Νεολαία και Εκπαίδευση
Πανεπιστήμια: Πήραν πίσω τη διάταξη για τους λέκτορες

Η κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει όρια. Μια ευκαιρία είχε να πει ότι στο χρόνο της θητείας του πέρασε μια ρύθμιση υπέρ της εργατικής τάξης και την έχασε και αυτή. Κάτω από τις αντιδράσεις της ΝΔ, του Ποταμιού και των δεξιοφυλλάδων με εντολή της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, Σίας Αναγνωστοπούλου ανακλήθηκε (!) η ψηφισμένη διάταξη που έδινε τη δυνατότητα στα μέλη ΕΔΙΠ και ΕΕΠ (Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού αντίστοιχα) να εξελιχθούν σε λέκτορες στα πανεπιστήμια. 
 
Η διάταξη είχε ψηφιστεί από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, «παρών» είχαν ψηφίσει ΚΚΕ και Ποτάμι, ενώ καταψήφισαν Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΝΔ και Χρυσή Αυγή. Είναι αλήθεια ότι πριν από την ψήφιση, αλλά και μετά, τα ΜΜΕ έβριθαν από αντιδραστικές τοποθετήσεις και ψέματα όσον αφορά τη συγκεκριμένη τροπολογία. Και τι δεν ακούστηκε, από το ότι ήταν «φωτογραφική» για τη σύζυγο του Τσίπρα, Π. Μπαζιάνα μέχρι ότι πέρασε «εν κρυπτώ και παραβύστω», όπως είπε ο Γ. Μαυρωτάς (τομεάρχης Παιδείας Ποταμιού) ή ότι εξυπηρετεί ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
 
H ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου ΕΔΙΠ είναι καταπέλτης απέναντι σε αυτά τα ψέματα. Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι την τελευταία πενταετία λόγω των Μνημονίων καμία προκήρυξη θέσεων δεν έχει υλοποιηθεί-ολοκληρωθεί, ενώ ταυτόχρονα το εκπαιδευτικό προσωπικό μειώνεται λόγω συνταξιοδοτήσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα πανεπιστήμια να λειτουργούν κάτω από «συνθήκες ασφυξίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, με τμήματα να συρρικνώνονται και μαθήματα να περικόπτονται. 
 
Επισημαίνουν ότι η εξέλιξη των μελών ΕΔΙΠ και ΕΕΠ σε «λέκτορες με τις κοινά αποδεκτές διαδικασίες κρίσης μέλους ΔΕΠ (15μελή εκλεκτορικά σώματα από μέλη ΔΕΠ, απαιτούμενα προσόντα ίδια με την εκλογή λέκτορα), είναι οπωσδήποτε αναγκαίο για τα ιδρύματα δεδομένου του αδιεξόδου στο οποίο έχουν πλέον περιέλθει».
 
Όσον αφορά τα ψέματα για «ρουσφέτια», αναφέρουν ότι «δεν πρόκειται για αυτοδίκαιη ή αυτόματη ένταξη ούτε για κρίση με ιδιαίτερη ή ευνοϊκότερη διαδικασία. Επισημαίνουμε ιδιαιτέρως ότι η ρύθμιση δεν θέτει χρονικά περιθώρια υποβολής αιτήσεων, ώστε να θεωρηθεί είτε φωτογραφική είτε ότι "εκβιάζει" τα Τμήματα να αποδεχθούν μη αξιόλογες αιτήσεις».