Οι εργάτες του “ΛΑΝΑΡΑ” στη γέφυρα των Κήπων

Το πρόβλημά τους είναι πως δεν τους απολύουν για να μην τους αποζημιώσουν κι έτσι οι ίδιοι δεν μπορούν να εργαστούν κάπου αλλού για να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα κι από την άλλη δεν θέλουν να παραιτηθούν από τη διεκδίκηση μισθών δύο χρόνων. Άλλωστε οι εργάτες - τριες του εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας στην Αλεξανδρούπολη έχουν εξασφαλίσει με αγώνες να μη μεταφερθεί το εργοστάσιό τους σε χώρα με πιο φθηνά εργατικά χέρια και συνεχίζουν να το υπερασπίζονται.

Τα σύνορα έκλεισαν από τις 10 μέχρι τις 5.30 το απόγευμα στις 3/2. Οι πολίτες που μπλοκαρίστηκαν είτε κατανοούσαν την κατάσταση είτε θεωρούσαν πως αυτός δεν είναι τρόπος πάλης. Η αστυνομία απείλησε με εξώδικο από τον εισαγγελέα για να συλλάβει τα Δ.Σ. των εργοστασίων, αλλά η κινητοποίηση συνεχίστηκε.

Απ' τη μεριά μας προτείναμε, άνοιγμα του ζητήματος στην πόλη ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες και να ενωθούν με τον αγώνα του ΟΣΕ, των δήμων, των σχολείων κλπ, κρατικοποίηση των εργοστασίων χωρίς αποζημίωση ώστε να απαλλαγούν από τα υποτιθέμενα χρέη προς τις τράπεζες και κατάληψή τους από τους εργάτες και τις εργάτριες για να το λειτουργήσουν όπως εκείνοι ξέρουν καλύτερα από κάθε καπιταλιστή-εργοστασιάρχη. Ήταν ένα πρώτο βήμα καθώς έχουν ήδη συζητήσει την επόμενη κινητοποίηση τους.

Ζαννέτα Λυσικάτου