων γονέων» ενάντια στα προσφυγόπουλα στα σχολεία βρισκόταν σε εξέλιξη την Τρίτη, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη έκλεινε ύλη. Συγκεκριμένα, έπαιρνε στο in.gr διαστάσεις πρωτοσέλιδης είδησης ένα «έγγραφο γονέων και κηδεμόνων του 5ου δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου» με το οποίο απειλούν να κάνουν κατάληψη του σχολείου αν πάνε εκεί προσφυγόπουλα.
 
Πρόκειται για διπλή πρόκληση. Παραμονές της απεργίας των δασκάλων που διεκδικούν προσλήψεις και χρηματοδότηση για να λειτουργήσουν τα σχολεία, οι συντάκτες αυτού του «εγγράφου» επιχειρούν ένα χυδαίο αποπροσανατολισμό: βαφτίζουν «απειλή» τα προσφυγόπουλα την ώρα που οι μνημονιακές περικοπές υποβαθμίζουν τα σχολεία.
 
Δεν είναι «αυθόρμητες» αυτές οι άθλιες μεθοδεύσεις αλλά υποκινούμενες. Σε βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο (3/09) ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Γαβότσης μιλώντας σε συγκεντρωμένους κατοίκους κάλεσε ανοιχτά σε βιαιοπραγίες ενάντια στην εγκατάσταση προσφύγων στο σπίτι ενός πολίτη: «Μιλάμε για ένα ιδιωτικό χώρο στον οποίο σαν διοίκηση δεν έχουμε δικαίωμα να παρέμβουμε. Μπορείτε να παρέμβετε εσείς.  Νόμιμα δεν υπάρχει» είπε. Και όταν τον ρώτησε ένας στημένος ρατσιστής: «Άρα μου λες να πάω να ανοίξω κεφάλια;» ο δήμαρχος του απάντησε: «Μπράβο, αυτό το είπες εσύ δεν το είπα εγώ».
 
Ήδη από τις 17/05/16, σε καταγγελία της η Λαϊκή Επιτροπή Δήμου Ωραιοκάστρου ανέφερε: «Στις 7 Μαρτίου συνεδρίασε το Διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου στο Μελισσοχώρι Ωραιοκάστρου, μετά από πρόσκληση της γραμματέας κ. Καρανικόλα Αικατερίνης, με θέμα την ανάπτυξη δράσης συλλογής τροφίμων, ρούχων, παιχνιδιών και ειδών υγιεινής από τα παιδιά και τους γονείς του σχολείου, σε συνεργασία με το σύλλογο διδασκόντων του σχολείου, για τα προσφυγόπουλα των Διαβατών και της Ειδομένης.
 
Ο Χαρτωνας Κων/νος, μέλος του ΔΣ διαφώνησε έντονα για τη βοήθεια, όπως είπε, στους μουσουλμάνους. Ανάλογο πνεύμα επέδειξαν και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου και καταψήφισαν την πρόταση για συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας.
 
Στη συνέχεια, όταν η κ. Καρανικόλα συνέταξε, ως όφειλε, το πρακτικό στο οποίο καταγράφονταν οι απόψεις και η ψηφοφορία, ο Χαρτωνας με τραμπούκικο τρόπο κατέστρεψε το έγγραφο ενώ οι υπόλοιποι υποστήριξαν πως δεν πρέπει να υπάρξει πρακτικό για το συγκεκριμένο θέμα, για να κρύψουν τις πομπές τους… οι συγκεκριμένοι καλλιεργούν ρατσιστικό και ξενοφοβικό κλίμα, ενώ από τη φύση τους παρόμοιοι σύλλογοι θα έπρεπε να είναι κοντά στις ανάγκες των παιδιών, ελληνόπουλων και προσφυγόπουλων. Από την άλλη πλευρά, ο σύλλογος των δασκάλων, πήρε απόφαση και προχώρησε στη συλλογή υλικού, χωρίς τη βοήθεια του συλλόγου γονέων και η συμμετοχή των άλλων γονιών και των παιδιών ήταν πολύτιμη και συγκινητική». 
 
Η θέση των γονέων και κηδεμόνων σε όλες τις γειτονιές είναι στο πλευρό των εκπαιδευτικών που διεκδικούν τα αυτονόητα: και καλύτερες συνθήκες για όλα τα παιδιά και πρόσβαση για τα προσφυγόπουλα στα σχολεία. Όποιοι βάζουν το ένα σε αντιπαράθεση με το άλλο, όχι μόνο ρίχνουν νερό στο μύλο της ακροδεξιάς και των φασιστών που θέλουν να παίξουν το χαρτί του ρατσισμού, αλλά και ταυτόχρονα υπονομεύουν τη μόνη δύναμη που μπορεί να προστατέψει όλα τα παιδιά: το κίνημα των εκπαιδευτικών και τους αγώνες του. Εμπρός να απομονώσουμε τις όποιες κινήσεις «αγανακτισμένων γονέων» και  να οργανώσουμε τη συμπαράσταση στην απεργία των δασκάλων μέχρι τη νίκη.