Εργατικό κίνημα
Κάτω τα χέρια από το νερό!

Στάση εργασίας και κατάληψη του κτιρίου της ΕΥΔΑΠ στου Ζωγράφου τη Δευτέρα 26/9

«Υγεία, παιδεία, ρεύμα και νερό δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στο λαό»! «Ελεύθερο νερό για όλους τους πολίτες, όχι θυσία για τους τραπεζίτες»! «Δημόσιο νερό για όλο το λαό καμιά θυσία για κέρδη και ευρώ»!
 
Αυτά ήταν τα μηνύματα που έστελναν μέσα στη Βουλή οι απεργοί της ΕΥΔΑΠ και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στις υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ στο συλλαλητήριο που πραγματοποιούνταν ενάντια στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, μετά από κάλεσμα της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ, της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, του ΕΚΑ, της ΑΔΕΔΥ και άλλων σωματείων το απόγευμα της Τρίτης 27 Σεπτεμβρίου.
 
Την ίδια μέρα οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία. Από νωρίς το πρωί στις εγκαταστάσεις στον Περισσό, στην οδό Αθηνάς στο κέντρο, οι απεργοί περιφρουρούσαν την απεργία τους και ενημέρωναν τον κόσμο για τις συνέπειες της επικείμενης ιδιωτικοποίησης. 24ωρη απεργία και πορεία πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη, που έκοψαν συμβολικά το νερό στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Όπως αναφέρει η ανακοίνωσή τους «στη Βρετανία το νερό ιδιωτικοποιήθηκε το 1989. Το 1993 η τιμή αυξήθηκε 50%. Ως το 2006 η τιμή αυξήθηκε 240%. Το 2009 διέρρευσαν 20.000 τόνοι ανεπεξέργαστων λυμάτων στον Τάμεση προκαλώντας οικολογική καταστροφή. Στη Γαλλία: Ετήσια αύξηση τιμής νερού 14%. Στη Βρετάνη το 53% των κατοίκων δεν πίνει νερό της βρύσης εξαιτίας της κακής ποιότητας. Το 2009 το νερό στο Παρίσι επέστρεψε στο Δήμο της γαλλικής πρωτεύουσας».Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προωθεί την «άμεση πώληση 11% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ σε ιδιώτες (επιπλέον του 38% που ήδη διαθέτουν) ενώ το υπόλοιπο περίπου 51% περνάει στο «υπερταμείο» για «αξιοποίηση». 
 
Την προηγούμενη μέρα, Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ πραγματοποίησαν στάση εργασίας, κατάληψη στο κτίριο στου Ζωγράφου, μαζική συγκέντρωση και διαδήλωση προς τη Βουλή. 
 
«Σήμερα δεν αγωνιζόμαστε μόνο για τις δουλειές, αγωνιζόμαστε για την κοινωνία για να μπορεί να έχει πρόσβαση στο ποιοτικό και καθαρό νερό» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Μανώλης Μαστοράκης μέλος του Συλλόγου Προσωπικού ΕΥΔΑΠ και της γραμματείας του Συμμετοχικού Ενωτικού Κινήματος Εργαζομένων -Συνταξιούχων (ΣΕΚΕΣ ΕΥΔΑΠ). «Ο ιδιώτης δεν θα έχει ούτε καλύτερο τιμολόγιο ούτε νερό. Τα δίκτυα θα παρατηθούν στο έλεος του θεού. Τα παραδείγματα είναι παγκόσμια, όπου μπήκε ιδιώτης γίνανε καταστροφές. Στην Αργεντινή, όπου πήραν Γάλλοι ιδιώτες την εταιρία ύδρευσης, με μια ζημιά που έγινε στην αποχέτευση μολύνθηκε όλο το νερό. Πρέπει να αντισταθούμε όλοι να μην περάσει το νομοσχέδιο. Ο κάθε βουλευτής την Τρίτη το βράδυ να αναλάβει την ευθύνη του. Ζητάμε το συντονισμό με τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες, περιμένουμε αποφάσεις τους, όπως επιτέλους περιμένουμε μια απόφαση και από τη ΓΣΕΕ». 
 
Στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ τη Δευτέρα βρέθηκαν συμπαραστάτες από μια σειρά χώρους καθώς και αντιπροσωπεία εργαζομένων από τη ΔΕΗ Μεγαλόπολης με πανό του Σωματείου Ορυχείων Σταθμών. «Ήρθαμε από τη Μεγαλόπολη να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας ενάντια στο πρωτάκουστο αυτό πράγμα εκ μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να δρομολογήσουν ό, τι δεν έκαναν οι προηγούμενοι, βάζοντας την ΕΥΔΑΠ στο υπερταμείο, στην ουσία υποθήκη στους δανειστές» μας είπε ο Σαράντος Αλεξανδρής, μέλος της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ. «Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ είναι στο ίδιο μήκος κύματος. Με όσες δυσκολίες και να υπάρχουν στο συνδικαλιστικό κίνημα μπορούμε να συντονιστούμε και να αποκρούσουμε αυτές τις νεοφιλελεύθερες και αντεργατικές πολιτικές». 
 
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σχέδια να περάσει σε μια ισραηλινή κοινοπραξία» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Άννα Μάλλιου, εργαζόμενη στην ΕΥΔΑΠ και νομικός, «με στόχο να ελέγξουν το νερό, την υγιεινή, τα κέντρα αφαλάτωσης καθώς και τα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων. Είμαι στα κινήματα χρόνια. Καταδικάζω την ιδιωτικοποίηση του νερού. Η ΓΣΕΕ στην οποία ανήκουμε σαν ΕΥΔΑΠ δυστυχώς δεν έχει πάρει καμιά πρωτοβουλία».  
 
«Ο κόσμος έχει αρχίσει να κινητοποιείται, να ενοποιείται όπως φαίνεται και από τη συμμετοχή στην πορεία. Πιστεύω ότι και αύριο στην απεργία ενάντια στη ψήφιση θα υπάρχει κόσμος και ότι θα μπορούσε να ψηφιστεί και καμιά απεργία διαρκείας. Το έχουμε συζητήσει με συναδέλφους, αλλά εξαρτάται και από την ομοσπονδία. Από τα κάτω γίνεται η κινητοποίηση και πιέζονται οι ηγεσίες, οπότε όσο πιο πολλοί τόσο το καλύτερο, και η ΔΕΗ και οποιοσδήποτε άλλος μαζί στον αγώνα όλοι» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Μαρία Αναγνώστου εργαζόμενη στην ΕΥΔΑΠ από το 1988. 
 
Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ οργάνωσε εκδήλωση-συνέντευξη τύπου στη Δεξαμενή όπου το λόγο πήραν ανάμεσα σε άλλους εκπρόσωποι από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, την ΑΔΕΔΥ, τους εργαζόμενους στις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, την ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ, το ΣΕΚΕΣ, το SaveGreekWater καθώς και εκπρόσωποι της ΛΑΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας. Συνάντηση με την ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ είχε κλιμάκιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 

ΙΓΜΕ: Αυξήσεις στην κοστολόγηση του νερού 

Στάση εργασίας και συμμετοχή στο απογευματινό συλλαλητήριο της 27/9 στη Βουλή αποφάσισε το σωματείο εργαζομένων ΕΚΒΑΑ (πρώην ΙΓΜΕ).
 
Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία του σωματείου πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας συνέντευξη τύπου στην οποία παρευρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι επιστημονικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων αλλά και εκπρόσωποι κομμάτων» με στόχο τη «συνεργασία για να υπάρξει μέτωπο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού» αναφέρει το σωματείο.
 
Στη συνέντευξη τύπου αναδείχθηκε το ζήτημα της υπό διαβούλευση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (επιβεβλημένη από κοινοτική οδηγία) του ΥΠΕΝ που δημοσιοποιήθηκε μέσα στον Αύγουστο και προχωράει στη τιμολόγηση και στην αύξηση της κοστολόγησης του νερού – με στόχο προφανώς να μεγιστοποιήσει την τιμή αλλά και τα κέρδη αν προχωρήσει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.
 
«Το επιχείρημα ότι η αύξηση της τιμής του νερού θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση, αποτελεί πλήρη διαστρέβλωση της οικονομικής πραγματικότητας αφού ο έχων θα μπορεί άνετα να συνεχίσει να πληρώνει την υπερβολική κατανάλωση ενώ ο οικονομικά ασθενέστερος θα μετρά το νερό με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα μέσα από αυτή την έμμεση φορολόγηση, να απειλείται το ανθρώπινο δικαίωμα για πρόσβαση σε νερό και υγιεινή, όπως αυτό ορίστηκε από τον ΟΗΕ και να φθάσουμε σε καταστάσεις όπως στην Βολιβία που φορολογείται ακόμη και η κατακράτηση του νερού της βροχής… Οι κάτοικοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καλούνται να καλύψουν και το “εύλογο κέρδος” των ιδιωτών επενδυτών σε ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ» αναφέρει.
 
Ειδικά στο στόχαστρο των διατάξεων της ΚΥΑ μπαίνει η τιμολόγηση του νερού αγροτικής χρήσης, και ιδιαίτερα αυτού που βρίσκεται εκτός συλλογικού δικτύου με την «τιμολόγηση του νερού να αποτελεί πρόσθετο κόστος στην ήδη προβληματική αγροτική παραγωγή».