Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ξάνθη: Κυνήγησαν το Λαγό

5 Νοέμβρη, Ξάνθη

Μαζική απάντηση έδωσαν χίλιοι περίπου διαδηλωτές στο άνοιγμα γραφείων ορμητηρίων της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή στην Ξάνθη, το περασμένο Σάββατο 5 Νοέμβρη.

 Αντιφασίστες, εργαζόμενοι, συνδικαλιστές, φοιτητές, νεολαία και μέλη της μειονότητας, ανάγκασαν το Λαγό και τη συμμορία του να παρακολουθούν από το μπαλκόνι των μικροσκοπικών γραφείων, περικυκλωμένοι από το τεράστιο σώμα της πορείας που δεν σταμάτησε να φωνάζει αντιφασιστικά συνθήματα.

Η πορεία ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία κατά τις 6 το απόγευμα -μετά από σύντομους χαιρετισμούς. Μετά το άνοιγμα του Παντελή Αποστολίδη εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ, ακολούθησε χαιρετισμός από τον Δημήτρη Σαμακωβίτη, γενικό γραμματέα του ΝΤ ΑΔΕΔΥ, της Λίας Δαμιανάκη από το ΔΣ της ΕΛΜΕ, της Χαρίκλειας Γιαννακίδου από το ΔΣ του Διδασκαλικού Συλλόγου. Μετά το τέλος των χαιρετισμών με τους συγκεντρωμένους ενώθηκε το μπλοκ του φοιτητικού συλλόγου -που έφτασε εκεί με προσυγκέντρωση στο Πολυτεχνείο- και στη συνέχεια όλοι μαζί βάδισαν στους δρόμους της πόλης για να καταλήξουν και πάλι στην κεντρική πλατεία μετά από παρατεταμένη στάση κάτω από τα γραφεία των νεοναζί στην Ηρώων. 

Οι φοιτητές μπήκαν επικεφαλής και ακολούθησαν με πανό η Λαϊκή Αντίσταση, η Λαϊκή Ενότητα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΔΕΔΥ και τα πρωτοβάθμια σωματεία. Το παρών έδωσαν επίσης αρκετοί εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στο νοσοκομείο και τη νομαρχία, εργάτες της ΣΕΚΑΠ και της Ροδόπης, μέλη της ΠΕΝΕΝ, καθώς και στελέχη του DEB και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήταν ένα από τα μαζικότερα συλλαλητήρια που έχουν γίνει στην πόλη τα τελευταία χρόνια, που μπορεί να συγκριθεί με το συλλαλητήριο που έγινε την επόμενη μέρα της δολοφονίας Φύσσα. Αυτό δεν έγινε τυχαία. Πήραμε την πρωτοβουλία και καλέσαμε σύσκεψη σωματείων στα τέλη Οκτώβρη, όπου εκεί φάνηκε η διάθεση να δοθεί μαζική αντιφασιστική απάντηση από την πλευρά του εργατικού κινήματος της πόλης στην προκλητική παρουσία του Λαγού και τα εγκαίνια των γραφείων τους. Στη συνέχεια η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ κάλεσε σύσκεψη με τα πρωτοβάθμια σωματεία, με πολύ μεγάλη συμμετοχή σωματείων που έβγαλαν ψήφισμα και κοινή αφίσα. Στη συνέχεια συμμετοχή ανακοίνωσε και η ΠΕΝΕΝ. 

Μέχρι την τελευταία μέρα οργανώσαμε εξορμήσεις σε όλους τους εργατικούς χώρους της πόλης και στα χωριά της Μειονότητας, από όπου και υπήρχε μεγάλη συμμετοχή στη συγκέντρωση. Ετσι φτάσαμε να έχουμε για πρώτη φορά ένα τόσο πλατύ συντονισμό εργατικών σωματείων που έστειλαν το μήνυμα ότι οι ναζί είναι ανεπιθύμητοι στην Ξάνθη και απαιτούν την καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Μετά από την μεγάλη αυτή νίκη του αντιφασιστικού κινήματος συνεχίζουμε για να τσακίσουμε μνημόνια και φασίστες με πρωτο επόμενο σταθμό την πορεία του Πολυτεχνείου και την απεργία στις 24 Νοέμβρη. 

Παντελής Αποστολίδης