Εργατικό κίνημα
Δήμος Αγ. Παρασκευής: Κατάληψη ενάντια στις απολύσεις

Δημαρχείο Αγ.Παρασκευής, Πέμπτη 22/9, πρώτη μέρα κατάληψης

Με κατάληψη του δημαρχείου από την Πέμπτη 22/9 απαντούν οι εργαζόμενοι του δήμου Αγίας Παρασκευής ενάντια στις απολύσεις των συναδέλφων τους. 
 
Συγκεκριμένα την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη, ο εκλεγμένος με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος, προχώρησε στην απόλυση της Σ.Μ, εργαζόμενης στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου, που δούλευε εδώ και επτά χρόνια με τους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ. Η εργαζόμενη μαζί με δεκάδες άλλους, ήταν επιτυχούσα σε παλιότερο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και δέχτηκε να πάει να δουλέψει στον δήμο έστω και με τους προσωρινούς πίνακες. Επτά χρόνια μετά βγήκαν οι οριστικοί πίνακες και ο δήμαρχος προχώρησε στην απόλυσή της, με το πρόσχημα ότι θα έρθει κάποιος άλλος στη θέση της. Στον δήμο της Αγίας Παρασκευής, πρόκειται να απολυθούν άλλοι 18 εργαζόμενοι από τους παιδικούς σταθμούς με την ίδια δικαιολογία. Συνολικά πρόκειται για σχεδόν 150 εργαζόμενους σε δήμους που βρίσκονται κάτω από την απειλή της απόλυσης (Πετρούπολη, Ίλιο, Βριλήσσια, Ηλιούπολη κλπ).
 
“Έχουμε ξεκινήσει την κατάληψη από την Πέμπτη με αξιοσημείωτη τη συμπαράσταση του κόσμου” μας λέει η εργαζόμενη που απολύθηκε. “Αυτό ανάγκασε τον δήμαρχο να πάει στον υπουργό να συζητήσουν για να βρουν λύση για το συγκεκριμένο θέμα. Στη συνάντηση μεταξύ υπουργείου, δημάρχου και σωματείου, μας είπαν ότι γενικά είναι θετικοί στο να βρεθεί λύση αλλά δεν μπορούν να δεσμευτούν για τίποτα. Εμείς τώρα (σ.σ μεσημέρι Τρίτης 27/9) έχουμε συνέλευση να δούμε πως θα συνεχίσουμε. Πρότασή μας είναι να συνεχίσουμε την κατάληψη μέχρι να παρθεί πίσω η απόλυση και μετά να συνεχίσουμε με ακόμα πιο μαζικούς όρους τον αγώνα για να βρεθεί μόνιμη λύση για όλους”. 
 
Σε κοινή προκήρυξή τους το δίκτυο εργαζομένων στους ΟΤΑ “Η Σκουπιδιάρα” και ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια επισημαίνουν:
 
Ελλείψεις προσωπικού 
“Είναι προκλητικό την στιγμή που ρημάζουν οι δημοτικές υπηρεσίες από την έλλειψη προσωπικού, ένας δήμαρχος της Αριστεράς να προχωράει σε απολύσεις εργαζόμενων. 
 
Η πραγματικότητα είναι ότι ανάγκες για προσωπικό του δήμου όχι μόνο χωράει τους 14 που θέλει να απολύσει ο δήμαρχος, ή τους νέους συναδέλφους που θα έρθουν με τους οριστικούς πίνακες αλλά δεκάδες ακόμη για να καλυφθούν τα τεράστια κενά που υπάρχουν, πράγμα που παραδέχεται και η δημοτική αρχή.  
 
Όλοι ξέρουμε την έλλειψη προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων, αλλά και σε όλο το δημόσιο. Τα μνημόνια την τελευταία επταετία, έχουν οδηγήσει σε διάλυση και κρίση τα νοσοκομεία που στενάζουν και τα σχολεία που στοιβάζουν 30 μαθητές στην τάξη. Οι δημοτικές υπηρεσίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν και ο μόνος τρόπος είναι να καλύπτουν τις τεράστιες ελλείψεις με «πενταμηνίτες» και συμβασιούχους. 
 
Πέρσι πάνω από 32.000 δούλευαν σαν πεντάμηνοι στους δήμους και αυτές τις μέρες ξεκινάει νέο πρόγραμμα «πενταμηνιτών» με οκτάμηνη διάρκεια για άλλες 35.000 θέσεις εργασίας σε δήμους σε όλη την χώρα. Αυτές τις προσλήψεις έχουν ανάγκη οι δήμοι και όχι απολύσεις. Γιατί την ίδια στιγμή, η έλλειψη προσωπικού ανοίγει την όρεξη σε διάφορους δημάρχους με αυτό το πρόσχημα να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις μιας σειράς δημοτικών υπηρεσιών (καθαριότητα, παιδικοί σταθμοί κλπ), χαρίζοντάς τες στα αρπακτικά χέρια των ιδιωτών...
 
Διεκδικούμε να πάρει πίσω την απόλυση ο Δήμαρχος. Καμία απόλυση συναδέλφου από τους προσωρινούς πίνακες. Στηρίζουμε την κινητοποίηση των εργαζόμενων του δήμου της Αγ. Παρασκευής. Απλώνουμε την κινητοποίηση σε κάθε δήμο και συντονίζουμε τα βήματά μας με όλους τους δήμους, με αίτημα να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Διεκδικούμε από την ΠΟΕ ΟΤΑ να μπει μπροστά και να προχωρήσει στον συντονισμό και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων πανελλαδικά”.