Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Δίκη οροθετικών: Υγειονομική βόμβα είναι οι υπουργοί των μνημονίων

Την Τρίτη 15/11 ξεκινάει η δίκη των 11 οροθετικών γυναικών που συνελήφθησαν το 2012, μία μόλις εβδομάδα πριν τις πρώτες εκλογές του 2012, βάσει της υγειονομικής διάταξης 49Α που είχε υπογράψει ο Λοβέρδος λίγο καιρό πριν, για τον «περιορισμό διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων». Κατηγορήθηκαν για πορνεία και «βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη», ότι μετέδιδαν δηλαδή σε πελάτες τον ιό HIV (από τη δεύτερη κατηγορία έχουν σήμερα απαλλαγεί όλες).

Η σύλληψή τους συνοδεύτηκε με μια εκστρατεία διαπόμπευσης από τους ίδιους τους Υπουργούς Υγείας Λοβέρδο και Προστασίας του Πολίτη, Χρυσοχοϊδη, με τη γνωστή ρητορική περί «υγειονομικής βόμβας». Εφημερίδες και άλλα ΜΜΕ πήραν τη σκυτάλη και δημοσίευσαν φωτογραφίες, ενώ η αστυνομία δημοσίευσε λεπτομέρειες του οικογενειακού κύκλου των γυναικών, με αποτέλεσμα ακόμη και συγγενείς τους να χάσουν τη δουλειά τους ή να στοχοποιηθούν. Οι ίδιες αντιμετώπισαν φρικτή συμπεριφορά κατά την κράτησή τους. Δύο από τις γυναίκες αυτές έχουν σήμερα πεθάνει. Η μία αυτοκτόνησε μην αντέχοντας τις συνέπειες της διαπόμπευσής της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάταξη Λοβέρδου καταργήθηκε ένα χρόνο μετά τη διαπόμπευση, για να την επαναφέρει λίγο αργότερα ο Άδωνις Γεωργιάδης, μόλις ανέλαβε το υπουργείο Υγείας. Η πραγματική «υγειονομική βόμβα» είναι οι υπουργοί που διαλύουν τη δημόσια Υγεία με απολύσεις και υποχρηματοδότηση, δυσχεραίνουν την πρόσβαση σε αυτή επιβάλλοντας «εισιτήριο» στα νοσοκομεία, αναγκάζουν πρόσφυγες και μετανάστες να ζουν σε άθλιες συνθήκες και διασύρουν ασθενείς για να ψαρέψουν ψήφους.