Εργατικό κίνημα
Μάχη για να σώσουμε τα Σχολεία απ’ τα Μνημόνια

Οι εκπαιδευτικοί πολιορκούν το υπουργείο Παιδείας, 15 Απρίλη

2008: 186.000 εκπαιδευτικοί 
2016: 134.000!
 
Με κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας  στις 12.30 το μεσημέρι της Πέμπτης 15 Σεπτέμβρη ξεκινάει η απεργιακή μάχη στα σχολεία. 24ωρη απεργία καλεί η ΔΟΕ, ενώ απεργιακές συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις. Στη συγκέντρωση καλεί και η ΟΛΜΕ που προχωρά σε τρίωρη στάση εργασίας για τους καθηγητές από τις 11πμ έως τις 2μμ.  
 
Η απεργιακή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών έρχεται τρεις μόλις μέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων αφού τα προβλήματα στην εκπαίδευση παραμένουν τεράστια παρά την προπαγάνδα του υπουργείου Παιδείας που μιλά για «κανονικότητα». 
 
Πίσω από τα παραμύθια που μιλούν για «έγκαιρη προετοιμασία» των σχολείων, κρύβεται μια θλιβερή πραγματικότητα. Η σημερινή κυβέρνηση εξακολουθεί να εφαρμόζει τις ίδιες πολιτικές με τους Σαμαροβενιζέλους που έχουν οδηγήσει σε τεράστιες ελλείψεις εκπαιδευτικών. Με την απόφαση να μην υπάρχουν πλέον παρά απειροελάχιστοι μόνιμοι διορισμοί και με χιλιάδες δασκάλους και καθηγητές να έχουν βγει στη σύνταξη, τα νούμερα είναι τρομακτικά. 
 
Από το 2008 έως το 2016 οι εκπαιδευτικοί συνολικά έχουν μειωθεί κατά 28%! Από τις 186 χιλιάδες, στις 134 χιλιάδες. Η μείωση φτάνει στο 34% για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, από 104 σε 68 χιλιάδες.
 
Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης αρχικά υποσχόταν ότι θα γίνουν 20 χιλιάδες μόνιμοι διορισμοί. Στη συνέχεια, όσο το καλοκαίρι προχωρούσε, άρχισε να υπόσχεται ότι θα γίνουν 14 χιλιάδες προσλήψεις αναπληρωτών. Πέρσι, έγιναν 22 χιλιάδες προσλήψεις αναπληρωτών και όμως στο τέλος της χρονιάς υπήρχαν τρεις χιλιάδες κενά. 
 
Μεθόδευση
Το υπουργείο ξέρει ποια είναι η αλήθεια, γι’ αυτό τις τελευταίες εβδομάδες δεν επιχείρησε να συγκαλύψει τα κενά, αλλά να τα «εξαφανίσει». Με εγκύκλιο που στάλθηκε στα σχολεία τέλη Αυγούστου ζητήθηκε να βγουν τα λειτουργικά κενά μέχρι τις 2/9 χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι εγγραφές των μαθητών. Αυτή η διαδικασία θα οδηγούσε σε ψεύτικες υπεραριθμίες εκπαιδευτικών. Ευτυχώς, με την κινητοποίηση των Συλλόγων Δασκάλων και των ΕΛΜΕ στις Διευθύνσεις πανελλαδικά, αυτή η άθλια μεθόδευση σε μεγάλο βαθμό δεν πέρασε. 
 
Όμως, το υπουργείο δεν έμεινε εκεί. Με μοναδικό στόχο να «εξοικονομήσει» εκπαιδευτικούς προχώρησε στα εξής: Μείωσε το ωρολόγιο πρόγραμμα στο δημοτικό κατά 5 ώρες και στο γυμνάσιο κατά 3. Με νομοθετική ρύθμιση για τους τομείς και τις ειδικότητες στα ΕΠΑΛ συγχωνεύτηκαν εκατοντάδες τμήματα σε αυτά τα σχολεία. Έβαλε ως προϋπόθεση εγγραφής ανηλίκων σε εσπερινά σχολεία εκτός από τη βεβαίωση εργοδότη (όπου πρέπει να συνυπολογιστεί το μέγεθος της ανασφάλιστης εργασίας) και ανώτερο εισοδηματικό όριο του κηδεμόνα τα 8.800 ευρώ. Και διαρκώς πιέζει για εντατικοποίηση της δουλειάς. 
 
Στα νηπιαγωγεία για να δημιουργηθεί τμήμα νηπιαγωγείου πλέον απαιτούνται 14 παιδιά από εκεί που πέρσι χρειάζονταν εφτά. Ταυτόχρονα, διέλυσε στην ουσία το θεσμό του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου, ενώ η εξειδίκευση του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών φέρνει αύξηση ωραρίου για την συντριπτική τους πλειοψηφία. Οι νηπιαγωγοί καταγγέλλουν ότι δεν λαμβάνεται υπόψη ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της λειτουργίας του νηπιαγωγείου. Τα πολυθέσια Νηπιαγωγεία στα οποία προβλέπεται μείωση ωραρίου ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας είναι μόλις 9 από 5.140 πανελλαδικά.  
 
Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να υπάρχει το φαινόμενο του εκπαιδευτικού-«λάστιχο». Πολλοί εκπαιδευτικοί για να καλύψουν το ωράριό τους αναγκάζονται να υπηρετούν σε δύο, τρία μέχρι και πέντε(!) σχολεία. 
 
Παρά τις υποσχέσεις του Φίλη για «προοδευτικές» μεταρρυθμίσεις, οι πολιτικές της κυβέρνησης είναι ίδιες και χειρότερες από τους προκατόχους του. Διαβάστε στις διπλανές στήλες τις βιωματικές δηλώσεις δασκάλων και καθηγητών που καθημερινά παλεύουν για τη στήριξη των μαθητών τους κάτω από αυτές τις αντίξοες εργασιακές συνθήκες.
 

 

Εμπρός για κλιμάκωση

 
Στις 24 Σεπτέμβρη έχει οριστεί να γίνει η Συνέλευση των Προέδρων των Συλλόγων Δασκάλων που θα αποφασίσει για τη συνέχεια μετά την 24ωρη απεργία στις 15/9. Γενικές Συνελεύσεις στους Συλλόγους θα γίνουν μέχρι τις 22 του μήνα. Θυμίζουμε ότι κάτω από τις πιέσεις της βάσης των εκπαιδευτικών η εισήγηση της ΔΟΕ προς τους Συλλόγους είναι για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με 3ημερες ή 5ημερες απεργίες. 
 
Η εισήγηση αυτή υπάρχει ήδη από το συνέδριο του Ιουνίου, όπως και η απόφαση για 24ωρη απεργία με το άνοιγμα των σχολείων. H ημερομηνία της απεργίας ανακοινώθηκε στις 31 Αυγούστου, ημέρα πετυχημένης συγκέντρωσης εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας πριν ακόμα ανοίξουν τα σχολεία. 
 
Η βάση των δασκάλων και των καθηγητών δείχνει με κάθε τρόπο τη διάθεσή της να συγκρουστεί με τα μέτρα της κυβέρνησης. Οι περισσότερες από τις συνελεύσεις που προηγήθηκαν της απεργίας συγκέντρωσαν κόσμο (πχ Χανιά, Παρθενώνας, Αριστοτέλης, Αιγάλεω) χάρη στη δουλειά που γίνεται από τα κάτω. Στα Χανιά με παρουσία 120 δασκάλων και νηπιαγωγών ψηφίστηκε ομόφωνα η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων με 3ημερες επαναλαμβανόμενες. 
 
Είναι τελείως αβάσιμοι οι ισχυρισμοί ότι «δεν μας παίρνει» να κλιμακώσουμε. Τα ίδια έλεγαν και δέκα χρόνια πριν, μέχρι που η βάση των δασκάλων ξεσηκώθηκε πραγματοποιώντας τη θρυλική απεργία των 6 εβδομάδων (περισσότερα στη σελίδα 13). 
 
Σε σωστή κατεύθυνση είναι η απόφαση της Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας που ζητάει από την ΟΛΜΕ να καλέσει και η ίδια Γενική Συνέλευση Προέδρων στις 24 Σεπτέμβρη έτσι ώστε δάσκαλοι και καθηγητές να συντονιστούν. Θετική και η απόφαση της ΕΛΜΕ Περιστερίου που μετέτρεψε την τρίωρη στάση της ΟΛΜΕ σε ολοήμερη με απόφαση για τρίωρη στάση και στις ώρες 8 με 11πμ. 
 
Η επιτυχία της απεργιακής συγκέντρωσης στο υπουργείο Παιδείας είναι κρίσιμη. Θα δείξει τη δύναμη των δασκάλων και θα δώσει τον τόνο για τις Γενικές Συνελεύσεις που θα γίνουν μετά τις 15/9. Το δίκτυο εκπαιδευτικών «η Τάξη μας» και πλήθος δάσκαλοι και καθηγητές από σχολείο σε σχολείο θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για απεργιακή κλιμάκωση με επαναλαμβανόμενες απεργίες. 
 

 

Οργανώνοντας από τα κάτω

 
Εκπαιδευτικοί από την «Τάξη μας», το δίκτυο εκπαιδευτικών που συμμετέχει στις Παρεμβάσεις και συνεργεία της Εργατικής Αλληλεγγύης καθημερινά εξορμούν στα σχολεία με την προκήρυξη που καλεί στην απεργία στις 15 Σεπτέμβρη και για κλιμάκωση των αγώνων. 
 
Ο Δημήτρης Τ. μας είπε: «Στην περιοχή των Πετραλώνων και του Θησείου έχουμε κάνει εξόρμηση σε 13 δημοτικά και νηπιαγωγεία. Με τους περισσότερους που μιλάμε μας λένε ότι θα απεργήσουν και ότι θα συμμετέχουν στη συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας. Η διάθεση στους εκπαιδευτικούς υπάρχει. Υπάρχουν ορισμένοι που λένε ότι η απεργία έπρεπε να είχε ξεκινήσει με το άνοιγμα των σχολείων και άλλοι, αρκετοί, που λένε ότι πρέπει να γίνει απεργία διαρκείας για να πιεστεί ο Φίλης για μαζικούς διορισμούς. Κάναμε παρέμβαση και στη συνέλευση του τοπικού συλλόγου, του Παρθενώνα. Έχουμε γνωρίσει δασκάλους που θέλουν να οργανώσουν την απεργία και τη συνέχεια μαζί με τα υπόλοιπα αγωνιζόμενα κομμάτια της γειτονιάς και τους γονείς, ενώ 14 αγόρασαν την Εργατική Αλληλεγγύη».
 
Ο Μιχάλης Π. μας δήλωσε: «Κάναμε παρέμβαση στη συνέλευση των δασκάλων του Κερατσινίου και του Περάματος, στο σύλλογο «Πλουμπίδη». Συζητήσαμε για την απεργία και για το αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 17/9. Το σχολείο που γινόταν η συνέλευση ήταν το σχολείο του Παύλου Φύσσα, ενώ εκεί αποκρούσαμε τους φασίστες στις προηγούμενες εκλογές. Οι δάσκαλοι και ο κόσμος της γειτονιάς ξέρει τι συμβαίνει, η συνέλευση πήρε και απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο στο Κερατσίνι». 
 
«Στο Περιστέρι έχουμε εξορμήσει σε τρία δημοτικά σχολεία και έχουμε βάλει σε όλη τη γειτονιά την αφίσα της «Τάξης μας» που καλεί στην απεργία», μας είπε ο Βασίλης Μ. «Οι δάσκαλοι ήξεραν για την απεργία, είχαν ενημερωθεί και πολλοί έλεγαν ότι θα απεργήσουν. Ορισμένοι μας έλεγαν ότι «καλή είναι η 24ωρη, αλλά δεν φτάνει» και έτσι ανοίγαμε τη συζήτηση για την κλιμάκωση. Θα έβλεπαν πιο συγκεκριμένα την οργάνωση της μέρας της απεργίας στη συνέλευση. Εμείς θα απλώσουμε τις εξορμήσεις και σε άλλα σχολεία».  
 

Μπορούμε!

 
• Η απεργία γίνεται ως απάντηση της μεγάλης επίθεσης που έχει εξαπολύσει ο Φίλης. Έχει πετάξει από την εκπαίδευση τουλάχιστον 8 χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Με την κατάργηση του υπεύθυνου στο ολοήμερο και με τη μείωση του ωραρίου έχει «εξοικονομήσει» πάνω από τρεις χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Από εκεί που τα παιδιά έφευγαν στις 2μμ, τώρα θα φεύγουν 1.15μμ, για να «εξοικονομηθούν» ώρες. 
 
Μόνο στο νομό Ξάνθης υπεράριθμοι βγήκαν 40 εκπαιδευτικοί με τις μεθοδεύσεις που έκαναν, ενώ πέρσι είχαν βγει μόνο 10. Μας πλασάρουν σαν «νέο σχολείο», το σχολείο της Διαμαντοπούλου και του Αρβανιτόπουλου. Ο Φίλης εφαρμόζει τα Μνημόνια 100% στην εκπαίδευση σε βάρος του δημόσιου σχολείου. Εκτός από το δημοτικό διαλύει και το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο. 
 
Στην Ξάνθη θα κάνουμε συγκέντρωση στις 15/9 στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία μαζί με την τοπική ΕΛΜΕ. Αμέσως μετά την απεργία θα κάνουμε Γενικές Συνελεύσεις για να αποφασίσουμε επαναλαμβανόμενες απεργίες όπως το 2006.
Τζεμαλί Μηλιαζήμ, δάσκαλος, Ξάνθη  
 
• Την περασμένη χρονιά κινητοποιηθήκαμε με μια σειρά από αφορμές, από τα εκπαιδευτικά ζητήματα μέχρι τα προβλήματα των προσφύγων και την αντιμετώπισή τους από τη μεριά της κυβέρνησης. 
 
Στις Επιτροπές Αναπληρωτών συσπειρώθηκε μεγάλο κομμάτι όπου παλέψαμε μαζί με τους μόνιμους συναδέλφους μας. Μεγάλες κινητοποιήσεις έγιναν στις 4 Φλεβάρη στην Πανεργατική Απεργία και στις 15 Απρίλη όταν βγήκαμε στα κάγκελα του υπουργείου Παιδείας. Όχι μόνοι μας, πάντα μαζί με τους μόνιμους συναδέλφους στους οποίους δώσαμε έμππνευση και κουράγιο. 
 
Κάναμε καλή κινητοποίηση και στο συνέδριο της ΔΟΕ όπου ζητήσαμε απεργία διαρκείας με το άνοιγμα των σχολείων. Η απόφαση για την απεργία στις 15 Σεπτέμβρη ήρθε και κάτω από αυτές τις πιέσεις. Παίξαμε σημαντικό ρόλο για να βγει αυτή η απεργία. Για αυτό θα συμμετέχουμε στην απεργιακή κινητοποίηση για να την κάνουμε μια δυναμική αφετηρία για να διεκδικήσουμε μόνιμους διορισμούς και να αλλάξουν συνολικά τα πράγματα στην Παιδεία προς την κατεύθυνση που ζητούν οι εκπαιδευτικοί. 
Στέλιος Γιαννούλης, αναπληρωτής εικαστικών, Σύλλογος Δασκάλων Χανίων
 
• Τα νέα μέτρα που φέρνουν οδηγούν στη διάλυση του εκπαιδευτικού χαρακτήρα και του αντισταθμιστικού ρόλου που είχε το ολοήμερο νηπιαγωγείο στην εκπαίδευση των παιδιών. Τα μέτρα αυτά είναι μπαλώματα με στόχο να «βολέψουν» τα ωράρια των εκπαιδευτικών, είναι πασαλείμματα. 
 
Οι άνθρωποι που τα αποφάσισαν φαίνεται σαν να μην έχουν μπει ποτέ μέσα σε τάξη. Δύο παραδείγματα. Δεν υπάρχει μεταβατικός χρόνος ανάμεσα στις δραστηριότητες των παιδιών (να πάνε τουαλέτα, να πλύνουν τα χέρια τους κ.ά). Έχουν βγάλει το φαγητό από τον εκπαιδευτικό χρόνο. Εδώ μιλάμε για νήπια. Το φαγητό είναι εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν μπορώ να πω σε ένα παιδί πάρε το κρουασάν σου και πήγαινε στο προαύλιο. Για πενήντα παιδιά, χρειαζόμαστε 10 λεπτά να τα βάλουμε μες στην τάξη. 
 
Δεύτερο παράδειγμα. Για να δείτε την ανακατωσούρα και τη σύγχυση που προκαλείται στα παιδιά. Μια νηπιαγωγός τα υποδέχεται 8 παρά 15. Η επόμενη τα αναλαμβάνει 8.30 με μία το μεσημέρι σε άλλο χώρο. Και μια τρίτη τα παίρνει σε άλλο χώρο στη 1 το μεσημέρι. Τα παιδιά ταλαιπωρούνται, η τρίτη νηπιαγωγός δεν συμμετέχει καθόλου στο σχεδιασμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δεν έχει σφαιρική άποψη για τα παιδιά. Αν λείψει η δεύτερη νηπιαγωγός, το πρόγραμμα διαλύεται. Ποιος γονιός θα φέρει το μεσημέρι το παιδί του στο νηπιαγωγείο; 
Ι.Τ., νηπιαγωγός στη Βούλα
 
 

Και οι γονείς μαζί

 
Το γονεϊκό κίνημα στήριξε και στηρίζει τους αγώνες των δασκάλων και νηπιαγωγών για τα διαχρονικά και κοινά για εμάς προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μας. Δίπλα στην υποστελέχωση τα χρόνια εφαρμογής των μνημονίων ήρθε να προστεθεί και η υποχρηματοδότηση. Τα σχολεία πλέον λειτουργούν χάρη στις ηρωικές προσπάθειες δασκάλων και γονέων. Το υπουργείο προσπαθεί για φέτος με φτιασιδώματα, κόψιμο διδακτικών ωρών, αλλαγές στο ολοήμερο και άλλα κόλπα να παρουσιάσει μείωση των κενών ή ακόμα και πλασματικό πλεόνασμα δασκάλων σε κάποια σχολεία. 
 
Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής θα φέρει σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των σχολείων κατά την διάρκεια της χρονιάς. Παρότι οι Σύλλογοί μας δεν έχουν συνεδριάσει ακόμα ώστε να πάρουν αποφάσεις στήριξης, οι γονείς φέτος στέκονται στο πλευρό των δασκάλων και στον δίκαιο αγώνα τους. 
 
Έτσι, βρέθηκα ως μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 72ου Δημοτικού Αθήνας, μαζί με άλλους γονείς, στην συνέλευση του Συλλόγου "Παρθενώνας", ώστε να μεταφέρουμε με την παρουσία μας την στήριξη των γονέων στην απεργιακή κινητοποίηση της 15ης Σεπτέμβρη. Τα προβλήματά μας είναι κοινά, μαζί θα αγωνιστούμε και μαζί θα νικήσουμε.
Αντώνης Σκαρπέλης, μέλος του Συλλόγου Γονέων του 72ου Δημοτικού Αθήνας
 


Απεργιακές συγκεντρώσεις στις 15/9

 
ΑΘΗΝΑ 
υπουργείο Παιδείας 12.30μμ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 
Άγαλμα Βενιζέλου 12μες
ΞΑΝΘΗ 
κεντρική πλατεία 12μες
ΓΙΑΝΝΕΝΑ 
Ακαδημία 12μες
ΛΑΡΙΣΑ
Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας 11.30πμ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Νομαρχία 10πμ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Περιφέρεια 11πμ
ΧΑΝΙΑ
πλατεία Αγοράς 11.30πμ