Εργατικό κίνημα
Απεργία ΑΔΕΔΥ 24 Νοέμβρη: Να την κάνουμε Πανεργατική

Η μάχη για την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας στις 24 Νοέμβρη ενάντια στα νέα μέτρα που φέρνουν κυβέρνηση-Τρόικα έχει ξεκινήσει. Στην Αθήνα η ΑΔΕΔΥ καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος. 

Tα σωματεία και οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια διακινούν τα υλικά που καλούν σε μαζική συμμετοχή από όλους τους χώρους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, έτσι ώστε η απεργία να μετατραπεί σε Πανεργατική (δείτε στην ίδια σελίδα τον κατάλογο με τις εξορμήσεις και τις περιοδείες).

Η πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) συνεχίζει να κωλυσιεργεί με αποτέλεσμα να μην έχει αποφασιστεί η συμμετοχή της Συνομοσπονδίας. Η Ολομέλεια της ΓΣΕΕ έχει οριστεί για την Τετάρτη 2/11 με την πίεση πάνω στη γραφειοκρατία να μεγαλώνει. 

Η ίδια η ΑΔΕΔΥ κυκλοφόρησε ανακοίνωση-κάλεσμα προς τη ΓΣΕΕ, τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που αναφέρει: «είναι φανερό και για εμάς ότι η απεργία της 24ης Νοεμβρίου 2016 πρέπει να έχει πανεργατικό χαρακτήρα και να επιδιώξουμε να πάρει χαρακτηριστικά παλλαϊκής κινητοποίησης, ενάντια στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης». Αντίστοιχη ανακοίνωση κυκλοφορεί και το ΠΑΜΕ όπου αναφέρει: «Καμία αναμονή, καμία καθυστέρηση. Απαντάμε: 24 Νοέμβρη Γενική Απεργία».

Ήδη, μια σειρά Ομοσπονδίες και σωματεία έχουν κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Την Κυριακή 30 Οκτώβρη απόφαση για 24ωρη απεργία στις 24/11 πήρε η συνέλευση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. 

Ο Μιχάλης Βερβέρης, εργαζόμενος στο Καρφούρ-Μαρινόπουλος της Νέας Ιωνίας και μέλος του Συλλόγου μας είπε: «Στη συνέλευση συμμετείχαν εργαζόμενοι από διάφορα σημεία, κατά κύριο λόγο σούπερ-μάρκετ, όπως τα ΑΒ Βασιλόπουλος, Πράκτικερ, Λιντλ, Μαρινόπουλο και Σκλαβενίτη. Η κουβέντα περιστράφηκε γύρω από το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και με ποιον τρόπο θα επαναφέρουμε ή θα διεκδικήσουμε νέες ΣΣΕ. Όλες οι τοποθετήσεις που γίνανε τονίζανε ότι είναι αναγκαίο αυτή τη στιγμή. Επίσης, κοινή εκτίμηση ήταν ότι μόνο ένα δυνατό εργατικό κίνημα μπορεί να επιβάλλει κάτι τέτοιο. Όλοι οι συνάδελφοι αντιλαμβανόντουσαν ότι χρειάζεται να δείξουμε τη δύναμή μας στο δρόμο. Η συνέλευση ψήφισε ότι ο Σύλλογος θα προκηρύξει απεργία στις 24 του Νοέμβρη. Έχουμε μια τεράστια δουλειά να κάνουμε έτσι ώστε τα μαγαζιά εκείνη τη μέρα να είναι κλειστά και να υπάρχει μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση. Πρέπει να παρθούν παρόμοιες αποφάσεις σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Να αρχίσουν να «ξεκλειδώνουν» χώροι δουλειάς έτσι ώστε να μπει και πίεση πάνω στην ηγεσία της ΓΣΕΕ να καλέσει στην απεργία». 

Αντίστοιχη απόφαση πήρε και το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού- Ξενοδοχείων στη συνέλευση που οργάνωσε τη Δευτέρα 24 Οκτώβρη στο ξενοδοχείο Athens Ledra. 

Στην απεργία καλεί και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών μετά από απόφαση Γενικής Συνέλευσης, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος έστειλε κάλεσμα στη ΓΣΕΕ όπου σημειώνει ότι «καλούμε  τη Διοίκηση της ΓΣΕΕ να συνεδριάσει άμεσα και να αποφασίσει 24ωρη Γενική Απεργία για την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016, σύμφωνα και με τη πρόταση της ΑΔΕΔΥ για παλλαϊκή κινητοποίηση την ημέρα αυτή, με σκοπό την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών, την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιδιώξεων των δανειστών και την πιθανή συγκατάθεση της κυβέρνησης». 

Απόφαση συμμετοχής στην απεργία πήρε το απόγευμα της Δευτέρας 31 Οκτώβρη και η Πανελλήνια Ναυτεργατική Ομοσπονδία μετά από συνεδρίαση της Διοίκησής της. 

Την Τρίτη το μεσημέρι σε εξέλιξη ήταν συνεδρίαση του ΔΣ στο Σωματείο Εργαζόμενων της Ιντρακόμ. Η Πρωτοβουλία Γένοβα θα έβαζε προς ψήφιση την πρόταση για συμμετοχή στην απεργία, ενώ την ίδια πρόταση θα στήριζε και η παράταξη του ΠΑΜΕ.  


 

Την Κυριακή 4 Δεκέμβρη στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) θα πραγματοποιηθεί η συνέλευση του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια. Η συνέλευση θα γίνει λίγες μέρες μετά την απεργία στις 24 Νοέμβρη και θα συζητήσει πως οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο Συντονισμό θα κλιμακώσουν τις δράσεις τους ενάντια σε παλιά και νέα Μνημόνια. Ήδη, η αφίσα και η προκήρυξη του Συντονισμού που καλούν στη «συνέλευση εργατικής αντίστασης» κυκλοφορούν σε όλους τους χώρους δουλειάς. 

O Αντώνης Σκαρπέλης, γραμματέας του Σωματείου Εκτάκτων στο ΥΠΠΟ μας μίλησε για τη σύνδεση της απεργίας στις 24/11 με τη συνέλευση του Συντονισμού: «Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ αντιμετωπίζουμε μεγάλα προβλήματα με τις σχέσεις εργασίας και την ομαλότητα των πληρωμών μας. Όλα αυτά έχουν ίδιο σημείο εκκίνησης με τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι μόνιμοι συνάδελφοί μας. 

Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση είναι αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων μνημονιακών πολιτικών λιτότητας. Θα καλέσουμε 24ωρη απεργία για τους συναδέλφους μας, να συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία. Θα βάλουμε πίεση πάνω στην Ομοσπονδία μας και τη ΓΣΕΕ να μην υπάρξει άλλη αναβλητικότητα. Όλα τα σωματεία του ιδιωτικού τομέα πρέπει να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής. Για όλα αυτά τα ζητήματα χρειάζεται να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή και στην πανελλαδική συνέλευση που οργανώνει ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια. Να υπάρχει συμμετοχή από όλους τους χώρους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας του κάθε εργαζόμενου. Να συντονιστούμε και να αποκρούσουμε την νέα αντεργατική επίθεση που ετοιμάζουν κυβέρνηση και δανειστές».   

Καμπάνια για το νερό

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η καμπάνια του Συντονισμού ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Την Τρίτη 1 Νοέμβρη σε ώρα που η ΕΑ είχε κλείσει την ύλη της θα ξεκινούσε εκδήλωση στο Ραδιομέγαρο, στην αίθουσα συσκέψεων της ΠΟΣΠΕΡΤ με ομιλητή τον Αλέκο Μερσινιά, μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ με θέμα «τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης του νερού και πώς μπορούμε να παλέψουμε για να μην περάσουν». 

Η εκδήλωση γινόταν με κοινή πρωτοβουλία του Συντονισμού και της ΠΟΣΠΕΡΤ. Η ανακοίνωση-κάλεσμα ανέφερε: «Ξέρουμε το τι έχουν σημάνει οι ιδιωτικοποιήσεις αγαθών όπως το νερό και το ρεύμα σε διάφορες χώρες που έχουν εφαρμοστεί. Σημαίνουν το κόψιμο στην πρόσβαση για χιλιάδες συνανθρώπους μας, στα βασικά αγαθά της ζωής. Σημαίνουν εκτίναξη των τιμολογίων μια που ο ιδιώτης ενδιαφέρεται μονάχα για το κέρδος του. Σημαίνουν χαμηλότερη ποιότητα νερού και υπηρεσιών, αφού για τους ιδιώτες οι επενδύσεις σε εκσυγχρονισμούς δικτύων είναι «ασύμφορες δαπάνες». Και φυσικά σημαίνουν απολύσεις για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτές τις επιχειρήσεις». 

Tην Πέμπτη 3 Νοέμβρη νέα εκδήλωση του Συντονισμού θα γίνει στα γραφεία του Σωματείου Εργαζόμενων στο ΜΕΤΡΟ στις 11 το πρωί με ομιλητή το συνδικαλιστή στην ΕΥΔΑΠ, Μανώλη Μαστοράκη. 

 

Εξορμήσεις του Συντονισμού

ΤΕΤΑΡΤΗ 2/11
Άγιος Σάββας 1.30μμ
ΠΕΜΠΤΗ 3/11
Μετρό Σεπόλια, 12.30μμ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4/11 
ΔΕΗ Ρουφ, 6.30πμ
ΕΥΔΑΠ Γαλάτσι, 10πμ
Μαρινόπουλος Ν. Ιωνία, 1μμ
Γεννηματάς, 12μες
Αγλαΐα Κυριακού, 12μες 
ΥΠ.ΑΝ., 9πμ
ΔΕΥΤΕΡΑ 7/11
ΙΝΤΡΑΚΟΜ, 7πμ 
Εφημερίδα Συντακτών, 5.30μμ
ΤΡΙΤΗ 8/11
ΕΥΔΑΠ Πειραιά, 7πμ
Ξενοδοχείο Παρκ, 12μες
Πήγασος, 6μμ
ΥΠ.ΠΟ 8πμ
ΥΠΕΧΩΔΕ, 11πμ
ΤΕΤΑΡΤΗ 9/11
ΕΡΤ, 12μες
ΠΕΜΠΤΗ 10/9
Αlpha Tv, 6μμ