Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ηράκλειο Αττικής: Έξω οι Νεοναζί, STOP στον εργοδοτικό ρατσισμό

3/11 Ηράκλειο Αττικής

Με σύνθημα «η Χρυσή Αυγή δεν έχει θύματα - έχει δολοφόνους» δόθηκε μαζική και δυναμική απάντηση στη νεκροφιλική φιέστα των φασιστών στα πρώην γραφεία τους στη λεωφόρο Ηρακλείου, την Τρίτη 1η Νοέμβρη. 

Εκατοντάδες αντιφασίστες και αντιφασίστριες διαδήλωσαν στους δρόμους του Ηρακλείου ζητώντας την καταδίκη της ναζιστικής οργάνωσης. Η συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία ΗΣΑΠ Νέου Ηρακλείου ξεκίνησε με χαιρετισμούς του Πέτρου Κωνσταντίνου από την ΚΕΕΡΦΑ, του Γιάννη Παντελάκη από το Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Ν. Ηρακλείου, του Δημήτρη Ταβουλάρη, δημοτικού συμβούλου Ηρακλείου με τη Ρήξη και Ανατροπή, του Δημήτρη Μπάρκα από τη ΛΑΕ, του Γιώργου Γιαννουλέα από την ΟΡΜΑ. Κάλεσμα για τη συγκέντρωση είχε απευθύνει κι ο δήμος Ηρακλείου Αττικής καθώς και άλλοι φορείς και κινήσεις από το Ν. Ηράκλειο, τη Ν. Ιωνία και τη Ν. Φιλαδέλφεια. 

Μετά το τέλος των χαιρετισμών έγινε πορεία προς τη λεωφόρο Ηρακλείου και ξαναγύρισε στην πλατεία. Μπροστά μπήκε το κοινό πανό των φορέων που έγραφε «ανεπιθύμητοι οι ναζί δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής» και ακολουθούσαν τα πανό του δημοτικού σχήματος Ρήξη και Ανατροπή, της ΚΕΕΡΦΑ και άλλων αντιφασιστικών και πολιτικών οργανώσεων. 

Όπως πάντα, οι νεοναζί χρειάστηκαν την προστασία της αστυνομίας για να συγκεντρωθούν. Η αστυνομία σταμάτησε την αντιφασιστική πορεία με κλούβες σε μεγάλη απόσταση από τα πρώην γραφεία. Οι διαδηλωτές φώναξαν "Ποτέ ξανά φασισμός" σε όλη τη γειτονιά, η οποία υποδέχτηκε την πορεία θερμά.

 


 

 

Mαζική ήταν η κινητοποίηση στη βιοτεχνία Άστρον στο Ηράκλειο Αττικής που έγινε την Πέμπτη 3 Νοέμβρη. Αφορμή στάθηκε η ρατσιστική εργοδοτική επίθεση που σημειώθηκε στην επιχείρηση πριν μερικές μέρες, όταν μετανάστης εργάτης ξυλοκοπήθηκε από τον εργοδότη, επειδή ζήτησε τα ένσημά του. 

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση έξω από τη βιοτεχνία, όπου έγινε χαιρετισμός από τον Άχμεντ Αφτάμπ, τον εργαζομενο που δεχτηκε την επίθεση και από το Τζαβέντ Ασλάμ, επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία μέχρι την πλατεία στον σταθμό ΗΣΑΠ του Ηρακλείου. Συμμετείχαν δεκάδες αγωνιστές κι αγωνίστριες από την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος, την ΚΕΕΡΦΑ, τη Συνέλευση Κενταύρου, τη κίνηση May Day και την Εργατική Λέσχη Ν.Ιωνίας.

“Ήταν μία πρώτη απάντηση ενάντια στις ρατσιστικές εργοδοτικές επιθέσεις, στέλνοντας το μήνυμα ότι κανένας ντόπιος και μετανάστης δεν είναι μόνος του”, μας είπε η Δήμητρα Λιναρδάκη από τη ΚΕΕΡΦΑ Ν. Ηρακλείου. “Οι μετανάστες είναι κομμάτι της εργατικής τάξης και παλεύουμε ενωμένοι ενάντια στις επιθέσεις της εργοδοσίας, στην κυβέρνηση των μνημονίων και του ρατσισμού. Σαν επόμενο βήμα οργανώνουμε κινητοποίηση στην επιθεώρηση εργασίας, την ημέρα που θα γίνει συζήτηση της καταγγελίας”.