Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
ΞΑΝΘΗ

Τη συνέχεια του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος στην Ξάνθη, μετά τη μεγάλη επιτυχία του συλλαλητηρίου στις 5 Νοέμβρη, ενάντια στα εγκαίνια γραφείων-ορμητήριων της Χρυσής Αυγής, οργανώσε η ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης με ανοιχτή συνέλευση το απόγευμα της Κυριακής 13/11. Σαν πρώτος άμεσως σταθμός αποφασίστηκε η συμμετοχή στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου και στις απεργίες στις 24/11 και στις 8/12.

Την επιτυχία της αντιφασιστικής κινητοποίησης τόνισε, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο δημοτικό ραδιόφωνο, ο Δημήτρης Σαμακωβίδης, ΓΓ ΝΤ ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. "Η ΑΔΕΔΥ δεν συμμετείχε απλώς, ήταν μπροστά, ήταν από τους διοργανωτές”, δήλωσε. “Μπορούμε να πούμε ότι είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι. Στο συλλαλητήριο υπήρχαν πάνω από χίλιοι άνθρωποι, συμμετείχαν από παντού, όχι μόνο δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, από εργοστάσια, από συλλογικότητες, ο φοιτητικός σύλλογος, πολιτικά κόμματα”. Εκτός από τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, ανακοινώσεις που χαιρετίζουν την μεγάλη επιτυχία του αντιφασιστικού συλλαλητηρίου και την μεγάλη ανταπόκριση των εργαζόμενων και της νεολαίας της Ξάνθης στην κινητοποίηση, δημοσίευσαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ και η ΚΕΕΡΦΑ. 

Δείγμα της απομόνωσης στην οποία βρέθηκαν οι φασίστες της Χρυσής Αυγής αποτελεί η εκστρατεία λάσπης κατά της ΚΕΕΡΦΑ που αναπαράγουν φασιστοφυλλάδες στα σάιτ τους στη Ξάνθη. Συγκεκριμένα η τοπική εφημερίδα Μαχητής, γνωστή για τις ακροδεξιές της θέσεις, δημοσίευσε στο σάιτ της σχόλιο για δήθεν “κοινό σχέδιο” της ΚΕΕΡΦΑ και “ανοιχτή συνεννόηση και συνεργασία με τον κυβερνητικό μηχανισμό” και “φιλοΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ” αλλά και για "συνεργασία" με το Εθνικιστικό DEB των...Γκρίζων Λύκων”. 

Το λυπηρό είναι ότι αυτό το φασιστικό λασπογράφημα βασίστηκε σε ανακοίνωση τριών μελών του ΝΑΡ, την οποία μάλιστα αναδημοσίευσε αυτούσια. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση καταγγέλει την ΚΕΕΡΦΑ ότι: “εσκεμμένα διαμόρφωσε ρηχό πολιτικό περιεχόμενο ώστε να χωρά το κυβερνόν κόμμα (!) και η νεολαία του”, καθώς και για “ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με το εθνικιστικό DEB, όσο και με ανθρώπους που υποδαυλίζουν εθνικιστικά πάθη στην περιοχή”. Στη συνέχεια προχώρησαν να περάσουν ψήφισμα καταγγελίας της ΚΕΕΡΦΑ από το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών με ψήφους των ΕΑΑΚ και της ΠΑΣΠ!

Με επίσημη ανακοίνωσή της η τοπική ΑΝΤΑΡΣΥΑ ξεκαθαρίζει ότι τέτοιες αποψεις “δεν εκφράζουν τις απόψεις της πλειοψηφίας και είναι αντίθετες και εχθρικές στις πολιτικές παραδόσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Παρά τις διαφωνίες μας, στηρίζουμε τις δράσεις των συντρόφων μας στην ΚΕΕΡΦΑ, η οποία έχει δώσει σκληρές μάχες ενάντια στους φασίστες της Χρυσής Αυγής”.

Μειονότητα

Το DEB είναι το κόμμα που η συντριπτική πλειοψηφία της μειονότητας ψήφισε στις ευρωεκλογές του 2014, όχι γιατί είναι ένα νεοφιλελεύθερο (φιλο-ΕΕ) κόμμα, ούτε -πολύ περισσότερο- γιατί είναι “εθνικιστικό”, αλλά γιατί υπερασπίζεται τα δικαιώματα της μειονότητας όπως αυτό του αυτοπροσδιορισμού. Αναδεικνύει τις επιθέσεις των ελληνικών κυβερνήσεων (κλεισίματα μειονοτικών σχολείων, ρατσιστικός νόμος αποκλεισμού δασκάλων της μειονότητας από τα μειονοτικά σχολεία) που, δυστυχώς, πολλές φορές κομμάτια της αριστεράς, με φωτεινή εξαίρεση την ΚΕΕΡΦΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, υποτιμούν.

“Η κινητοποίηση απομόνωσε τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής με τον τρόπο που γνωρίζει καλά το οργανωμένο εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα, με την μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις εκατοντάδων εργαζόμενων και φοιτητών, κόσμου της μειονότητας. Έτσι πορεύτηκε πάντοτε η ΚΕΕΡΦΑ τα τελευταία χρόνια και έτσι θα συνεχίσει βοηθώντας το μαζικό κίνημα να πετυχαίνει αντιφασιστικές νίκες με την ενωτική δράση χωρίς αποκλεισμούς”, ανακοίνωσε η ΚΕΕΡΦΑ δίνοντας απάντηση στις συκοφαντίες.

“Οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής έχουν στοχοποιήσει επανειλημμένα την αριστερά, τη μειονότητα και τους μουσουλμάνους ως πράκτορες της Τουρκίας και του Ερντογάν και το “Γραφείο” τους το προορίζουν ως ορμητήριο για φασιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις κατά αγωνιστών του εργατικού κινήματος και της αριστεράς. Μέλη της ΚΕΕΡΦΑ έχουν δεχτεί άλλωστε επιθέσεις στο παρελθόν για την υπεράσπιση της μειονότητας και των δικαιωμάτων της. Ξανά και ξανά βρήκαν μπροστά τους μαζική ενωτική δράση, με την ΚΕΕΡΦΑ να ενώνει και να κινητοποιεί μαζικά κόσμο.

Η μάχη ενάντια στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής έχει ιστορία στην Ξάνθη. Το 1992 η αντιφασιστική διαδήλωση που βούλιαξε την πόλη  έστειλε τους φασίστες στα αζήτητα. Η ενότητα νίκησε τους φασίστες σε μια περίοδο που επιδίωκαν με πογκρόμ κατά της μειονότητας να ωθήσουν σε πολεμική εμπλοκή στα Βαλκάνια. Είμαστε υπερήφανοι για την διεθνιστική στάση των μελών της ΚΕΕΡΦΑ της Ξάνθης και θα τους υπερασπίσουμε απέναντι σε κακόβουλες επιθέσεις”, καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ.