Εκδήλωση της ΓΕΦΥΡΑΣ

Ομιλητές ήταν ο Temel Demirer, συγγραφέας-δημοσιογράφος και ο Emrah Cilasam, ιστορικός-συγγραφέας. Στη γεμάτη αίθουσα του κτιρίου Γκίνη, η συζήτηση εξελίχθηκε γύρω από τα παραπάνω θέματα. Ο πρώτος ομιλητής αναφέρθηκε στην παγκόσμια οικονομική κρίση, στην αναγκαιότητα συλλογικής απάντησης της εργατικής τάξης, το πώς σε συνθήκες οικονομικής και πολιτικής κρίσης μπορεί να αναπτυχθεί ο εθνικισμός και ο φασισμός. Ανέλυσε εκτενώς τον ρόλο της άρχουσας τάξης της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, την αναβάθμιση των σχέσεών της με το Ισραήλ και την Αμερική, την προσπάθεια της να αναδειχθεί ως μετριοπαθές Ισλαμ και του τι αυτό επί της ουσίας σημαίνει. Αναφέρθηκε στους αγώνες στην Τουρκία από τα βουνά μέχρι τις μεγάλες απεργίες, όπως των καπνεργατών τώρα. 

Ο δεύτερος ομιλητής ξεκίνησε τραγουδώντας την Διεθνή. Προέβη σε μια ιστορική αναδρομή, από την ρώσικη επανάσταση, τα λάθη της δεκαετίας του ´40 όπου τα κομμουνιστικά κόμματα της Ευρώπης διεκδίκησαν μόνο την θέση τους μέσα στα κοινοβούλια και εκτόνωσαν όλη την δυναμική εκεί. Ανέλυσε διεξοδικά την κατάσταση στην Τουρκία, θεωρώντας ότι το τωρινό καθεστώς αποτελεί μια φασιστική δικτατορία. Και τόνισε την αναγκαιότητα στο σήμερα για διεθνιστικό αγώνα απέναντι στην κρίση. Και οι δυο ομιλητές τόνισαν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον στρατό παρόλο που προσπαθεί να παρουσιάσει μια εικόνα σύγκρουσης. 

Η συζήτηση ήταν πλούσια, με ερωτήσεις κυρίως σχετικά με το τωρινό καθεστώς της Τουρκίας και κατά πόσο ο Ερντογάν και η κυβέρνηση του αποτελούν μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση ή μια φασιστική δικτατορία. Από την πλευρά της Κίνησης «Ενάντια στο Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή» χαιρέτισε η Ιωάννα Λούβρου, ευχαριστώντας για την πρόσκληση, αλλά και για τις σημαντικές εικόνες αντίστασης, όπως της απεργίας των καπνεργατών. Επίσης, τόνισε την ανάγκη να παλέψουμε μαζί ενωμένοι απέναντι στην κρίση αλλά και τον ρατσισμό και τη φασιστική απειλή.