Εργατικό κίνημα
Καβάλα: Μάχη στα Λιπάσματα

Με μια μεγαλειώδη διαδήλωση την Παρασκευή 16/9 στην Καβάλα συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους οι εργάτες των Λιπασμάτων. Μια βδομάδα μετά την εντυπωσιακή τους παρουσία στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ, οι εργάτες των Λιπασμάτων πραγματοποίησαν την “Κηδεία της Καβάλας” όπως ονόμασαν τη διαδήλωση. “Μια Καβάλα με τεράστιο ποσοστό ανεργίας που ολοένα και αυξάνεται. Μια Καβάλα που χάνει τον έναν μετά τον άλλον τους οικονομικούς της πνεύμονες. Μια Καβάλα που με τις δύο μεγάλες τις χημικές βιομηχανίες ενωμένες, προσπαθεί να κρατήσει την αξιοπρέπεια στην εργασία” εξηγούν. 

Στο πλευρό τους κατά δεκάδες στάθηκαν και οι εργάτες της Καβαλα Oil, μετά από κοινή συνέλευση που πραγματοποιήσαν με το σωματείο των ΒΦΛ. Χαρακτηριστικό το σύνθημα “Όλοι ενωμένοι ό,τι κι αν συμβεί – Πετρέλαια, Λιπάσματα είμαστε μαζί”. Η πορεία ντυμένη σε δυο χρώματα – μπλε οι εργάτες των λιπασμάτων, πορτοκαλί της Καβάλα Oil – ξεκίνησε από το Αμφιθέατρο της Περιφέρειας και κρατώντας αναμμένα κεριά και φωτογραφίες του “δολοφόνου Λαυρέντη” (σ.σ του γνωστού Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ιδιοκτήτη της επιχείρησης), πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης.
 
Οι εργαζόμενοι των Λιπασμάτων βρίσκονται εδώ και 5 μήνες σε κινητοποιήσεις, τους τρεις από αυτούς με απεργία διαρκείας. Η εργοδοσία του Λαυρεντιάδη δημιούργησε δύο καινούργια ΑΦΜ μέσα στον ίδιο το χώρο του εργοστασίου. Ταυτόχρονα ζήτησε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν τις απολύσεις τους κι αμέσως μετά να τους προσλάβει ως εργολαβικό προσωπικό. “Δεν υπογράψαμε και σήμερα βρισκόμαστε 200 οικογένειες στο δρόμο με παράνομες διαθεσιμότητες από τις οποίες 130 οικογένειες έχουμε απολυθεί με ψευδομηνύσεις σε βάρος μας, προκειμένου να μην πάρουμε ούτε καν την αποζημίωση” μας λέει ο Νίκος, εργάτης στα Λιπάσματα και μέλος του σωματείου. “Είμαστε αποφασισμένοι να μην δεχτούμε αυτή την κατάσταση. Πρέπει και η κυβέρνηση να πάρει θέση και να σταματήσει την ανομία του Λαυρεντιάδη. Βρισκόμασταν σε πολύμηνη απεργία διαρκείας την οποία αναστείλαμε λόγω των δικαστικών διαδικασιών που έχουμε μπροστά. Αλλά είμαστε έτοιμοι να ξαναξεκινήσουμε. Έχουμε ήδη δέκα συναδέλφους που με προσωρινή δικαστική διαταγή επέστρεψαν στην εργασία τους κι εκεί όμως έχουμε να αντιμετωπίσουμε την αυθαιρεσία του Λαυρεντιάδη που δεν αποδέχεται τις δικαστικές αποφάσεις”.