ΣΕΚ
Εκδήλωση για τη μάχη της Ηλεκτρικής

Την Τετάρτη στις 26/10 πραγματοποιήθηκε στο Κερατσίνι εκδήλωση - συζήτηση με θέμα 72 χρόνια από τη μάχη της Ηλεκτρικής και την απελευθέρωση της Αθήνας, με βασικούς ομιλητές τoν Θανάση Διαβολάκη και τον Μιχάλη Πέππα. 

Την κουβέντα άνοιξε ο Θανάσης, δίνοντας εικόνες από αληθινές μαρτυρίες για τις μάχες του εργατικού κινήματος στη διάρκεια της κατοχής στην περιοχή του Κερατσινίου και του Πειραιά πριν φτάσουμε στην μάχη της Ηλεκτρικής που ήταν μία σημαντική νίκη για  το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ. Χαρακτηριστικά είπε "εάν τότε οι Γερμανοί είχαν καταφέρει να ανατινάξουν το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής τότε αυτό θα ήταν μια μεγάλη καταστροφή όχι μόνο για το Κερατσίνι αλλά και για όλη την Αθήνα". 

Το λόγο πήρε ο Μιχάλης τονίζοντας τη διαδικασία της απελευθέρωσης και τις μάχες που έδωσε τότε το εργατικό κίνημα ενάντια στους ναζί. Τόνισε ότι η στρατηγική της ταξικής συνεργασίας του ΚΚΕ οδήγησε το κίνημα της Αντίστασης σε ήττα. Στη συνέχεια της εκδήλωσης είχαμε αρκετές παρεμβάσεις και ερωτήσεις. Μια αρκετά συγκινητική παρέμβαση ήταν αυτή του κ. Λ. Κοντουδάκη που μας μετέφερε πολλές ιστορίες από τις μάχες του ΕΑΜ στα Χανιά. Η μάχη της Ηλεκτρικής ήταν σπουδαία μάχη όχι μόνο λόγω της νίκης αλλά γιατί θα μας θυμίζει ότι η εργατική τάξη στην πόλη μας έχει πλούσια ιστορία μαχών ενάντια στη φτώχεια και το φασισμό που μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε. 

Ευγενία Βρούσσο