Εργατικό κίνημα
Μαζικό ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις

27/9 Σύνταγμα

Δυναμικό ήταν το συλλαλητήριο ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 27/9 έξω από τη Βουλή. Την ίδια ώρα μέσα στο κοινοβούλιο ψηφιζόταν η ένταξη του δεύτερου πακέτου των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων. 

Μετά τις δημόσιες συγκοινωνίες, το ΟΑΚΑ και τα ταχυδρομεία που εντάχθηκαν στο υπερταμείο την άνοιξη, ήρθε η σειρά του νερού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης – της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ – της ΔΕΗ, της ΕΛΒΟ, των Κτιριακών Υποδομών και της Αττικό Μετρο.

Τον τόνο στο συλλαλητήριο έδωσαν με τη μαζικότητά τους, τα πανό, τις σημαίες, τις κόρνες και τις σφυρίχτρες, οι εργάτες και οι εργάτριες της ΕΥΔΑΠ. Δεύτερη μέρα απεργοί, από νωρίς το πρωί βρέθηκαν στις απεργιακές φρουρές, ενώ από το κτίριο της επιχείρησης στην οδό Αθηνάς ολημερίς ηχούσε ηχογραφημένο κάλεσμα για το απογευματινό συλλαλητήριο. Εκεί ήταν που άρχισαν να συγκεντώνονται μετά το μεσημέρι για να ανηφορήσουν διαδηλώνοντας προς το Σύνταγμα.

“Σήμερα αντιδρούμε στη μετατροπή του νερού από δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα. Θέλουμε να έχει πρόσβαση ο πολίτης σε φτηνό και καθαρό νερό. Δεν σταματάμε εδώ. Υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε. Ένας συντονισμός ανάμεσα στους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ κλπ, θα ήταν ό,τι καλύτερο. Γιατί το μέτωπο πρέπει να είναι ενιαίο” μας λέει η Νίκη Δαρδαμάνη, εργαζόμενη στην ΕΥΔΑΠ. 

Στη συγκέντρωση του Συντάγματος έδωσαν το παρών με τα πανό τους οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, αρκετοί από αυτούς έχοντας έλθει από τη Μεγαλόπολη, οι εργαζόμενοι στις Κτιριακές Υποδομές, η ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ ΕΥΔΑΠ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, η Εργατική Αλληλεγγύη, ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια, η ΔιΕΕξοδος και άλλες συλλογικότητες και οργανώσεις. 

“Σήμερα είχαμε 24ωρη απεργία” μας λέει ο Μανώλης Δανδουλάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Κτιριακές Υποδομές. “Το πέρασμα των Κτιριακών Υποδομών στο υπερταμείο σημαίνει ότι σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια κι όλες οι κτιριακές υποδομές γίνονται βορά στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η ευθύνη του κράτους να παρέχει δημόσια κτήρια, ουσιαστικά μεταφέρεται στο υπερταμείο το οποίο θα ελέγχεται από την τρόικα και με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αυτό που θα επιχειρήσει είναι να εκποιήσει τα ακίνητα και την περιουσία, να παραδώσει το έργο σε επιχειρηματικούς ομίλους και βέβαια να ισοπεδώσει τα εργασιακά δικαιώματα με απολύσεις κι άλλες ανάλογες ενέργειες. Ήδη έχουμε έρθει σε συντονισμό με την ΕΥΔΑΠ και τους άλλους φορείς που μπαίνουν σαν δεύτερη ομάδα στο υπερταμείο. Πρόκειται να συνεχίσουμε δίνοντας δυναμικό παρών με κινητοποιήσεις. Προφανώς αυτή η επίθεση θα έχει συνέχεια. Στην περίπτωσή μας για παράδειγμα, με τη βιασύνη που μας βάλανε στο υπερταμείο, δεν έχουν προβλέψει τίποτα. Αύριο το πρωί δεν θα ξέρουμε τί μισθό θα πάρουμε αφού είμαστε απόλυτα επιδοτούμενοι από το κράτος κι αυτό θα σταματήσει”.

Μαζί με τους απεργούς

Στο πλευρό των απεργών της ΕΥΔΑΠ βρέθηκαν αγωνιστές κι αγωνίστριες του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια και της Εργατικής Αλληλεγγύης, με εξορμήσεις που πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα. “Βρεθήκαμε μαζί με τους απεργούς στην περιφρούρηση στα κεντρικά της ΕΥΔΑΠ στον Περισσό  και κάναμε εξόρμηση στην ΕΥΔΑΠ της Γαλατσίου δυο μέρες μετά. Το μέγεθος της επίθεσης ήταν αντιληπτό από όλους και κεντρικό ζήτημα στις συζητήσεις με τους εργαζόμενους ήταν η ανάγκη για οργάνωση της αντίστασης το συντομότερο δυνατό” μας μεταφέρει ο Γιώργος Π. από το Γαλάτσι.

“Τη Δευτέρα 26/9, έγινε εξόρμηση στην ΕΥΔΑΠ των Ιλισσίων από το δημοτικό σχήμα Κίνημα στην Πόλη και την επόμενη μέρα από την Εργατική Αλληλεγγύη” μας λέει η Κατερίνα Σ. “Στις συζητήσεις τονίστηκε ιδιαίτερα ότι ότι η ΕΥΔΑΠ πρέπει να ανήκει 100% στο δημόσιο και ότι χρειάζεται συντονισμός με τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ εδώ και τώρα, που το θέμα καίει. Νέα εξόρμηση με την Εργατική Αλληλεγγύη θα κάνουμε την Πέμπτη 6/10, ενώ και με το Κίνημα στην Πόλη προσανατολίζόμαστε στην οργάνωση εκδήλωσης για το ζήτημα”.