Εργατικό κίνημα
6 Οκτώβρη, Απεργία στα Νοσοκομεία: Λεφτά για την Υγεία, μαζικές προσλήψεις τώρα!

Το μπλοκ των Νοσοκομείων στην πανεργατική απεργία στις 4 Φλεβάρη στην Αθήνα. Στην ένθετη φωτό το Νυστέρι καλεί στην απεργία.

Ο ξεσηκωμός για τη σωτηρία του ΕΣΥ συνεχίζεται. Την Πέμπτη 6 Οκτώβρη η ΠΟΕΔΗΝ καλεί 24ωρη πανελλαδική απεργία, ενώ μαζί με την ΟΕΝΓΕ έχουν προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας (7-11πμ) για τα νοσοκομεία της Αττικής και συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί από το ΕΚΑΒ. 
 
Τα συνδικάτα των νοσοκομείων επαναλαμβάνουν και στην Αθήνα το Καραβάνι της Υγείας, την πετυχημένη κινητοποίηση που έγινε στη Θεσσαλονίκη στις 9/9 με διαδήλωση που πέρασε από πολλά νοσοκομεία. Η διαδήλωση στην Αθήνα θα περάσει από τα νοσοκομεία Γεννηματάς, Σωτηρία, Ερυθρός, Ιπποκράτειο, Αλεξάνδρα, Αρεταίειο, Νίμιτς, Αιγινίτειο, Ευαγγελισμός και Οφθαλμιατρείο για να καταλήξει στο υπουργείο Υγείας. ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ καλούν επιπλέον στάση εργασίας στις 28/9 (11πμ-3μμ) και κινητοποίηση στη 1:30μμ στο υπουργείο Υγείας για το θέμα των εργολαβικών εργαζόμενων. Για το ίδιο ζήτημα έχουν ξεκινήσει επίσχεση εργασίας οι καθαρίστριες στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας. 
 
Οι δύο Ομοσπονδίες της Υγείας καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση με τις δηλώσεις του Τσίπρα επαναλαμβάνει τις περσινές ψεύτικες υποσχέσεις για προσλήψεις. Ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη μίλησε για «ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων μέσα στους επόμενους μήνες με 10 χιλιάδες νοσηλευτές και γιατρούς», με τις μισές να είναι θέσεις κοινωφελούς εργασίας (πενταμηνίτες κτλ). 
Πέρσι είχε εξαγγείλει την πρόσληψη 4.500 εργαζόμενων στα νοσοκομεία, οι οποίες δεν έγιναν. Τα σωματεία έχουν υπολογίσει ότι οι ελλείψεις σε οργανικές θέσεις πανελλαδικά είναι 25 χιλιάδες όσον αφορά τους νοσηλευτές και το υπόλοιπο παραϊατρικό προσωπικό και 6 χιλιάδες όσον αφορά τους γιατρούς. 
 
Δυσμενείς αλλαγές
Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι μόνο επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων έχει μειωθεί κατά 7695 άτομα, ενώ άλλοι 10 χιλιάδες έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα σύνταξης. Πολλοί θα επιλέξουν να αποχωρήσουν πριν το τέλος του έτους αφού θέλουν να προλάβουν δυσμενείς αλλαγές στις συντάξεις.    
 
Οι ελλείψεις έχουν επιφέρει τεράστια εντατικοποίηση της δουλειάς για τους υπάρχοντες εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Το καλοκαίρι δεν δόθηκαν κανονικές άδειες στο προσωπικό, εκατοντάδες ρεπό οφείλονται, ένας νοσηλευτής ή μια νοσηλεύτρια συνήθως έχει να φροντίσει 40 ασθενείς, τα εργασιακά ατυχήματα πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι η μία πλευρά, η άλλη είναι η απουσία υλικού: γάζες, προστατευτικά μέσα, σύριγγες, φάρμακα κ.ά. 
 
Η εικόνα από τα αντικαρκινικά νοσοκομεία είναι χαρακτηριστική. Η ΠΟΕΔΗΝ σε πρόσφατη ανακοίνωσή της καταγγέλλει ελλείψεις προσωπικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, μεγάλη αναμονή για ακτινοθεραπείες που φτάνει μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2017 και ταλαιπωρία στην εισαγωγή καρκινοπαθών. Πολλά από τα μηχανήματα ακτινοθεραπείας είναι εκτός λειτουργίας λόγω οικονομικής αδυναμίας για τη συντήρησή τους. Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι «για πολλούς καρκινοπαθείς που δεν έχουν χρήματα να κάνουν θεραπείες στον ιδιωτικό τομέα, δυστυχώς, η σειρά τους έρχεται μετά θάνατο»…   
 
Τα νούμερα είναι αμείλικτα. Τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα (γραμμικοί επιταχυντές) σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες πρέπει να είναι 1 ανά 200.000 κατοίκους και στα νοσοκομεία μας είναι 1 ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Συνολικά, πέρσι τα νοσοκομεία έλαβαν 1,5 δις ευρώ, φέτος θα λάβουν μόνο 1,156 δις. 
 
Οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας καθημερινά παλεύουν απέναντι σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες. Κρατούν τα νοσοκομεία ανοιχτά για όλους μας, με το φιλότιμο και τις δικές τους θυσίες εξυπηρετούν εκατομμύρια ασθενείς που καθημερινά δοκιμάζονται αφού χρειάζονται να περιμένουν από βδομάδες μέχρι μήνες για να βρουν ανοιχτό ραντεβού. 
 
Διαβάστε παρακάτω δηλώσεις τους όσον αφορά την κατάσταση των νοσοκομείων, αλλά και τις κινήσεις οργάνωσης και αντίστασης στις οποίες πρωτοστατούν. 
 
Η υπόθεση της σωτηρίας του ΕΣΥ δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης. Ο συντονισμός με τις πρωτοβουλίες των εργαζόμενων στην υγεία όπως στις 6/10 είναι αναγκαίος, ενώ ο κοινός απεργιακός αγώνας μπορεί να φέρει νίκες για όλους μας.
 

ΑΓ. ΣΑΒΒΑΣ

Η κατάσταση στο νοσοκομείο δεν πάει άλλο με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού (493 κενά), την υποχρηματοδότηση, τα κλειστά τμήματα, την εξουθένωσή μας, την ταλαιπωρία των ασθενών αλλά και την ιδιωτικοοικονομική-εμπορευματική λειτουργία. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν οι νέες επιθέσεις της δεύτερης αξιολόγησης στους μισθούς, στο συνδικαλισμό και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Η μόνη επιλογή μας είναι η κλιμάκωση και η μαζική συμμετοχή μας στις απεργιακές κινητοποιήσεις οργανώνοντας συνελεύσεις, περιοδείες, απεργιακές επιτροπές για να ξεσηκώσουμε όλους τους εργαζομένους στο νοσοκομείο μας. 
Σε συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου μας αποφασίσαμε ότι την Τετάρτη 28/9 κάνουμε στάση εργασίας (1-3μμ) για την στήριξη των εργαζομένων στις εργολαβίες. Σε συντονισμό με πρωτοβάθμια σωματεία και την ΟΕΝΓΕ, οι γιατροί συμμετέχουν με στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Την επόμενη μέρα Πέμπτη 29/9 θα κάνουμε Γενική Συνέλευση στο Αμφιθέατρο του νοσοκομείου στις 12.30μμ για την οργάνωση της απεργίας στις 6 Οκτώβρη. 
Εκείνη την ημέρα θα κάνουμε συγκέντρωση όλων των εργαζόμενων στις 7πμ στο προαύλιο του νοσοκομείου μας και στις 8.30πμ θα βγούμε στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας για να φτάσουμε με πορεία και να ενωθούμε στον κόμβο της Κηφισίας με τα υπόλοιπα νοσοκομεία που θα έχουν ξεκινήσει από το ΕΚΑΒ.
 
Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του σωματείου εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Άγιος Σάββας
 

 

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ

Για εμάς είναι αυτονόητο πως από τις 7 το πρωί θα βρεθούμε στην πύλη του νοσοκομείου και θα ενωθούμε με τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ και όσους ξεκινήσουν από την αρχή της πορείας. Έχουμε προκηρύξει στάση εργασίας και 11πμ – 3μμ για τις 6/10, προεκτείνοντας τη στάση της ΠΟΕΔΗΝ σε ολοήμερη απεργία διευκολύνοντας όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση 
 
Το Γεννηματάς είναι ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας που αντιμετωπίζουν στην πράξη την διάλυση της δημόσιας υγείας. 
 
Σε κάθε εφημερία αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει ένα διαλυμένο ΕΣΥ. Άνθρωποι σε ράντζα, ελλείψεις φαρμάκων και απίστευτη εντατικοποίηση για το προσωπικό έχουν κάνει τις συνθήκες παροχής υγείας άθλιες.  
 
Χρίστος Αργύρης, γιατρός

 


 

ΑΤΤΙΚΟ

“Ο εκσυγχρονισμός και οι απαραίτητες αναδιαρθρώσεις και αλλαγές στη λειτουργία”, που προσπαθούν εδώ και χρόνια να μας πείσουν ότι γίνονται για το καλό μας και για να μην καταρρεύσουμε σαν χώρα, έχουν ορατά αποτελέσματα στο χώρο της υγείας. Η χρόνια υποστελέχωση των νοσοκομείων (και όλης της Υγείας - Πρόνοιας) αφήνει κομμάτι της λειτουργίας τους βορά για εκμετάλλευση από το ιδιωτικό κεφάλαιο και εμάς, εργαζόμενους και ασθενείς, να αγωνιζόμαστε ενάντια στις ελλείψεις και την απαράδεκτη νοσηλεία σε (ακατάλληλα) ράντζα στους (επικίνδυνους) διαδρόμους.

 
Την Τετάρτη 28/9 μαζί με άλλα σωματεία και τις ομοσπονδίες της υγείας θα βρεθούμε με στάση εργασίας, που καλύπτει και όλους τους συναδέλφους που δεν είναι μόνιμοι, με ραντεβού 1.30 στο Υπουργείο Υγείας διεκδικώντας να βγει νόμος που να επιτρέπει στους εργολαβικούς εργαζόμενους να προσλαμβάνονται άμεσα από τα νοσοκομεία, στην προοπτική όλου του συνδικαλιστικού κινήματος για μόνιμες και πλήρους απασχόλησης θέσεις εργασίας.
 
Την Δευτέρα 3/10 θα συνεδριάσουμε σαν ΔΣ για να οργανώσουμε Γενική Συνέλευση την Τρίτη 4/10, 9πμ και την κινητοποίηση "Καραβάνι για την Υγεία" της Πέμπτης 6/10 με πρόταση για ραντεβού στην πλατεία Μαβίλη στις 9πμ και πορεία στο Υπουργείο Υγείας, για τη σωτηρία του ΕΣΥ.
 
Σπύρος Σταϊκος, ταμίας του σωματείου εργαζόμενων
 

ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Ο Ερυθρός είναι από τα νοσοκομεία που βρισκόμαστε στην αρχή της μεγάλης πορείας. Έχουμε πάρει απόφαση να συμμετέχουμε με κάλεσμα από τις 7 το πρωί στην πύλη και μετά να περπατήσουμε μέχρι το σημείο που θα συναντήσουμε την πορεία που θα κατεβαίνει από τη Μεσογείων. 
 
Στον Ερυθρό οι ελλείψεις είναι τεράστιες. Μιλάμε για προσωπικό που στην ουσία δεν προλαβαίνει να βγάλει τις δουλειές. Και μιλάμε επίσης και για ένα παλιό νοσοκομείο που οι υποδομές του θέλουν συνεχώς συντήρηση και επισκευή. Μιλάμε για μεγάλα προβλήματα. Ξέρουμε πως τέτοιου είδους τεράστια προβλήματα έχουν όλα τα νοσοκομεία και στην περιφέρεια ακόμα περισσότερο.
 
Βασίλης Λευτεριώτης
 

ΠΑΙΔΩΝ

Η συμμετοχή μας στο μεγάλο καραβάνι της υγείας είναι πέρα από αναγκαία. Διεκδικούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και νοσοκομεία ανοιχτά για όλους.
 
Στις 6 Οκτώβρη θα δώσουμε ραντεβού μαζί με τα υπόλοιπα νοσοκομεία από το Γουδί αλλά και τον Αγ. Σάββα και το Ελπίς στην διασταύρωση των οδών Κηφισίας και Αλεξάνδρας. 
 
Οι ελλείψεις σε ένα από τα σημαντικότερα νοσοκομεία Παίδων της χώρας είναι αδιανόητες. Η κατάσταση έχει πλεον φτάσει σε αδιέξοδο, είναι ξεκάθαρο ότι ο μόνος τρόπος που μας έχει απομείνει πλέον είναι οι δυναμικές κινητοποιήσεις. 
Ήδη από τις 3/10 αποφασίσαμε πως τις μέρες της μεγάλης εφημερίας θα εξυπηρετούνται μόνο τα περιστατικά της εφημερίας και όχι τα τακτικά ραντεβού. Αδυνατούμε πλέον να καλύψουμε τις ανάγκες και αυτό που συμβαίνει είναι μια συνεχής εντατικοποίηση και καταστρατήγηση του πενθήμερου. Ξέρουμε ότι η δυναμή μας είναι στην ενότητα και στην αντίσταση γι'αυτό και θα συμμετέχουμε δυναμικά στο καραβάνι της υγείας στις 6 Οκτώβρη. 
 
Μαρία Αλιφιέρη, τεχνολόγος, μέλος ΔΣ σωματείου εργαζομένων Αγλ.Κυριακού
 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το Καραβάνι της Υγείας που γίνεται στις 6 Οκτώβρη στην Αθήνα ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη με την πετυχημένη διαδήλωση στις 9 Σεπτέμβρη, μια μέρα πριν το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ που έδωσε αυτοπεποίθηση στους εργαζόμενους. Αυτό βάζει την πίεση στις ηγεσίες. Δεν είναι τυχαίο πως αμέσως μετά συνεδρίασε το ΔΣ της ΠΟΕΔΗΝ και έβαλε την συνέχεια. Ο κόσμος έχει αρχίσει να μετατρέπει την οργή του σε δράση.
 
Αυτό που σχεδιάζουν τα σωματεία των νοσοκομείων είναι να βάλουν πούλμαν 1 η ώρα το μεσημέρι της Τετάρτης 5/10 από την πύλη του Νοσοκομείου Γεννηματάς για να είναι στην πορεία από το πρωί στις 6/10. Συγκεντρώνουμε ήδη συμμετοχές συναδέλφων. Οι εργαζόμενοι που συσπειρωνόμαστε στο Νυστέρι κάναμε σύσκεψη το Σάββατο 24/9. Βάλαμε πρόγραμμα εξορμήσεων σε μια σειρά από νοσοκομεία.  Αυτή τη βδομάδα θα γίνουν συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων σε διάφορα νοσοκομεία όπως στο Ψυχιατρείο. Στο ΨΝΘ θα οργανώσουμε και σύσκεψη ενημέρωσης μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ.  
 
Γιάννης Κούτρας, γιατρός, μέλος ΔΣ ΕΝΙΘ
 

 

ΠΑΤΡΑ

Η συγκεκριμένη πανελλαδική κινητοποίηση είναι πάρα πολύ σημαντική. Τα προβλήματα είναι τεράστια και δεν φαίνεται καμιά διάθεση από την μεριά της κυβέρνησης να τα επιλύσει. Ο μόνος τρόπος για να επιβάλλουμε λύσεις είναι οι αγώνες μας. 
 
Στο ΠΓΝΠ της Πάτρας μια ομάδα εργαζόμενων έχουμε βάλει μπροστά να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας για την απεργία και την κινητοποίηση. Ήδη, οι συνάδελφοι μας από τον Άγιο Ανδρέα έχουν κλείσει ένα πούλμαν για τις 6/10. Κάνουμε την προσπάθεια να μπει πούλμαν και από το δικό μας νοσοκομείο. Στην Αθήνα θα συγκεντρωθούμε μόλις φτάσουμε στην πλατεία Μαβίλη στις 9 το πρωί για να ενωθούμε με την πορεία που θα έχει ήδη ξεκινήσει. 
 
Μιχάλης Ψαρρής, νοσηλευτής 
 

 

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Στην Κρήτη το σύστημα υγείας είναι υπό κατάρρευση. Το ΠΑΓΝΗ είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο του νησιού και ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας. Αν σε όλη τη χώρα έχουμε 20.000 κενά, και μάλιστα στους ήδη περιορισμένους οργανισμούς λειτουργίας των νοσοκομείων που δεν περιλαμβάνουν τις αυξημένες ανάγκες λόγω κρίσης, στο ΠΑΓΝΗ λείπουν πάνω από τους μισούς νοσηλευτές. 
 
Την προηγούμενη βδομάδα είχαμε στάση εργασίας στις διοικητικές υπηρεσίες. Υπάρχουν τρομερά προβλήματα σε όλες τις υπηρεσίες. Και δεν είναι μόνο τα καθαρά κλαδικά μας αιτήματα αλλά και μια σειρά από αιτήματα που έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία αλλά και συνολικότερα με την κοινωνία. Σήμερα ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία. Και στα νοσοκομεία η απεργία μας θα πρέπει να είναι συνολικότερη ενάντια σε όλες τις επιθέσεις. Αντιπροσωπείες των σωματείων των νοσοκομείων θα ανέβουν στην Αθήνα από την προηγούμενη μέρα για να διαδηλώσουν. 
 
Βάσω Αθανασάκη, διοικητικός, μέλος ΔΣ σωματείου εργαζόμενων ΠΑΓΝΗ
 

 

Κοινός αγώνας

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν οι εργαζόμενοι στις δομές Ειδικής Αγωγής την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας, των πρωτοβάθμιων σωματείων και του κλαδικού Σωματείου σε μονάδες, ιδρύματα και σχολεία ειδικής αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ). Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στο υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου. 
 
Η Ειρήνη Παπαζαφειροπούλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας δήλωσε στην ΕΑ: «Βρισκόμαστε σε 24ωρη απεργία που έχει προκηρυχθεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζόμενων στην Ειδική Αγωγή. Ο λόγος που βρεθήκαμε σε αυτή την κινητοποίηση είναι γιατί έχουμε εργαζόμενους στους φορείς που εκπροσωπούμε από 8 έως 18 μήνες απλήρωτους. Ζητάμε να έρθει το συντομότερο, χτες αν είναι δυνατόν, η κρατική επιχορήγηση που έχει καθυστερήσει. Η κρατική επιχορήγηση που από το 2009 έχει υποστεί 70% μείωση και ο στόχος τους είναι να εξαλειφθεί εντελώς. Οι φορείς δεν μπορούν να μείνουν ανοιχτοί. Είναι συνταγματικό δικαίωμα να επιχορηγείται ο προϋπολογισμός τους με το 30%. Οι εργαζόμενοι συντηρούν ανοιχτούς τους φορείς, στηριζόμενοι στις οικογένειές τους κι όχι στην εργασία και τις αποδοχές τους γιατί δεν τις λαμβάνουν. Οι δομές που εκπροσωπούμε είναι το «Θεοτόκος», το εργαστήρι ειδικής αγωγής «Μαργαρίτα», το «Σικαρίδειο», ο «Ερμής», η «Έγνοια», η «Παμμακάριστος». Γίνεται αγώνας σε όλη τη χώρα. Μας ενδιαφέρει η ειδική αγωγή να έχει ανοιχτές πόρτες για τα παιδιά που έχουν ανάγκη. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Αν δεν βγάλουν έκτακτο κονδύλι για να μειωθούν αυτά που χρωστούν στους εργαζόμενους, δεν ξέρουμε αν θα βγάλουμε το 2016».
 
Εκτός από τα δεδουλευμένα τους οι εργαζόμενοι με ανακοίνωσή τους ζητούν: να μπει τέλος στις συνεχείς μειώσεις μισθών, στην εντατικοποίηση της εργασίας, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και τις απολύσεις. Τονίζουν ότι απαιτούν την ανάληψη της πλήρους χρηματοδότησης των λειτουργικών δαπανών των ΝΠΙΔ απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και χωρίς οικονομική επιβάρυνση στις οικογένειες των εξυπηρετούμενων.