Διεθνή
Φράκαρε ο Ουγγρικός φράχτης

Η ρατσιστική εκστρατεία της κυβέρνησης Ορμπάν στην Ουγγαρία σκόνταψε. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα που είχε προκαλέσει περιορίστηκε στο 43,8%, πολύ κάτω από το όριο του 50% που χρειαζόταν για να θεωρηθεί έγκυρο. Πρόκειται για ξεκάθαρη νίκη του αντιρατσιστικού κινήματος που είχε βγει ανοιχτά καλώντας σε αποχή και είχε καλέσει σχετική διαδήλωση στο κέντρο της Βουδαπέστης.

Όσο και αν κραυγάζει ο Ορμπάν, έχει χάσει τη νομιμοποίηση που επιδίωκε ώστε να εμφανίζει την πολιτική της άρνησης εγκατάστασης προσφύγων στην Ουγγαρία σαν «λαϊκή απαίτηση».

Ωστόσο, οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται στο εσωτερικό της Ουγγαρίας. Ο Όρμπαν σε συνεργασία με τον Καζίνσκι της Πολωνίας είχαν ανταλλάξει επισκέψεις για να διακηρύξουν από κοινού ότι προωθούν μια αντεπανάσταση στην Ευρώπη! Οι φιλοδοξίες τους μέσα από την ομάδα Βίζενγκραντ δεν περιορίζονταν στην προώθηση της ρατσιστικής ατζέντας για τους πρόσφυγες αλλά επεκτείνονταν και σε άλλους τομείς, όπως η πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Πολωνίας να απαγορεύσει τις εκτρώσεις. 

Η επιτυχία της απεργίας στην Πολωνία ενάντια σε αυτή την αντιδραστική «μεταρρύθμιση» (βλέπε περισσότερα στη σελίδα 19) ήρθε ταυτόχρονα με την ήττα Ορμπάν στο δημοψήφισμα της Ουγγαρίας και επιβεβαιώνει τις δυνατότητες για εργατική αντεπίθεση σε όλη την ανατολική Ευρώπη, κόντρα στις αντιλήψεις που τη θέλουν προνομιακό γήπεδο της ακροδεξιάς.

Όπως τονίζει ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου, καλώντας στο διήμερο 15-16 Οκτώβρη, «Η ήττα Ορμπάν είναι μια επιβεβαίωση της δύναμης του κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες διεθνώς. Όσους φράχτες και να υψώσουν, η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες έχει φωλιάσει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα παρά και ενάντια στις ρατσιστικές επιλογές των κυβερνήσεων».