Εκπαίδευση και νεολαία
Μαθητές: Διαδηλώνουν 15 και 17 Νοέμβρη

Κάλεσμα για τη διαδήλωση κατά της επίσκεψης Ομπάμα και την πορεία του Πολυτεχνείου έχουν κυκλοφορήσει οι μαθητές Anticapitalista, ενώ οργανώνουν τις κινητοποιήσεις με ενημέρωση των συμμαθητών τους. 

H Άρτεμις από το 2ο ΓΕΛ Αλίμου μας δήλωσε: «Θα κατέβουμε στην πορεία για το Πολυτεχνείο γιατί θέλουμε να τιμήσουμε την 17η Νοέμβρη, να τιμήσουμε την εξέγερση που έριξε ένα χουντικό καθεστώς. Δεν φτάνουν οι γιορτές που κάνουμε στο σχολείο, πρέπει να κατέβουμε στις πορείες και στους δρόμους να τιμήσουμε όσους πάλεψαν. Δεν θέλουμε νοσταλγούς της Χούντας στα σχολεία και οτιδήποτε έχει να κάνει με το φασισμό, όπως οι ναζιστικές οργανώσεις που υπάρχουν σήμερα. 

Δυο μέρες πριν, στις 15 Νοέμβρη, οι μαθητές θα κατέβουμε και στη διαδήλωση για την επίσκεψη του Ομπάμα. Δεν φοβόμαστε επειδή βγήκε ο Τραμπ. Βλέπουμε ότι πριν ακόμα ορκιστεί η κυβέρνησή του, οι διαδηλώσεις δεν σταματούν. Θα δείξουμε ότι είμαστε στο πλευρό του κόσμου που διαδηλώνει στην Αμερική με τη συμμετοχή μας στην πορεία». 

Ο Βασίλης από το Ζάννειο Πειραιά μας είπε: «Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τι έγινε στο Πολυτεχνείο. Έρχεται τώρα ο Ομπάμα που είναι υπεύθυνος για τους βομβαρδισμούς στη Συρία και αλλού. Πρέπει να απολογηθεί. Για αυτό θα διαδηλώσουμε την Τρίτη 15 Νοέμβρη. Για τα παιδιά των προσφύγων, παλεύουμε για να μπουν στα σχολεία. Όλοι πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να μορφωθούμε και να σπουδάσουμε. Δεν πρέπει να το στερείται κανένας άνθρωπος». 

Ο Ραφαήλ, μαθητής της Γ’ Λυκείου από τη Θεσσαλονίκη, σε γράμμα που έστειλε στην ΕΑ τονίζει ότι οι μαθητές στην Ελλάδα πρέπει να πάρουν παράδειγμα από τους Γάλλους συμμαθητές τους που βγήκαν μαζικά στους δρόμους την περασμένη χρονιά και να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μετά τα μαθητικά συλλαλητήρια στις 7 Νοέμβρη σε πολλές πόλεις. 

Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει: «Το μέλλον των μαθητών στο σχολείο αλλά και έξω από αυτό δεν είναι αποκομμένο από την συλλογική κίνηση της κοινωνίας ούτε πρέπει να περιορίζεται στην ατομική εξέλιξη του καθένα. Όποιον δρόμο και αν ακολουθήσουν οι μαθητές μετά το σχολείο, δεν θα πρέπει να συμβιβαστούν με τα εμπόδια που θα αντιμετωπίσουν μπροστά τους: την εκμετάλλευση, την ανεργία και την εργασιακή περιπλάνηση, την δουλειά χωρίς δικαιώματα για μερικά ψίχουλα, το ίδιο το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. 

Οι Πανελλαδικές κινητοποιήσεις των μαθητών, στις 7 Νοέμβρη ήταν μια μαζική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για την υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και την σύμπλευση με τις γραμμές της Ε.Ε. Πιο σημαντικό ανέδειξαν ότι η νεολαία δεν είναι με την κυβέρνηση και με κάθε κυβέρνηση, που εξαθλιώνει το παρόν και υποθηκεύει το μέλλον της. 

Μένει τώρα να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα της μαθητικής αντεπίθεσης, τις επόμενες δράσεις μας, το περιεχόμενο και την μορφή τους. Για αυτό λοιπόν ας ακούσουμε το κάλεσμα των Γάλλων μαθητών και ας ανταποκριθούμε και εμείς. Ας κατεβούμε και ας φωνάξουμε μαζί τους Non merci!».