Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ανοίξτε τα σχολεία για τα προσφυγόπουλα

Με τη στήριξη και συμμετοχή των συλλαλητηρίων που διοργανώνει η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ στις μεγάλες πόλεις στις 25/10 συνεχίζεται η καμπάνια της ΚΕΕΡΦΑ «τα παιδιά των προσφύγων είναι καλοδεχούμενα στα σχολεία μας», συνδέοντας αυτή τη μάχη με την πάλη για δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλα τα παιδιά, ντόπιων και προσφύγων και μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών. Την Παρασκευή 4 Νοέμβρη στις 7μμ στο 5ο Λύκειο (Ασκληπειού και Αραχώβης) η ΚΕΕΡΦΑ και η ομάδα “Ανοιχτά Σχολεία” - Αθήνα πόλη ανοιχτή, καλεί νέα σύσκεψη για την συνέχιση της καμπάνιας. 

Μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες μεμονωμένων φασιστών να βάλουν εμπόδια στην ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία, χάρη στις μαζικές απαντήσεις που έδωσε το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα μέσα και έξω από τα σχολεία, όλο και περισσότεροι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών και γονέων εκφράζουν την προθυμία τους να υποδεχτούν τα προσφυγόπουλα στην περιοχή τους. 

«Το Δημόσιο Σχολείο έχει μόνο να κερδίσει από την ένταξη των προσφυγόπουλων», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Ρεθύμνου, της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν.Ρεθύμνου και του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης. 

«Ζωντανό μάθημα»

«Η παρουσία τους και οι εμπειρίες που τα παιδιά αυτά μεταφέρουν, μπορούν να αποτελέσουν ένα ζωντανό μάθημα. Θα αποτελέσουν ευκαιρίες για αναζητήσεις και προβληματισμό, για τις αιτίες που οδηγούν εδώ αυτούς ανθρώπους, για τις αιτίες των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των εθνικισμών, για τα δεινά του πολέμου. Θα αποτελέσουν ευκαιρίες για να αναδειχθούν οι πανανθρώπινες αξίες της Ειρήνης, της Ισότητας, της Αλληλεγγύης, της Αξιοπρέπειας και ο διαχρονικός αγώνας για την υπεράσπισή τους. Θα αποτελέσει όμως ταυτόχρονα και ευκαιρία κοινωνικοποίησης και ένταξης των παιδιών αυτών και των οικογενειών τους στην ελληνική κοινωνία».

Αυτή η προοπτική όμως δεν μπορεί να εξασφαλιστεί όταν το Υπουργείο Παιδείας βάζει φράχτη μέσα στα ίδια τα σχολεία, στις 2μμ, μετά δηλαδή τα πρωινά μαθήματα για τα προσφυγόπουλα. Αντί το υπουργείο να δημιουργήσει τάξεις υποδοχής στο πρωινό ωράριο, δημιουργεί συνθήκες «γκετοποίησης» των προσφυγόπουλων μέσα στα σχολεία.

Στις αρχές Οκτώβρη το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι 1500 προσφυγόπουλα θα διαβούν το κατώφλι 20 περίπου σχολείων, που ονομάστηκαν «Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων». Στην πράξη γράφτηκε το ένα τρίτο και ο πραγματικός αριθμός είναι ακόμα μικρότερος. Αυτό που ονομάζει το υπουργείο υποδοχή και εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, αφορά μερικές εκατοντάδες παιδιών που αναγκάζονται να βιώνουν μία αντιπαιδαγωγική πρακτική των ξεχωριστών απογευματινών τάξεων και από την άλλη χιλιάδες παιδιά εξαναγκάζονται να πηγαίνουν “σχολείο” μέσα στα στρατόπεδα και να “διδάσκονται” από εργαζόμενους των ΜΚΟ. 

Γι' αυτό οι πρωτοβουλίες των εκπαιδευτικών, των συλλόγων και σωματείων, των δημοτικών κινήσεων, του αντιρατσιστικού κινήματος που ξεκίνησαν από το περασμένο καλοκαίρι ακόμα, προκειμένου να επιβάλουν το άνοιγμα των πόλεων για τους πρόσφυγες και των σχολείων για τα προσφυγόπουλα, χρειάζεται να συνεχιστούν. 

H πάλη για ανοιχτά σχολεία που να χωράνε όλα τα παιδιά και όλη τη γνώση, με την άμεση λήψη ειδικών αντισταθμιστικών μέτρων για τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών, είναι ξεκάθαρα δεμένη με την αντίσταση στις μνημονιακές πολιτικές, τις περικοπές και τους μηδενικούς διορισμούς, το Νέο Λύκειο του Λιάκου και του Φίλη και την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Το δρόμο τον δείχνουν οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Περιστερίου που προχώρησαν σε κατάληψη διατρανώνοντας ότι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι στα σχολεία και ότι ο μόνος που δε χωράει είναι ο ρατσισμός και ο φασισμός. 

Αυτή τη μάχη συνεχίζει να δίνει η ΚΕΕΡΦΑ το επόμενο διάστημα σε όλα τα σχολεία και σε όλες τις γειτονιές, με παρεμβάσεις στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου: “Καλούμε τις ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να κλιμακώσουν την δράση και να προχωρήσουν σε δυναμικές απεργίες στην Παιδεία για να επιβάλουμε μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών και γενναία αύξηση της χρηματοδότησης. Καλούμε τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης να προχωρήσουν σε συνελεύσεις για να εκφράσουν για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη τους και να αγκαλιάσουν τα προσφυγόπουλα. Να επικοινωνήσουν με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων τους για να συντονίσουν τις δράσεις για: Πλήρη και ουσιαστική ένταξή τους στα δημόσια σχολεία, σε ένα περιβάλλον δεμένο με τη γειτονιά και την κοινωνία. Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και χρηματοδότηση του δημόσιου σχολείου, όχι κατασπατάληση εκατομμυρίων στα χέρια των ΜΚΟ. Ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής και λύση των στεγαστικών προβλημάτων. Προσλήψεις μονίμων καθαριστριών και φυλάκων, τραπεζοκόμων. Να απομονώσουμε τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής που στήνουν «επιτροπές αγανακτισμένων» γονέων και κατοίκων»”, αναφέρει η προκήρυξη της ΚΕΕΡΦΑ για τα προσφυγόπουλα.