Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η Λέσβος της αλληλεγγύης

Μυτιλήνη Τρίτη 18/10

Μεγαλειώδες και μαζικό ήταν το Παλεσβιακό Αντιφασιστικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18/10 στην πλατεία Σαπφούς. Έστειλε ηχηρό μήνυμα ότι η Λέσβος είναι και θα παραμείνει νησί αντιφασιστικό και αλληλέγγυο στους πρόσφυγες.

“Παρά το τσουχτερό κρύο, 1000 άτομα περίπου από σωματεία, συνδικάτα, δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις και μια μεγάλη ομάδα προσφύγων, έδωσαν το βροντερό παρών στη παλλεσβιακή αυτή συνάντηση, ενάντια στη μισαλλοδοξία του ρατσισμού και νεοφασισμού”, αναφέρει στην ανταπόκρισή του ο Μιχάλης Τσορμπατζόγλου από την ΚΕΕΡΦΑ Λέσβου. “Το συλλαλητήριο χαιρέτισαν όλες οι κινήσεις που συμμετείχαν, και ο Π. Κωνσταντίνου από την ΚΕΕΡΦΑ. Ιδιαίτερα συγκινητικοί ήταν οι χαιρετισμοί από δυο αφγανούς πρόσφυγες, που ξεσήκωσαν τις επευφημίες όλων. Ο ένας είπε: «Στη χώρα μου δούλευα στο Πανεπιστήμιο, αλλά εδώ η μόνη μου περιουσία είναι αυτό εδώ το τσαντάκι που κρατώ». Ο άλλος πάλι: «Άφησα τους γονείς μου πίσω, κι έχω χάσει κάθε επαφή μαζί τους». Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε πορεία μέσα από την αγορά. 

Ήταν η απάντηση (μετά τις άλλες δυο πρόσφατες κινητοποιήσεις για το ίδιο θέμα) στις τελευταίες προκλήσεις του βαθιά συντηρητικού τοπικού μηχανισμού της Ν.Δ. και των ναζί. Ήταν η απάντηση στις στημένες προβοκάτσιες (για δήθεν παρεμπόδιση της υποστολής της σημαίας), στην προσπάθεια να στήσουν μια «πατριωτική κίνηση», στις επιθέσεις σε νεαρές γυναίκες, στους προπηλακισμούς τοπικών αρχόντων, στο κλείδωμα σχολείου για να αποτρέψουν τη φοίτηση προσφυγόπουλων. Το συλλαλητήριο διατράνωσε ότι η Λέσβος είναι και θα παραμείνει νησί της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Οι δράσεις συνεχίζονται με πρωτοβουλία του Αντιφασιστικού Συντονισμού Σωματείων και Συλλογικοτήτων που διοργανώνει στις 28/10 στο δημοτικό θέατρο έκθεση φωτογραφίας με θέμα «η Λέσβος στην Κατοχή». 

Το πρωί της ίδιας μέρας, είχε γίνει παρέμβαση της ΚΕΕΡΦΑ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με μοίρασμα προκηρύξεων και αφισοκόλληση για το παλλεσβιακο αντιφασιστικό αντιρατσιστικό συλλαλητήριο. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση μέσα στο μάθημα του καθηγητή Στράτου Γεωργούλα με καλεσμένο τον Πέτρο Κωνσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ. “Ο Πέτρος εξήγησε ότι ο εγκλωβισμός των προσφύγων στα στρατόπεδα είναι αποτέλεσμα της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας την οποία ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα, εξηγώντας ότι αυτή η πολιτική στρώνει το δρόμο στους φασίστες. Έγιναν ερωτήσεις από φοιτητές με αποτέλεσμα για μιάμιση περίπου ώρα να γίνει ουσιαστική συζήτηση για το ρατσισμό. Συγκλονιστική ήταν η στιγμή όπου το λόγο πήρε φοιτήτρια αλβανικής καταγωγής που μίλησε με λυγμούς για το ρατσισμό που έχει βιώσει. Αρκετοί φοιτητές συμμετείχαν στη συγκέντρωση το απόγευμα της ίδιας μέρας”, μας είπε ο Άγγελος φοιτητής στο πανεπιστήμιο Αιγαίου.  

Χαστούκι στο ρατσισμό

“Το συλλαλητήριο ήταν ένα χαστούκι στην πολιτική της κυβέρνησης η οποία εφαρμόζοντας τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας μετατρέπει τη Λέσβο σε φυλακή - Γκουαντάναμο, τη Μόρια σε νέα Παγανή. Προχωρά σε απελάσεις στη Τουρκία...

Η μαζική ανταπόκριση φορέων και συλλογικοτήτων έδειξε ότι υπάρχει ενωτική διάθεση πάλης ενάντια στις προκλήσεις των Ναζί της Χ.Α, της ακροδεξιάς και των πολιτικάντιδων της ΝΔ που τους κλείνουν το μάτι.

Χαιρετίζουμε τη δυναμική παρουσία των εργαζόμενων από τα σωματεία της ΕΛΜΕ Λέσβου με καθοριστική συμβολή στην διοργάνωση, την Ένωση Γιατρών Λέσβου, των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, της ΠΑΣΕ ΟΤΕ. Τις δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις «Ο άλλος Δρόμος», «Β.Α – Γόνιμη Γραμμή», Ανταρσία στο Αιγαίο, την κίνηση αλληλεγγύης «Αγκαλιά», αλληλέγγυους που στηρίζουν τη δομή ΠΙΚΠΑ και τη κοινωνική κουζίνα ΝΟ BORDER, το Παρατηρητήριο κατά του ρατσισμού του Παν. Αιγαίου, την Αντιφασιστική Συνέλευση.

Χαιρετίζουμε την παρουσία των οργανώσεων της Αριστεράς ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Η ΚΕΕΡΦΑ με τη παρουσία της στη Λέσβο υπογραμμίζει την ανάγκη κλιμάκωσης της δράσης για να απομονώσουμε τους δολοφόνους φασίστες του Παύλου Φύσσα και να αποτρέψουμε την απόπειρα σπίλωσης της μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με επίσκεψη προβοκάτσια εκείνες τις μέρες.

Να κλιμακώσουμε τη δράση για να σπάσουν τα εσωτερικά σύνορα Απαρτχάιντ στη Λέσβο, να απαιτήσουμε εδώ και τώρα την ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων, να πάρουν άσυλο οι πρόσφυγες, να κλείσει το hot spot της Μόριας, να λειτουργήσουν ανοιχτές δημοτικές δομές φιλοξενίας.

Να επιβάλουμε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ένταξη των προσφυγόπουλων στην πρωινή ζώνη των σχολείων με μαζικές προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών.

Έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε”.