Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Οι εκπαιδευτικοί απαιτούν ανοιχτά σχολεία

Από το μαθητικό συλλαλητήριο υπέρ των προσφύγων στα Χανιά στις 14/11

Παρά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για το δικαίωμα των προσφυγόπουλων να πάνε στο σχολείο, ένα απειροελάχιστο ποσοστό παιδιών που διαμένουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται στα σχολικά θρανία και μάλιστα σε ξεχωριστές απογευματινές ώρες από τα υπόλοιπα παιδιά. 

Ενδεικτικό της κωλυσιεργίας του κρατικού μηχανισμού και της κυβερνητικής διαχείρισης για την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία, είναι ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα, 12 παιδιά από τη Συρία και το Αφγανιστάν, πέρασαν την πύλη του 8ου δημοτικού σχολείου Μυτιλήνης, τη στιγμή που εκατοντάδες προσφυγόπουλα παραμένουν στο νησί κλεισμένα μέσα στα Hot Spot, περιμένοντας να βγει η απόφαση στο αίτημα χορήγησης ασύλου. Aκόμα και στο Λεκανοπέδιο, δεν έχει ξεκινήσει η φοίτηση των παιδιών, με εξαίρεση τα παιδιά του Ελαιώνα. Άγνωστο ακόμα παραμένει πότε και εάν θα πάνε στο σχολείο τα παιδιά που ζουν στο Σχιστό, στο Σκαραμαγκά, στην Ελευσίνα και άλλα στρατόπεδα.  

Την Τρίτη 3/11 έγινε κινητοποίηση εκπαιδευτικών και αλληλέγγυων στον διευθυντή περιφέρειας Γ' Αθηνών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αδάμ Στάμου, από εκπροσώπους των συλλόγων εκπαιδευτικών ΠΕ Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Γληνού και Αριστοτέλη, που απαίτησαν να δρομολογηθεί η άμεση ένταξη όλων των προσφυγόπουλων από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Σκαραμαγκά στην πρωινή ζώνη των σχολείων της περιοχής. Αυτή τη στιγμή μόλις εννέα παιδιά έχουν περάσει τις πύλες των δημοτικών σχολείων στο Αιγάλεω.

«Οι εκπαιδευτικοί εισέπραξαν μια αλαζονική απαξιωτική αντιμετώπιση με τον διευθυντή να αποκαλεί “μειοψηφία” τις κινήσεις των σωματείων. Άφησε να εννοηθεί μάλιστα ότι συμφωνεί μαζί του ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου(!)», ανακοίνωσε η ΚΕΕΡΦΑ Εκπαιδευτικών. «Το σκανδαλώδες ήταν η δικαιολόγηση της καθυστέρησης αποδίδοντας την σε “σώφρονα” τακτική κατευνασμού “αντιδράσεων γονέων” τις οποίες μάλιστα δεν προσδιόρισε. 

Είναι απαράδεκτο στέλεχος της διοίκησης να επικαλείται ρατσιστικές αντιδράσεις του οποιουδήποτε αντί να τις καταπολεμά-στο βαθμό που εκδηλώνονται-για να καθυστερεί την ένταξη παιδιών στα σχολεία. Αν δεν μπορεί, ας παραιτηθεί! 

Απαιτούμε να σταματήσει η κωλυσιεργία και να προχωρήσουν άμεσα οι εγγραφές των προσφυγόπουλων βάζοντας τέλος στην παράτυπη τακτική των μηχανισμών της διοίκησης. Καλούμε τα δημοτικά συμβούλια της περιοχής, τα σωματεία, τους μαθητές των σχολείων να στηρίξουν έμπρακτα τα προσφυγόπουλα με δυναμικές κινητοποιήσεις, απαιτώντας να γίνουν προσλήψεις στα σχολεία, να αυξηθεί η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, να σταματήσει ο εγκλεισμός των παιδιών και των γονιών τους σε κάμπ-γκέτο». 

 


 

 

ΧΑΝΙΑ

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων έχει αποφασίσει ότι τα προσφυγόπουλα είναι καλοδεχούμενα στο σχολείο και ότι θέλουμε να ενταχθούν στην πρωινή ζώνη μαζί με όλα τα παιδιά. Αυτή την απόφαση δίνουμε τη μάχη να τη συγκεκριμενοποιήσουμε μέσα σε κάθε σχολείο, μέσα από συνελεύσεις των συλλόγων διδασκόντων. 

Διεκδικούμε τη φοίτηση των προσφυγόπουλων στην πρωινή ζώνη και για λόγους αντιρατσιστικούς και για λόγους παιδαγωγικούς. Γιατί δεν θέλουμε να καλλιεργηθεί γκέτο μέσα στα ίδια τα σχολεία και γιατί η τριβή των προσφυγόπουλων με τα ελληνόπουλα εξασφαλίζει ότι μπορούν να μάθουν τα παιδιά πιο εύκολα και πιο γρήγορα τη γλώσσα και να κοινωνικοποιηθούν. 

Μάλιστα στο 17ο Δημοτικό σχολείο έγινε συνάντηση του συλλόγου διδασκόντων με το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων για να συζητήσουμε αυτό το ζήτημα, με πολύ καλά αποτελέσματα. Επίσης ο Σύλλογός μας έχει κυκλοφορήσει γράμμα προς τους γονείς, που δίνει απαντήσεις σε όλη τη ρατσιστική προπαγάνδα κατά των προσφυγόπουλων, το οποίο επιδιώκουμε να μοιραστεί σε όλους τους γονείς στο σχόλασμα. Ανάλογη συζήτηση έχει γίνει και στην Επιτροπή Αναπληρωτών. 

Την Δευτέρα 14/11 ο Σύλλογος πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση για να συζητήσουμε τη συμμετοχή του Συλλόγου στο τριήμερο του Πολυτεχνείου και τις απεργίες στις 24/11 και στις 8/12, κάνοντας τη σύνδεση της μάχης ενάντια στα μνημόνια και τις περικοπές στην εκπαίδευση με την μάχη για την ισότιμη ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία και συνολικά των προσφύγων στις πόλεις.

Κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση του κλίματος έπαιξε η φανταστική συμμετοχή των μαθητών στο συλλαλητήριο υπέρ των προσφύγων την Παρασκευή 4/11, που ανέδειξε ότι μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα δε χωράνε ούτε ο ρατσισμός ούτε ο φασισμός και ότι έχουμε τη δύναμη όλοι μαζί να εξασφαλίσουμε ανοιχτά σχολεία για όλους, που να χωράνε όλα τα παιδιά και όλη τη γνώση. 

Στέλιος Γιαννούλης, εκπαιδευτικός, ΚΕΕΡΦΑ Χανίων