Εργατικό κίνημα
Μάχες στα ΜΜΕ

10/10 Απεργιακή συγκέντρωση των ΜΜΕ έξω από τη Βουλή.

Κανάλια

Με στάση εργασίας και συγκέντρωση στη Βουλή, τη Δευτέρα 10/10, συνέχισαν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά κανάλια και άλλα ΜΜΕ. 

“Απεργούμε και διαδηλώνουμε γιατί το αποτέλεσμα αυτής της νομοθεσίας είναι αυτό που ονειρεύονταν πάντα οι καναλάρχες. Να καταφέρουν να κάνουν μαζικές απολύσεις των παλιών εργαζόμενων, να λειτουργήσουν με νέους 'φτηνούς', χωρίς συλλογικές συμβάσεις κι εργασιακά δικαιώματα” μας είπε ο Νότης Μπένος, μοντέρ στον Αlpha, αναφερόμενος στις συνέπειες της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών. Πάνω από 2.000 εργαζόμενοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον αέρα. 

“Αγωνιζόμαστε για τις θέσεις εργασίας μας, τα εργασιακά μας δικαιώματα και να μη δουλεύουμε πια σε 'γαλέρες'. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχίσουν. Πρέπει να βάλουμε το πλαίσιο πιο πολιτικά και πολύπλευρα. Δεν με ενδιαφέρει ένα συντηρητικό πλαίσιο διεκδικήσεων που ζητάει να διατηρηθεί μια κατάσταση όπως ήταν πριν” επισημαίνει. 

“Θέλουμε ΜΜΕ δημοκρατικά, που θα εκφράζεται ο λαός μέσα από αυτά κι όχι τα συμφέροντα των καναλαρχών. Δημοκρατικά και εξωτερικά, σχετικά με το τί προβάλεται δηλαδή, αλλά και εσωτερικά, στο πώς λειτουργούν. Το ένα φέρνει το άλλο. Σε καμία περίπτωση η διαδικασία της αδειοδότησης δεν θα σταματήσει τη διαπλοκή των καναρχών. Αντίθετα θα αυξήσουν και τα κέρδη τους.

Όσο αφορά εμάς τους εργαζόμενους, αυτή τη στιγμή δεν διασφαλίζοται ούτε οι θέσεις εργασίας, ούτε καν οι αποζημιώσεις. Αντίθετα, προβλέπεται ότι κάθε 10 χρόνια θα επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία. Ουσιαστικά μιλάμε ότι η εργασία για ολόκληρο τον κλάδο μας θα είναι βραχυπρόθεσμη. Ακόμα κι αν καταφέρνεις να βρίσκεις δουλειά ποτέ δεν θα αποκτάς ώριμα εργασιακά δικαιώματα. Μέσα σε μια νύχτα θα γίνεται reset” .

Στην κινητοποίηση καλούσαν τα σωματεία των τεχνικών (ΕΤΙΤΑ), των δημοσιογράφων (ΕΣΗΕΑ), του διοικητικού προσωπικού (ΕΠΗΕΑ) και η ΠΟΣΠΕΡΤ. Κομμάτι των διαδηλωτών κατάφερε να φτάσει μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, όπου και κρέμασαν πανό, απαιτώντας συνάντηση με τον Τσίπρα.

Περιοδικά

Οι επιθέσεις συνεχίζονται και στον περιοδικό Τύπο καθώς τα αφεντικά αποφάσισαν να βάλουν λουκέτο στα περιοδικά ΕΓΩ Weekly, Τηλεκοντρόλ, Κάθε Μέρα με την Αργυρώ, 4Τροχοί, Autobild και MySelf.gr και Ανάπτυξη. Μια εκβιαστική κίνηση  - “κόλπο” για κλείσιμο και ξανάνοιγμα με νέους και πιο επαχθείς όρους εργασίας. Σύμφωνα με δικαστική απόφαση η μεταβίβαση των περιοδικών από τις εκδόσεις του Λυμπέρη στην “Alpha Editions AE” των Koντομηνά, Φιλιππόπουλου κ.ά, θα σήμαινε και τη διατήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων και φυσικά την καταβολή των δεδουλευμένων που δεν είχαν εξοφληθεί, σε συντάκτες και διοικητικούς.  

“Αυτό είναι που δεν «άντεξε» η εργοδοσία και ανακοίνωσε το κλείσιμο των περιοδικών και την απόλυση των εργαζομένων” καταγγέλει το Μέτωπο για την Ανατροπή.

“Απαιτούμε να εξοφληθούν άμεσα μέχρι τελευταίου ευρώ όλα τα δεδουλευμένα καθώς και την καταβολή των τόκων που προκύπτουν. Απαιτούμε να μην κλείσει κανένα περιοδικό και η εργοδοσία να αναλάβει τις ευθύνες της, όπως τις προσδιόρισε και η πρόσφατη δικαστική απόφαση” συνεχίζει στην ανακοίνωσή του.

Ραδιόφωνα

Σε ασφαλιστικά μέτρα και στην δέσμευση λογαριασμών της ιδιοκτησίας του ραδιοσταθμού προχώρησαν οι τεχνικοί του Βήμα FM, του ρ/φ σταθμού του ΔΟΛ, καθώς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 4 μήνες. Μάλιστα σε μια προσπάθεια εφαρμογής του “διαίρει και βασίλευε”, την Παρασκευή 7/10, η εργοδοσία πλήρωσε τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους δημοσιογράφους μισό μισθό. “Όχι όμως και τους τεχνικούς της ραδιοφωνίας. Τους εξαίρεσε της πληρωμής προκειμένου, να τους «συνετίσει» γιατί «ήταν κακά παιδιά» και «απαίτησαν με κάθε μέσο το δίκιο τους»” καταγγέλει η Ένωση των Τεχνικών Ραδιοφωνίας.

Ιστοσελίδες

Κατέβασαν τα χέρια από τα πληκτρολόγια οι εργαζόμενοι του The Press Project, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Η εργοδοσία δεν έχει καταβάλει τους μισθούς των τριών τελευταίων μηνών, ενώ συνολικά τα χρέη της προς τους εργαζόμενους φτάνουν μέχρι και τους 8 μισθούς.