Εργατικό κίνημα
24ωρη απεργία ΑΔΕΔΥ στις 24/11: Εμπρός για πανεργατική

Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοέμβρη όπως αποφάσισε η Εκτελεστική της Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σε συνεδρίασή της την Τρίτη 18/10. 

Η ΑΔΕΔΥ ήδη από το Γενικό της Συμβούλιο τον Αύγουστο έχει αποφασίσει την πραγματοποίηση “Πανεργατικής Γενικής Απεργίας με ευρύτερα παλλαϊκά χαρακτηριστικά μέσα στο επόμενο διάστημα με αιχμές απόκρουση των ανατροπών στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, της φορολογικής επιδρομής, των μειώσεων στις συντάξεις, των νέων ανατροπών στο Δημόσιο Τομέα, των ιδιωτικοποιήσεων, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας”. 

Η απεργία στις 24/10 θα έρθει να ενώσει τους εργαζόμενους από μια σειρά χώρους του δημόσιου τομέα που βρίσκονται σε αναβρασμό και μέχρι τότε έχουν το δικό τους πρόγραμμα κινητοποιήσεων: Τους εκπαιδευτικούς που προσανατολίζονται για πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και όλες τις μεγάλες πόλεις, ένα μήνα πριν, στις 25 Οκτώβρη, διεκδικώντας μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, αλλά κι άνοιγμα των σχολείων στα προσφυγόπουλα. Τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και το δικό τους απεργιακό “καραβάνι για τη δημόσια Υγεία” που μετά από δυο επιτυχημένες απεργιακές κινητοποιήσεις στις 9/9 στη Θεσσαλονίκη και στις 6/10 στην Αθήνα, ετοιμάζονται για μια νέα πανελλαδική διαδήλωση στις 3/11 στην Πάτρα, για να επιβάλλουν εδώ και τώρα μαζικές προσλήψεις και γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων. Τους εργαζόμενους στους δήμους που μπαίνουν σε διαδικασία γενικών συνελεύσεων αυτή τη βδομάδα προκειμένου να προχωρήσουν κι αυτοί σε κινητοποιήσεις. Τους εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού που απεργούν σε διάφορα σημεία της χώρας από τη Φλώρινα μέχρι τη Λέσβο.

Η απεργία της 24ης Νοέμβρη όμως χρειάζεται να ενώσει ευρύτερα τους εργαζόμενους, ξεπερνώντας τον πανδημοσιοϋπαλληλικό της χαρακτήρα. Η ημερομηνία της απεργίας της ΑΔΕΔΥ ορίστηκε την Τρίτη το πρωί μετά από επανειλημμένες προσπάθειες για προκήρυξη Γενικής Απεργίας σε συντονισμό με τη ΓΣΕΕ. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ όμως αρνήθηκε συστηματικά την ανακοίνωση απεργίας φλερτάροντας με τον κίνδυνο να επαναλάβει την αποτυχημένη συνταγή της περασμένης άνοιξης. Τότε που η απεργιακή κλιμάκωση, μετά τη μεγάλη γενική απεργία του Φλεβάρη, πήγαινε από αναβολή σε αναβολή με αποτέλεσμα να δοθεί όλη η πρωτοβουλία των κινήσεων στην κυβέρνηση και να φτάσει να ψηφιστεί το ασφαλιστικό – σφαγείο αμέσως μετά το Πάσχα. Όσο κι αν κωλυσιεργεί η ηγεσία της ΓΣΕΕ όμως, η απεργία σε όλο το δημόσιο στις 24 Νοέμβρη μπορεί να μετατραπεί πραγματικά σε πανεργατική απεργία. Οι ομοσπονδίες και τα σωματεία των ΔΕΚΟ και του ιδιωτικού τομέα, δεν έχουν κανένα λόγο να ακολουθήσουν τους Παναγόπουλους στην αδράνεια. Με αποφάσεις τους μπορούν να κατεβάσουν τους διακόπτες στις 24 Νοέμβρη μετατρέποντάς την σε μια απεργία σταθμό για τη συνέχεια.

Διάθεση

Η οργή και η διάθεση για αγώνα από τη μεριά των εργαζομένων υπάρχει. Τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Το έδειξαν οι διαδηλώσεις στη ΔΕΘ όπου χιλιάδες εργαζόμενοι από όλη τη χώρα πλημμύρισαν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Τα απεργιακά καραβάνια των υγειονομικών. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ που απεργούν ενάντια στις απολύσεις που φέρνει η διαδικασία της αδειοδότησης των καναλιών.  Οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα της Καβάλας, που μετά από τρεις μήνες απεργίας συνεχίζουν τον αγώνα με συνεχείς κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις και την αυθαιρεσία του Λαβρεντιάδη. Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης που κάθε τόσο σηκώνουν το χειρόφρενο διεκδικώντας να μπει τέλος στην απληρωσιά.  Το δείχνουν οι απεργίες των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ και η καμπάνια ενάντια στο ξεπούλημα του νερού.  Το έδειξε το συλλαλητήριο των 400 σωματείων για τις Συλλογικές Συμβάσεις και οι χιλιάδες που διαδήλωσαν στο Σύνταγμα και τα υπόλοιπα σημεία στη χώρα. 

Η μετατροπή εδώ και τώρα της απεργίας της ΑΔΕΔΥ σε πανεργατική απεργία μπορεί να ενώσει όλα τα ρυάκια της αντίστασης σε ένα ορμητικό ποτάμι που θα σαρώσει ξεπουλήματα, περικοπές και επιθέσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων.