Σύσκεψη Ομοσπονδιών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΕ ΟΤΑ «οι Ομοσπονδίες που συμμετείχαν αποφάσισαν: 1. Να προτείνουν στα Τριτοβάθμια Συνδικαλιστικά Οργανα να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και στην προκήρυξη απεργίας στα μέσα Μάρτη. 2. Να προχωρήσουν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις το ενδιάμεσο διάστημα με στόχο την ενημέρωση και ενεργοποίηση των εργαζόμενων. Οι κινητοποιήσεις θα συγκεκριμενοποιηθούν μετά από τις αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων και θα δημοσιευθούν τις επόμενες μέρες. 

Το κάλεσμα της Σύσκεψης από την ΠΟΕ ΟΤΑ ήταν ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση κλιμάκωσης και συντονισμού των αγώνων. Η πρόταση των Ομοσπονδιών προς τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ για νέα γενική απεργία στα μέσα του Μάρτη πιέζει για επόμενο απεργιακό βήμα. 

Ταυτόχρονα οι Ομοσπονδίες, που αφορούν την πλειοψηφία των εργαζομένων του Δημόσιου Τομέα σε Δήμους, σχολεία και νοσοκομεία θα πρέπει να προχωρήσουν σε κοινά δικά τους απεργιακά βήματα χωρίς να περιμένουν τις αποφάσεις των τριτοβάθμιων. Η πρόταση της ΠΟΕ ΟΤΑ, που έγινε στη σύσκεψη, προς τις άλλες ομοσπονδίες για κοινή στάση εργασίας (ή απεργία) και συγκέντρωση, την πρώτη βδομάδα του Μάρτη (η ΠΟΕ ΟΤΑ ούτως ή άλλως την έχει αποφασίσει) αποτελεί ένα σωστό ενδιάμεσο βήμα. 

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΠΟΕΔΗΝ, η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ θα πρέπει στα όργανά τους να πάρουν αποφάσεις και να συντονιστούν σε μια τέτοια κοινή απεργιακή κινητοποίηση. Η ημερομηνία υπάρχει, η ΟΛΜΕ ήδη έχει απόφαση για τις 8 Μάρτη. 

Τέλος, ο συντονισμός πρέπει να συνεχιστεί και να ανοίξει προς όλες τις Ομοσπονδίες, καταρχήν του Δημοσίου, αλλά και του Ιδωτικού Τομέα. Απόψεις που εκφράστηκαν ότι δεν μπορεί να υπάρχει κοινός βηματισμός μαζί πχ, με τους εφοριακούς ή τους τελωνειακούς γιατί είναι «υψηλόμισθοι», όχι μόνο λειτουργούν διασπαστικά σε μια στιγμή που η εργατική τάξη χρειάζεται την ενότητα, αλλά είναι και εντελώς λάθος. Με αυτή τη λογική οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα δεν θα έπρεπε να κατεβαίνουν ποτέ μαζί με τους μόνιμους εργαζόμενους του δημοσίου, γιατί είναι «προνομιούχοι» κ.ο.κ.

Επόμενο συντονισμό των Ομοσπονδιών έχει καλέσει η ΟΕΝΓΕ (δε συμμετείχε στη σύσκεψη επειδή ακόμα δεν έχει συγκροτηθεί) τη Δευτέρα 1 Μάρτη. Την Παρασκευή 26/2 θα γίνει το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ για να αποφασίσει τα επόμενα απεργιακά βήματα.